2013. január 30., szerda

Ismertető: Sungkyunkwan scandal

A kimondhatatlan nevű dorama, ami kimondhatatlanul jó, pedig csak a rooftop prince-es csávó miatt választottam, és azért is, mert a 7 legnépszerűbb dorama között van.


Műfaj: romantikus, vígjáték
Év: 2010
Epizódok: 20 + 1 special
Csatorna: KBS2
Szereplők: 
Micky Yoochun - Lee Seon Joon
Park Min Young - Kim Yoon Hee
Song Joong Ki - Goo Yong Ha
Yoo Ah In - Moon Jae Shin
Több infó: >>itt<<

Történet:
Kim Yoon Hee, hogy eltartsa édesanyját és beteg öccsét, a testvére nevét használva (Kim Yoon Shik) könyveket másol és egyéb más írói munkát vállal. Tartozásukat azonban így sem tudja kifizetni, pedig az idő erősen fogy. Eddigi munkaadója a könyvárus ajánl neki egy kockázatos, de jól fizető melót: legyen helyettes vizsgázó a  neves Sungkyunkwan Egyetem vizsgáján. (azaz csalással juttasson be egy diákot az egyetemre) Ezt azonban Lee Seon Joon, aki a törvények betartására törekszik és elveihez 200%-ban ragaszkodik, eléri, hogy Yoon Shik a saját nevében tegyen vizsgát, mert felismeri a fiú (igen, ő azt gondolja fiú) tehetségét. A vizsgán maga a király dönt, ki járhat csak a férfiak számára fenntartott egyetemre. Lee Seon Joon és Kim Yoon Shik tehetsége annyira szembe csapó, hogy megparancsolja nekik, hogy azonnal kezdjék is meg tanulmányaikat. Így kerül a Csoszun korszakban, amikor a férfiak és nők egyáltalán nem voltak egyenlők, egy fiú iskolába egy lány, akit fiúnak hisznek.

A hatalmas véletlennek hála (mert nem is dorama lenne, ha nem így történt volna -_-) Seon Joon és Yoon Shik egy szobába kerül. Szobatársuk pedig a lázadó felsőbb éves, Vadlóként emlegetett Moon Jae Shin lesz, akitől talán csak páran nem rettegnek az egész iskolában.(köztük a folyton szemmel verő diákelnök) Ehhez a hármashoz fog csapódni a suli Csábmestereként ismert Goo Yong Ha, aki Vadló talán egyetlen barátja a történet elején.

Hogy ne csak egy fiúnak öltözött lány: juj mikor fog ez kiderülni, és parázzunk a szerelmi háromszög miatt típusú sztori alakuljon ki az egészből kapunk egy 10 évvel ezelőtti gyilkosságot, (Yoon Shik apja és Vadló bátyja volt az áldozat) és az ehhez kötődő király Bűnbánó levelét, ami megdönthetné az arisztokrácia uralmát az országban. És még szinte semmit nem mondtam most el a sztoriról. :D

Whalemény:

Elsőre talán a történetről mindenkinek a már alap lány de fiúnak öltözött sorozatok jutnak eszébe, mint pl: YAB (2009), Coffee prince (2007), To the beautiful you (2012), de szerintem, ha működő képes a sorozat nem számít, hogy szinte minden évben hozzánk vágnak egy ilyen alappal rendelkező sorozatot. (aki tudja jelezze melyik a 2008-as és 2011-es, ami ugyan ilyen :D) Az pedig, hogy történelmi környezetbe rakták még jobban elmélyíti Yoon Shik "bűnét", mert akkoriban nagyon komolyan vették a férfiak és nők közötti különbséget. Ettől függetlenül ne gondoljuk, hogy ez hatalmas mélységekben lesz jelen, mert a sorozat alapvető eleme a humor. És én nagyon tudom szeretni a jó humorral megáldott doramákat. Nem is értem eddig miért nem néztem meg... Iszonyatosan jó humora van,(igen, huszadjára is leírom... :D) nem bosszantóan romantikus, és akció dús az egész. Nézeti magát és kész. Simán elviseltem volna belőle akár még plusz tíz részt, (igen, én, aki 20 rész fölötti sorozattól sikító frászt kap) mert a nagyon jó karakterek elvisznek mindent ebben a történetben.


