2014. augusztus 20., szerda

Ismertető: Doctor Stranger

Nagy várakozások előzték meg a megjelenését. Már szerintem mindenki tudja, hogy ennek a sorozatnak egy kisebb blokkját Budapesten forgatták, és a magyar rajongók is találkozhattak Jong Sukkal, a stábbal és láthattak pár jelenetet. Nekem akkora szerencsém volt, hogy a munkahelyem melletti utcában forgattak fél napig, így mindenki házhoz jött. :D

Ha nem is emiatt, de én nagyon vártam ezt a sorozatot. Valamiért az I hear your voice után úgy gondoltam, a következő Jong Suk sorozat is jó lesz. De asszem jobb, ha legközelebb nem várok inkább semmit. :D


Cím: Doctor Stranger (닥터 이방인)
Műfaj: orvosi, melodráma, romantikus, politikai
Epizódok száma: 20
Év: 2014
Csatorna: SBS
Szereplők:
Lee Jong Suk - Park Hoon
Jin Se Yun - Song Jae Hee / Han Seung Hee
Park Hae Jin as Han Jae Joon / Lee Sung Hoon
Kim Ji Hoon - child Han Jae Joon
Kang So Ra - Oh Soo Hyun

Történet:
Kicsi Park Hoon szívsebész édesapjával éli napjait. Ám az apuka éppen útban van az akkori dél-koreai fejeseknek. Ezért kiküldik Észak-Koreába, hogy mentse meg annak vezetőjét a haláltól és ezzel a két ország közötti háború kirobbanását is akadályozza meg. Nehogy valami hibát vétsen műtét közben, fiát is Észak-Koreába vitetik és a műtét után magukra is maradnak az országban. Apukát befogják orvosnak és Hoon felcseperedvén szintén ezt a szakmát választja. És nem kis tehetséget mutat. De az élet koránt sem habos torta északon, gyerekkori szerelme, (akit északon töltött első napján ismert meg) bajba keveredik és koncentrációs táborba zárják. Hoonnak csak évekkel később Budapesten nyílik esélye arra, kimentse mindkettejüket a borzalmak országából... Ám Jae Hee a Dunába zuhan és csak Hoonnak sikerül megmenekülnie.
Évekkel később Hoon Dél-Koreában egy kisebb orvosi rendelőt működtet, de nem tesz le arról, hogy szerelme még életben van. Ekkor kap egy lehetőséget egy kórháztól, ahol Jae Hee szakasztott másával fut össze...

Whalemény:
A legelső szó, ami letudja írni a sorozatot a teátrális. Régen láttam ennyire hatásvadász és éppen az adott jelenet, érzelem vagy szereplő magasztosságát erősen túlzó megjelenítési módokat. For example: amikor Jong Suk karaktere egy nagyobb műtétre készül, akkor bevonul egy üveges falú szobába, ahol nagy lámpa pislákolás közepette csukott szemmel és átható tekintettel eljátssza az egész műtétet a levegőben. Kérek, minden orvost, vagy orvostan hallgatót, hogy integessen, ha ő is ezt csinálja, és csak én gondolom, hogy ez baromság. De sorolhatnám: távolodik a kamera és a színész átható tekintettel nyújtja felé a kis kacsóját effektust is.
Ha ez lenne a legnagyobb baj a sorozattal, akkor még ugyan azt mondanám: rendben, ez ilyenre sikerült és nem készíthet a rendező állandóan The Master's sun szintű doramát, de enyhén fel voltam háborodva a dorama közepe táján, hogy mennyire nem jött ez most össze.
A "gonoszok" mert igazából én marhára nem vágtam kit is kéne utálni, (a rendszert? a csúnya északi bácsit? a gonosz politikus bácsit?) azt se tudták eldönteni mit akarnak. Nagyjából részenként akarták megölni Hoont, és gondolták is meg maguk valami apróság miatt, és vettek 60 fokos irányváltást a terveikben, bár a fő cél még mindig azt maradt, hogy Hoon műtse meg a kicsit sem kedves miniszterelnököt, akit nem mellesleg Hoon szívből utál. Nekem kb. olyan érzésem volt, hogy észak és dél a nemes cél azaz Hoon kihasználása miatt félre rakja félévszázados ellentétét. O.o Tehát a fő problémát se tartottam annyira súlyosnak, hogy elvigyen egy sorozatot a hátán. A következő szemet pislogtató dolog:
Fogadjuk el a tényt, hogy Hoon kézrátétellel (nem vicc!!!) is megtudja mondani, hogy éppen valakinek veseköve van vagy csak bántják a szelek. (Én megpróbáltam, de tényleg.) Kb. csoda doktor, de ez valamiért nem kap akkora hangsúlyt. És nem hiszem el, hogy az egész országban csak pont ő tudná megműteni a nem kicsit túlféltett miniszterelnök bácsit.
Emellett a szerelmi háromszög is totál fölösleges volt. Hoon olyannyira bele van bolondulva gyerekkori szerelmébe (és őszintén nem értem miért, amikor a csajban semmi különleges nincs és nekem csak az agyamra ment) hogy szegény Kang Sora karakterének esélyt se adnak a kibontakozásra, csak a sírásra.

