2012. május 7., hétfő

TOP7: legkedveltebb koreai dorama 2012-ben

Így lepődtem meg az eredményen
Idén az Arirang TV készített egy 3 hétig tartó felmérést a honlapján, amiben arról faggatták a nemcsak koreai nemzetiségű rajongókat, hogy melyik a kedvenc doramájuk. Ez alapján kiderült mi a nemzetközileg legkedveltebb hét dorama.
Sorrend nélkül sorolom:
- Boys Over Flowers
- You’re Handsome
- Coffee Prince
- Goong
- Sungkyunkwan Scandal
- Full House
A legelső helyezett pedig nem más lett mint: Secret Garden.

Amikor megláttam ezt a hetes listát eldöntöttem, hogy megnézem mindent, hogy felállíthassam az én TOP7-em. Eddig négyet sikerült elfogyasztani, ebből azonban nálam, már így is elhúzott egy.

A sorrendem ezekből:
1. You’re Handsome - (eddig ez a sorozat visz nálam mindent a koreai doramák közül)
2. Secret Garden - (a történet maga egyszerűsége - már ha lehet a misztikus rész miatt egyszerűnek nevezni - és a karakterek szerethetősége teszi nagyon élvezhetővé ezt a sorozatot)
3. Coffee Prince
4. Boys Over Flowers - (mert a japán változat számomra sokkal jobban fogyaszható, Lee Min Ho főszerepben meg nekem nagyon nem volt bejövős és a sorozat hossza is idegőrlően hosszú lett)

Viszont, ha más doramákat is bevonok ebbe a listába kicsit másképp alakulnak a dolgok:
Ti meg mit bámultok?
1. You’re Handsome (mint mondtam No.1 :D)
2. Secret Garden
3. Coffee Prince
4. Dream High - (szigorúan az első évad)
5. My girlfriend is a Gumiho
6. Marry Me, Mary!
7. Playful Kiss

Amik ezen a listán nincsenek, azok nem igazán fogtak meg, vagy nem tetszettek, esetleg utáltam őket:
Ilyen például - jöhetnek a kövek, ne sajnáljátok - My Girl, IRIS, Boys Over Flowers, Dream High 2. Ezekből talán, amit tényleg szívből utáltam a My Girl... nem tudom ki képes végig élvezni a sorozatot, de tényleg minden elismerésem annak, aki igen.

Nektek mik a kedvenceitek? Vagy melyik sorozatot nem szerettétek?

13 megjegyzés:

  1. Elolvastam az ismertetőt, és hozzáteszem, láttam mind a hét filmet is. Sőt azokat is, amiket kiegészítésként még hozzáírtál. Persze, ahogy írtad is, izlések és pofonok...
    Én külön választanám a történelmi filmeket (bár ebből a felsorolásban mindösszesen egy található - kár), a könnyű, nyáresti filmeket és a mondanivalójában üzenetértékkel bírókat.
    Nos a fenti válogatás kimondottan a könnyű, fajsúlyában és mondanivalójával inkább a szórakoztató és felüdülést nyújtó kategória.

    De valljuk be, azért minden felsorolt film küld apró üzenetet (pl. Coffe prince - másság vállalása, Sungkyunkwan Scandal és a
    Goong - hagyományok őrzése, illetve az ellene történő lázadás).
    A másik fontos értéket a filmekben számomra a filmzenék jelentik, mert azok nagyon magukért beszélnek. Secret Garden, You’re Handsome, Marry Me, Mary!, Goong).
    Az meg külön tetszik, hogy ezek a zenék mennyire illeszkednek a film mondanivalójához és a szereplők karaktereihez.

    VálaszTörlés
  2. Én talán csak a történelmi témájúakat választanám el a többitől, mert azok szerintem is mást képviselnek (még ha azok is doramák).
    Már annyival bővült a listám, hogy végig néztem a Goongot, így már csak kettő van hátra, de a Coffee Prince és Goong mondanivalója ellenére, szerintem ugyan azt nyújtja, mint mondjuk a Secret Garden... stb.