Kim Yoon Hee/Kim Yoon Shik: már egy hatalmas piros pont a választott színésznőért.(bár nem értem, hogy bírták fiúnak nézni ) Igaz az alapvető női karakter vonások megtalálhatóak benne, mint pl: sokáig ijedten nézek, minden pasira szépen mosolygok, csak a főszereplőre nem, semmiről sem tudok magam körül. Viszont a karakter okos, (hisz ezért jutott be az egyetemre) és nagyon jó, hogy nem túlozták el ezt az okosságot. Yoon Shik valóban okos tanulmányaiban, de minden másban fejlődnie kell, hogy megfeleljen egy fiú iskola elvárásainak és szerencsére főként ezen van a hangsúly, nem azon, hogy ő egy lángelme. Néha elég mosolyogtató volt, ahogy Lee Seon Joon és Vadló azon verseng melyikük tudja jobban megvédeni, miközben ő semmit sem fogott fel az egészből és az is, hogy mindig annyi műkönnyet kapott (nem csak ő, pl Lee Seon Joon is) hogy kábé a másik arcába spriccelhetett volna vele.


Lee Seon Yoon: az elején túl merevnek ítéltem,(mert az is) mint általában az összes hűvös főhős, de Yoon Shik miatt sokat változik a dorama alatt,(mint minden hűvös főhős) és szerencsére előnyére, mert így legalább nem tartja majd az összes néző egy ember bőr borítással rendelkező gépnek. Mellesleg jól állnak Mickynek a tradicionális szerelések és szerepek.


Moon Jae Shin/Vadló: az a baj, hogy róla nem tudok elfogulatlanul nyilatkozni. Csak egy hangyányit vett le a lábamról, de tényleg csak egy hangyányit. Ő a tipikus második, aki úgyse fogja megkapni a lányt, de szerencsére ő nem az a fajta második volt, aki látványosan szenvedett, hosszú epizódokon keresztül. Ezért kifejezetten hálás vagyok. :D És ő az, aki elég sok mindenen ment keresztül, hogy megértse barátai milyen helyzetben vannak, és így segíteni tudja őket, többségében a harci tudásával. Ő is szépen fejlődött a sorozat végére és belátta hibáit. Nem tudom ér-e nekem ez a pasi egy totál alul értékelt Fashion king nézést... még gondolkodom...


Goo Yong Ha: aki rá azt meri mondani, hogy nem Csábmester az vak. :D A négyből talán(!!!) a legérdekesebb és legösszetettebb karakter, akinek van esze, kapcsolatai, és hatalmas divat érzéke, amit előszeretettel hangoztat, emellett leleményes, és bárkit kijátszik. Extraként pedig kapunk belőle egy érzékenyebb oldalt is, mert amikor Vadlót veszély fenyegeti, nőt megszégyenítő aggódásba kezd. :D A Penny pinchersben is kiválóan hozta a léhűtő figurát, viszont a teljesen más karaktert kell játszania a Werewolf boyban és arra már tűkön ülve várom a feliratot. (ha bárki tud rá valahol feliratot írjon pls!)

Ez a négyes lesz idővel a sorozat fókuszában és emiatt a tökéletesen működő fogatnak (Jalgeum négyes, ami tisztára olyan benyomást keltett, mint a BOF-ban a F4...) köszönhetően lett nagyon élvezetes a dorama. Figyeld meg, a három fiú a sorozat első néhány részében konkrétan azért "verseng", hogy melyiküknek emelj oltárt és imádd a sorozat végéig. :D
Mellékszereplők közül két számomra fontosabb karaktert emelnék ki: a királyt és a Baloldali minisztert (Lee Seon Joon apját). A királyt jósága, bölcsessége miatt szerettem meg (végre egy uralkodó, akit tényleg szívből lehet szolgálni, még ha egy kicsit álomvilágban is él) a minisztert pedig hidegvére és tökéletes pókerarca miatt. (ami összesen egyszer hagyta cserben a sorozat alatt!)
A történet elején kissé lassan csordogáltak az események,(ilyen hosszú íjász versenyt...) a végére azonban megtalálta az egészséges ritmust, aminek hála a vége se lett elsietve. Szerencsére a végkifejlet nem okozott csalódást  (mint a Rooftop princeben) mert annyira mókás (nincs más szó rá, ennyi :D), hogy két "hibáját" se tudom felróni neki: 1. egyetlen elvarratlan szálat hagytak számunkra ( a diákelnök Ha In Soo és Cho Szun sorsát) 2. akkor mi is lett végül Yoon Shikkel? kiderült mindenki számára, hogy nő?