Park Hoon
Hoon jelleme a sok megélt viszontagság ellenére, mondhatni elég szókimondó és laza. Igen, a laza a legjobb kifejezés rá és a szerencsétlen. Mindenki rá száll és irányítani akarják, miközben ő tudatlanul császkál és éli életét, Jae Hee után epekedve. Soo Hyun mellett az ő poénkodása és lány szíveket dobogtató lazasága tette pozitívvá a karaktert.
Jong Suk engem mint színész meggyőzött, nagyon jól állnak neki az ehhez hasonló karakterek, bár a sírós dühöngő jeleneteken még van még mit javítania, hogy ne tűnjön totál pszichopatának. A sorozat Hoon miatt kaphat egy nagy piros pontot.

Song Jae Hee / Han Seung Hee
Ez a karakter mindent túl él. Vese átültetést, golyót és Dunába zuhanást is egyszerre, nem menekül előle se Hoon, se mi. Engem végig bizonytalanságban tartott a kiléte. Ő Jae Hee? Vagy mégsem? Ezzel nem is volt baj, mert volt bennem kétség és tovább akartam emiatt nézni. Viszont egy bizonyos pontnál senki nem kérdezte meg Jae Heetől, hogy mi történt vele, még Hoon sem! Ez akkora szőnyeg alá söprés volt, és értelmetlen, hogy én nagyjából itt hagytam abba, hogy valami logikát próbáljak találni a sorozat egészében.
Jae Hee főbb jellemvonása: sokat és hatásosan vonul. Hoon háta mögött, előtte, hirtelen felbukkanva félmosollyal az arcán.
Én a színésznőt se itt, se az Inspiring Generationben nem tudtam megszeretni. Mindig ugyan az a hanghordozás, semmi fejlődés.


Oh Soo Hyun
Ő és Hoon volt "üde színfolt". Nem egy különleges szerep, de kellően rétegelt volt. Volt rossz családi háttér, bizonytalanság a munkáját és a tudását illetően, viszonzatlan szerelem, sok dolog érte ezt a karaktert és ez tette ha nem is olyan mélyé, de árnyaltabbá és kedvelhetővé.
Ez a karakter sokkal jobban állt Kang Sorához, mint a Dream High 2-es bamba arcú lány. Meg kell mondjam az elején kicsit tartottam is tőle, hogy mi lesz itten, de legalább benne kellemesen csalódtam.



Nos, összességében annyit tudok mondani, hogy ha fordulatos sorozatra vágysz, ebben van bőven (részenként minimum kettő) nem mondom szörnyűnek, de mégis annyira sok fájó mozzanat van benne, hogy számomra egy nagyon rossz élmény lett, hiába Hoon mókás és Soo Hyun rétegelt karaktere. Egy próbát megér, hogy kiderüljön bejövős vagy sem. Én még szenvedek a végig nézésével.
Magyar felirat

Pontozás:
Cselekmény: 5/10
Színészek: 7/10
Zene: 7/10

13 megjegyzés:

  1. Akkor láttad élőben Lee Jong Suk -ot ? *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, és olyan nagy mákom is volt, hogy kaptam tőle ölelést is :))))

      Törlés
    2. basszus most nagyon irigyellek.