    A zene nálam is nagyon mérvadó dolog, ezért is említem meg a legtöbb ismertetőben, amit írok. Néha annyira semmilyenek tudnak lenni, valamikor meg nagyon jók. :D

    VálaszTörlés
  3. Ajánlom figyelmetekbe a Loverst is! :)

    VálaszTörlés
  4. You are handsome ,mindenképp első helyen :"D A boys over -ből meg tényleg jobb a japán márcsak a szereplők miatt is ,bár annak se nagyon tetszett ,a vége ><""

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!

    Számomra a Bad Guy a No. 1. és ami itt szintén nem szerepel az az ezüst: City Hunter (Lee Min Ho-t imádtam benne); a 7es listából is elég sokat láttam, nálam bronzérmes a Secret Garden és a You're beautiful, . A Full House nekem nem tetszett... elsősorban a story. A Coffee Pronce-t meg a Goong-ot pedig még nem láttam.

    Történelmi doramakkal a Palota ékköve a No. 1, mert az 90%ban Happy End, és mert az első koreai sorozat volt amit láttam. A no.2 a Damo (Han Ji Won-nal a főszerepben (Secret Garden); a bronzérmes számora a Silla királyság ékköve. Imádtam benne a Bidámot alakító (Kim-nam Gil-t), de a történet nekem túl drámai volt... :)

    Ennyi!

    Írjatok még, mit érdemes megnézni???

    VálaszTörlés
  6. A loversra eddig nem is figyeltem fel, de utána nézek. Köszi! :)

    Georgina: A Bad guyt pont nemrég ajánlotta egy ismerősöm, és felkerült a megnézendők közé. :D
    Amikor ezt a bejegyzést írtam még sok sorozatot nem láttam, amik azóta nagy kedvencek lettek, de úgyis már terveztem egy TOP10 bejegyzést az eddig nézetekből. :D Most már csak a Full house maradt ki, de eddig nem tudtam magam rávenni... majd meglátjuk...
    Ebből a listából most láttam a Sungkyunkwan scandalt azt és a Faith-et ajánlanám most elsőkörben. Utóbbiban meg Lee Minho játszik. :D De mindkettőről van a blogon ismertető, hátha felkeltik az érdeklődésed. ^^
    De ha pont láttad mindkettőt és nem zársz ki egy japán sorozatot, akkor a rich man poor womant is ajánlanám, mert szerintem nagyon jó. :)
    Köszi a hozzászólást! ^^

    VálaszTörlés
  7. Nekem az általad kedveltek közül sok nem tetszett (kivétel a My girlfriend is a gumiho és a Coffee Prince). A You're handsome-ot egyenesen utáltam. :D Sajnos rettentő gagyinak éreztem a színészi játékot a szereplők többségénél, és ezért nem tudtam megszeretni a doramat. Erőltetettnek éreztem a sztorit is. Nekem ami abszolút favorit, az a The Princess Man, azt követi szorosan a Faith. De anno nagyon szerettem a City Hunter-t és a Rooftop Prince-t is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez a lista tavaly készült, azóta nagyon sokat változott. :D már terveztem hogy újat írok :D A Faith nálam is a kedvencek között van :)

      Törlés
  8. Secret Garden, I Hear Your Voice, Master's Sun, Coffee Prince.

    Kb. ennyi és ebben a sorrendben. A nagyjából 60 sorozat közül amit eddig láttam (vagy amikbe belenéztem) ezek voltak jók.

    Lehet azzal van a baj hogy férfi vagyok, de sajnos nagyon kevés hiteles és élvezhető darabbal találkoztam eddig. Még ha valami élvezhetőnek is indul, a végére szinte biztosan túlspirázzák, elhiteltelenítik vagy unalomba fojtják.