Ha eddig nem láttad, sürgősen tedd fel a dorama listádra, mert nálam az idén megnézettek közül eddig ez vitte a prímet. :D
Felirat: d-addicts

Pontozás:
Cselekmény: 10/10
Színészek: 10/10
Zene: 10/9

14 megjegyzés:

  1. 2008-as lány fiúnak öltözve sorozat a The painter of the wind. Szerintem az is jó. :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  3. 2009 volt még a Silla királyság ékkövének az éve is.
    2011 japánban: Ikemen desu ne, Hanazakari no kimitachi e, Ouran koukou host club. Koreában melyik sorozat volt a 2011-es?
    2012-ben ott volt még a The Strongest K-POP Survival. Na meg a fordított felállás (milyen felüdülés) a fiú öltözik be lánynak a Ma Boy (3 rész csak).
    A 2013-as évben pedig ilyen sorozat a Jung Yi, The Goddess of Fire és a Nail Shop Paris.

    VálaszTörlés
  4. Meg csak az elején járok, de már megvan, hogy kit fogok imádni a sorozat végéig....Goo Yong Ha-t. Annyira aranyos, imádni való és a jelleme is nagyon bejön xD Alig várom, hogy mi lesz a következő jelenete :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem is tudtam dönteni közöttük a végén már :D

      Törlés
  5. Sziasztok!

    Túl vagyok az első részen :) Már régóta szemezek ezzel a sorozattal, és most jött el az ideje, hogy belevágjak. Azért írok már az első rész után - nyugalom, nem válik minden rész után szokásommá :) - mert már nagyon tetszik. Nálam a legtöbb esetben az első rész a döntő, csak akkor a második, 3. és max a 4., ha bizonytalan vagyok, és nem tudom, hogy fenn tartja-e az érdeklődésem.

    Meglepett, hogy Park Min-Young a főszereplő, de pozitívan, tehát kellemes csalódás ért. Eddig a City Hunterben és a Healer-ben láttam őt (és egyikben sem tetszett a játéka), azonban ebben a sorozatban számomra nagyon is tűrhető. Jobban tetszik a plasztikázatlan pofija, ezzel sokkal természetesebb. Viszont színészileg (ha marad a többi részben is ugyanolyan jó, mint az elsőben) vissza felé fejlődik, a látott sorozatai alapján.

    A fiatal férfiak közül nekem éppen a Vadló a kedvencem : Igaz, eddig kb 2 percet szerepelt, na de nem mindegy, hogy valaki két perc alatt is le tud nyűgözni, vagy 55 perc sem elég ahhoz, hogy kedvencemmé nője ki magát.

    A véleményetek alapján és a minimális szerep alapján is ő lett az, aki szerintem marad végig a favorite 1. Talán még azért is, mivel hasonló jellem vagyok a valóságban. Egyébként mostanában jobban szimpatizálok a hoppon maradt férfiakkal, mint a főszereplőkkel. Nem azért, mert nem őket választja a nő, hanem számomra ők megnyerőbbek, mint a fő-főhősök.

    Ha végigtekintettem a hátralévő 19 részt, véleményezek újra :) Vajon megváltozik vagy marad minden a régiben?

    Üdv nektek!

    GTO

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük a hozzászólást!!! :)

      A fiúk a történet során alakulnak majd, legalábbis picit mindegyikük fog és szerintem előnyükre. :D De várom majd akkor ki lesz a kedvenc. Bár Vadló nekem is nagyon szimpi volt a magának valóságával :D

      Törlés
    2. Mindenképpen írok akkor is! A fiúk terén a szimpátiám még ugyanaz :)
      (Időközben több részt is megnéztem.)

      Törlés
    3. Szép jó estét!

      Hála a jó égnek, befejeztem! Hát lányok, nagyot csalódtam a sorozatban. Az elején csak annyit, aki még nem látta volna, hogy spoilerezni fogok.

      Vadló maradt a kedvencem a végéig, de őt már annyira sajnáltam, hogy legszívesebben meg sem néztem volna a jeleneteit.
      Lee Seon Joonból és Kim Yoon Shikből pedig teljesen elegem lett. Megcsömöltem tőlük. Egyszerűen már a képernyőre nem kívántam őket, annyira idegesített mindkettő. Nem a színészekkel volt gond, hanem, hogy ez a két karakter volt végig kiemelve! Úgyhogy az ő jeleneteiket a 10. résztől kezdve átugrottam vagy oda se néztem.
      A Csábmester is sokszor idegesített. Engem nem nyűgözött le. Viszont le a kalappal előtte a barátjának tanúsított lojalitásáért. Ez tetszett benne.
      LSJ apjáról sejtettem, hogy nem ő a főbűnös. Nekem a felnőttek közül a Jung professzor volt a kedvencem (ő szerepel a Monstar c. sorozatban is, amit éppen nézek. Ott is jól alakít.) Számomra a királyról is sejthető volt, hogy marad az a rendes fickó a végéig, aki mindig is volt.
      Vadló mellett a Hadügyminiszter lányát sajnáltam még nagyon. Szegényt miért kellett ennyire megszívatni? Igaz, hogy egy elkényeztetett fiatal, álmodozó fruska, aki szerelmes a szerelembe, de hogy LSJ is megszívassa, és ne hozzák őt össze egyetlenegy férfi szereplővel sem? Szinte az az érzésem támadt, hogy az apja bűnössége miatt a forgatókönyvíró rá is a bűnhődés szerepét ruházta. Reménykedtem benne, hogy összejön Vadlóval, de annak is a szomorú "szamuráj", akarom mondani Vörös Hírnök szerepét osztották.