      Törlés
  2. Wow irigyellek :3
    Na de a doramáról nekem sincsenek szép emlékeim, én végig néztem, és egyébként sokkal jobbra számítottam a szereplők miatt. Fogjuk rá, hogy egynek elmegy, én is teljesen összezavarodtam ezzel a JaeHee nem is JaeHee, de még is ő dologgal >.>

    VálaszTörlés
  3. Tulsagosan elnezoek vagytok a doramat illetoen. Bazi eros kezdes, aztan atvalt egy gyenge sztoriba, amit csak Lee Jong Suk szineszkedese vitt el. Olcso lore, amit a marka miatt lehetett eladni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem szeretünk nagyon lehúzni semmit, mert lehet hogy valakinek épp kedvenc (mint pl ez a dorama is), így próbálunk objektívebben írni :D (ez néha sikerül néha nem :D) Pár esetben azért erősen kellett koncentrálni, hogy weblap kompatibilis legyen a mondanivalónk ;) De én is veled értek egyet :D Annyival kiegészítve, hogy nekem már az eleje sem jött be...Néztem-néztem....de ennyi erővel a rádió is mehetett volna a fülem mellett.

      Törlés
  4. Kedves Amy! Először is nagyon irigyellek, de jó lenne egy Jong Suk ölelés. :) Másodszor, ahogy beharangozták a sorozatot, nekem az elejéhez képest (ami megjegyzem, szerintem elég lebilincselő volt), beraktak minden koreai klisét, amit csak lehetett...kezdve az első szerelem megjelenésével, akiről nem tudni, hogy ő-e vagy sem (tiszta Paula és paulina csak ikrek nélkül), aztán később kiderül, hogy az északiaknak dolgozik és a halott, gonosz bácsi mégiscsak él. Atyaég...O.O Ráadásul fogalmam sincs, mit esznek a Jae Hee-t alakító színésznőben, hogy mindig főszerepet kap. Engem sem itt, sem a Gaksitalban nem tudott meggyőzni a színészi képességeiről. Ott lett volna a Soo Hyun/Park Hoon szál is, ami szerintem sokkal többen támogattak, mint az eredetit, de utána azt is dobták....
    Szóval én sem értem, mit is akartak az alkotók ebből kihozni, de nálam nem lett örök darab.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen egy véleményen vagyunk. :D
      A Gaksitalt mi Sorával még nem láttuk, de pont a színésznő miatt félek is belekezdeni. XD

      Törlés
  5. Akkor most JaeHee-vel mi van? Nyugodtan lőjétek le a pont,mert ha rossz nem nézem végig,mert kezd erőltetetté válni :/ Kérlek valaki mondja el...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan mire vagy kiváncsi? Hogy ő-e az?:D

      Törlés
  6. Han Seung Hee akkor most Jae Hee vagy sem?

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!

    Ahogyan olvasom sorban az általám látott sorozatokat, úgy fogok véleményt nyilvánítani.
    Én ezt a sorozatot még nyáron kezdtem el nézni, s nem néztem végig, mert számomra nem jött be. Még a 16. részt elkezdtem, de pár perc után abbahagytam. Nekem pusztán az volt vele a gondom, hogy el lett döntve, hogy Hoon, Jae Hee-t szeresse. Ez 20 részen keresztül nekem unalmas.
    Egyébként én is hiányoltam a tehetségének a kibontakozását. Nagyon háttérbe szorult, pedig sokkal jobb lett volna, ha nem a megölésére, hanem az adottságára fókuszáltak volna a filmkészítők.
    Ne ijedjetek meg tőlem, nem minden filmről vélekedek negatívan, most utalva a Healer-re.
    Vannak kedvenceim, de azt majd az adott sorozatnál jelzem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helló!

      Igen, teljesen egyetértek! Kang So Ra karaktere esélyt se kapott, pedig szerintem egy nagyon jó szerep volt.
      Nagyon örülünk, hogy írsz! :D Szeretjük tudni, hogy a többségnek hogy tetszik egy-egy sorozat, plusz sokszor nagyon jó kibeszélni. :D


      Törlés