    A sorozatokban megjelenő modern keleti kultúra és a (számomra sokszor nehezen elfogadható) rideg társadalmi hierarchia egyszerre lenyűgöző és vonzó vagy épp félelmetes, és mérhetetlenül korlátolt, de mindenképpen nagyon érdekes.

    Viszont úgy látom, hogy a koreai, japán, taiwani stb. drámák (doramák) többsége sem jobb a latin és egyéb helyről származó (szappanopera) társainál. Még hogy a férfiak műfaja a sci-fi és a fantasy...

    Szinte már bájos, ahogy absztrakt valóságként rendszerint egy komplett fantasy világot mutatnak be: amiben egy soha nem létezett ufo állatfajként festik le a férfiakat. Ahol 100 férfiból 99 napi szinten sír, akik állandó lelki problémákkal, traumákkal és kötődésekkel hadakoznak, ahol a nők a cuki-faktorukkal és/vagy a dupla szemhéjukkal babonázzák meg a férfiakat, hiszen a férfiakat csak ez érdekli, a szexuális motiváció nem tényező: leginkább nem is létezik. Az az alfahím, akinek sok pénze van és akkora lelke mint egy focipálya, de amit a teknőspáncél alól a nőnek kell feltörnie. Na ilyen egy férfi. Szerintem a Star Wars meg a Nyolcadik utas a halál kevesebb scifi elemmel operál.

    Természetesen vannak jó keleti filmek, sorozatok, doramák is. Igazából nem is ez számít, hanem a reakciók. Meghökkentőek. A legmókásabb azokat a női hormonokkal átitatott kommenteket / leírásokat / kritikákat olvasni, ahol izgalomtól remegő bejegyzések születnek egy-egy totál tehetségtelen, szétplasztikázott férfi főszereplő alakításáról. A férfi szereplőkről akiket legtöbbszőr a bejegyzések írói azonosítanak az ufo-fantasy karakterekkel.

    :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát na jó ismerjük be hogy ezek a sorozatok elég távol állnak a valóságtól (ugyanis általában a bomba test tűnik számomra elsődleges szempontnak a férfiak párválasztásánál -.- persze lehet h tévedek vagy csak rossz helyen élek) na de ezek a drámák nem is férfiaknak lettek szánva. Igen, tudjuk hogy ez csak mese hogy általában nem ilyenek a férfiak (a nők sem), de nem is ez a lényeg. Én például nem a minden nap megtörténő szörnyű dolgokat szeretném látni kikapcsolódásként, ha erre vágyom (mármint sok rosszra pl háború erőszak nincs boldog vég stb.) akkor megnézek egy dokumentumfilmet. Igen a karakterek abszurdak, de pont ez a jó benne, mert szórakoztat. Én szoktam szeretni az ilyenekben a kicsit gyerekes vagy sokszor túl féltékeny pasikat is mert sokat nevetek rajtuk de ez nem azt jelenti hogy egy olyan férfit szeretnék magam mellé, aki már attól féltékeny lesz hogy ránézek egy másik pasira. Szerintem ha tényleg egy "fantasyként" kezeled a dolgot, tudod, hogy ilyen nem létezik, akkor sokkal jobban jársz. (pl kiröhögöd hogy úristen de hülye, mert tudod hogy senki sem viselkedik így) Szerintem sokszor inkább az a baj hogy egy csomóan elhiszik hogy ők az átlag férfiak, de hát ezzel nem lehet mit kezdeni (főleg amikor az idős nénik Izaura szemműtétjére gyűjtenek, már ha értitek hogy miről beszélek)

      Törlés
  9. A You're handsome az melyik? Mert azzal én még nem találkoztam...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. You're beautiful [미남이시네요] :) csak 2012-ben (amikor készült ez a bejegyzés) valószínűleg még a dramawiki szerint próbáltuk írni az angol címeket, így néha fura verziók jöttek ki :)

      Törlés