      Ha nem vitték volna el rettenetesen LSJ és KYS kapcsolata felé, és a többiekre is jobban odafigyeltek volna, egész jó sorozat lett volna nekem. Kb. a 12. résztől untam az egészet. Az utolsó két részt végigtekertem, még a Vadló jeleneteibe is beletekertem. A bűnbánó levél ügyét se kellett volna az utolsó négy részre hagyni. Azt a hatást keltette bennem, "ja azzal is kellene már kezdeni valamit".

      Szóval, hogy ez a 20 részes sorozat főleg LSJ-ról és KYS-ről szóljon, nekem túl sok volt. Elég volt a You are beautiful is. Nem fogom megnézni még egyszer, mert büntetés lenne, ha meg kéne.

      Természetesen nem állt szándékomban senkit sem megbántani, úgyhogy kérlek, ne vegyétek magatokra. Én nem bírom ezeket a huza-vona féle szerelmi szálakat, amelyben csak a másik a fontos főleg, a többieket le se ...juk. Mert ezzel sokszor találkoztam. Nem szeretem, ha egy valakit részesítenek előnyben. Ha már annyira hangsúlyozták a végén, hogy mindenki egyenlő a törvény előtt, akkor a kapcsolatokban is lehetne így.

      Ez a véleményem. Nem gond, ha nem tetszik :)

      Üdv.

      Törlés
    4. Kedves GTO KT!

      Nagyon sajnálom, hogy végül nem nyerte el a tetszésed a sorozat... :(

      Én személy szerint szeretek ellenvéleményeket olvasni egy-egy sorozatról, egyfelől jó kibeszélni, megvitatni egyes elemeket, másfelől számomra mindig érdekes mások véleménye. :)

      Nagyon köszönjük a véleményt! Remélem a következő sorozat amit választasz egy jó élményt ad majd! :)

      Törlés
    5. Köszönöm a választ! S örülök, hogy negatív véleményemmel nem vontam haragotokra magamra, mert egyáltalán nem volt célom :)

      Törlés
  6. Nagyon jól megírt, érdekes sorozat. A női főszereplő jól alakított, szerettem, hogy a hangja se sipákolás volt. A többi férfiruhába öltözöttel ellentétben (Go Mi Nam a You're beautiful-ban és Ashiya Mizuki a Hanazakari no Kimitachi e-ben) kifejezetten jól alakított. Csak azt a dézsában fürdőzős jelenetet tudnám elfeledni! Hogy mért kellett egy ilyen kifejezetten bugyuta részt beilleszteni egy okos főhősnőnek? Ti lazítanátok ilyen helyzetben, mikor óriási tétje van a lebukásnak? Boldogan pancsi pancsi, bugybugy a meleg vízben? A nagy kérdés: hogy a frászban cipelt oda dézsát, tele meleg vízzel? És mért nem jutott eszébe, hogy gyertyák nélkül fürödjön? :)

    Vadló volt a kedvencem. Viszont egy Lee Seon Joon féle pasim van. Tök vicces volt a hasonlóságuk. :D

    A diákelnök váratlan fordulata számomra tök hihetetlen volt. De aztán találtam rá magyarázatot: mivel rájött, hogy a riválisa nő, futni hagyta, innentől nem ellenfél. És gondolom boldogan éltek megszökve a gésával vagy mivel, míg meg nem haltak...

    A Csábmester nekem nem volt egy nagy szám, és nem is neveztem volna annak, inkább jó megfigyelőkészsége és barátságossága miatt amolyan közkedvencnek. De a vége felé pár önfeledt pillanatában jól alakított. Szerintem ő olyan jó pajtás karakter inkább.

    Az utolsó rész a legjobb volt az eddig látott doramák közül. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin!

      A dézsás jelenettel maximálisan egyetértek!!! :D :D

      Törlés