2014. augusztus 18., hétfő

Ismertető: Ghost

Egyik kedves ismerősöm ajánlására kezdtem el nézni ezt a doramát, mivel már telítődtem a szokvány romantikus/szenvedős sorozatokkal, és valami újat kerestem. És szerencsére meg is találtam.

Cím: Ghost /Phantom (유령)
Műfaj: akció, bűnügyi, krimi
Epizódok száma: 20
Év: 2012
Csatorna: SBS
Szereplők:
So Ji Sub - Kim Woo Hyun
Lee Yeon Hee - Yoo Gang Mi
Choi Daniel - Park Gi Young/Hades
Kwak Do Won - Kwon Hyuk Joo
Uhm Ki Joon - Cho Hyun Min
G.O (MBLAQ) - Lee Tae Gyun



Történet:
Kim Woo Hyun egy magas rendfokozattal rendelkező neves rendőr egyetlen fia, ki maga is a bűnözők elfogására tette fel életét, csak kicsit más módszerrel, történetesen a Cyber Nyomozó Egység osztályvezetője lett. Az informatika segítségével fülelnek le illegális szerencsejátékkal foglalkozó külföldi bandákat, illetve kormányhivatali rendszerekbe betörő hackereket.
Egyik ilyen szerencsejáték-banda rajtaütésen azonban egy különös hackerrel találják szembe magukat, aki csak úgy hívja magát, hogy Hades, és lehetetlen a nyomára akadni. Hogy mégis előkerítsék, csapdát állítva megtalálják azt a helyet, ahol éppen tartózkodik, de odaérve egy baleseti helyszínné változik a terep, miután egy kliens-lista miatt botrányba keveredett híres színésznő levetette magát lakása ablakából.
Csakhogy Hades IP címe pont ezen színésznő lakására mutatott, később pedig egy rejtélyes videó kezdett terjedni a neten, mely a színésznőt mutatja, amint éppen egy alak kilöki az ablakán.
CCTV felvételnek köszönhetően megtalálják Hades-t, akiről kiderül, hogy Woo Hyun rendőrakadémiai barátja, szobatársa az, és történetesen tagadja, hogy ő lenne, aki kilökte a hírességet az ablakon.
Állítása szerint egy bizonyos Phantom-tól kapott egy megbízást, hogy szerezzen meg egy videofájlt a színésznő laptopjáról, ezért volt éppen akkor abban a házban.
Hogy további információkat tudjon meg, Woo Hyun titokban találkozik Gi Younggal egy elhagyatott gyárban, ahol is egy váratlan robbanás következtében csak Woo Hyun marad életben, viszont olyan fokú égést és csonttörést szenved, hogy az arcát fénykép alapján kell újracsinálniuk az orvosoknak.
Azonban Woo Hyun kolléganőjének, Gang Mi-nak bizonyosság kell arról, hogy tényleg az igazi Woo Hyun élte-e túl a robbanást, így ujjlenyomatot vesz a betegtől.....És az eredmény elég meglepő....

Whalemény:
Személy szerint engem mindig is vonzott a cyber tér, így az első résztől kezdve izgalmakkal telve vártam, hogy éppen mi fog történni. Elejétől kezdve szépen kezd építkezni a sorozat, mindenkiről pont annyit tudunk meg, amennyi kell a többi történésekhez. Egy arctalan gyilkost mindig is élvezet megtalálni, ráadásul a forgatókönyvíró (Akinek mellesleg a most leadott "3 Days" c. dorama forgatókönyvét is köszönhetjük) logikusan felépített története zseniális. Minden résszel kicsit közelebb kerülünk az elkövetőhöz, ráadásul hogy még jobban idegesítsen minket a helyzet, egyszerűen az arcunkba tolják pár rész után az elkövetőt, és a képünkbe röhögve éli minden napjait, és hajtja végre terveit.
Ezen a ponton hasonlóságot találtam a 2013-mas I hear you voice c. doramával, ahol az elejétől ismerjük, tudjuk a gyilkos kilétét, és pont ez ad egy hatalmas feszültséget, mivel már mi magunk is szeretnénk rács mögött látni.
Szereplők tekintetében nagyon jó kis stábot hozott össze a rendező, mindegyik szépen tudott beilleszkedni ebbe az információ technológiás világba. Woo Hyun csapata egy egységként létezik a sorozatban, annyira semelyikről sem tudunk meg olyan sokat, de mivel a történet szempontjából ez nem is fontos, így ezt elnézhetjük.
Nézzük is a főbb szereplőket kicsit közelebbről:

Kim Woo Hyun:
Kívülről merev, érzéketlen, racionalista de full profi nyomozó, aki erejével tartja egyben a csapatot, mégis egy fekete folt lepi el múltját, amit hatalmas erőfeszítéssel próbál helyre hozni. Magából Woo Hyunból a sorozat folyamán inkább csak a visszaemlékezéseknél tudunk meg többet, mivel Gi Young szemszögéből folytatódik az igazi történet.
So Ji Sub-nak fantasztikusan állt ez a szerep, és sikerült elérnie azt, hogy a baleset után el tudtam neki hinni, hogy kinézetre ugyan Woo Hyun, de belül azért mégiscsak ő Hades :)

Yoo Gang Mi:
Egy szerencsétlen incidens miatt közröhej tárgya lett a rendőrakadémián, de felszegett fejjel kivívta magának az elismerést, és méltó helye lett Woo Hyun nyomozó csapatában. Woo Hyun a mentora lett még gimnazista korában, és azóta bele is szeretett, de ezt sosem merte elmondani neki. Talán neki volt a legnehezebb, mert a kezdetektől tudta, hogy az igazi Woo Hyun már nincs, mégis teljes erővel segített Gi Young-nak, hogy tisztázza Woo Hyun, és Hades nevét is a vádak alól.
Lee Yeon  Hee színésznőt én még nem láttam más doramában, de ebben nagyon tetszett. Végre egy olyan karaktert tudott megjeleníteni nekünk, aki önmagában is életképes, és nem szorul mások segítségére.

Kwon Hyuk Joo:
A "veszett bika". Nincs is bővebben mit mondani róla, ez a jelző teljesen jól leírja. Semmit nem ért a számítógépekhez, viszont terepen úgy hajtja a bűnözőket, mint egy megvadult bika. Miután Woo Hyun visszakerül a csapathoz, lefokozzák, és Hyuk Joo lesz az osztályvezető, így persze ő is azonnal gyanús szemmel nézi a visszatért Woo Hyun-t. Jellemébe teljesen nem illően oda van a Girls Generation lánybandáért, a sub-unit 'Twinkle Twinkle" számát előszeretettel kezdi el énekelni, táncolni bárhol.
Kwak Do Won nagyon jól formálta meg a veszett bika szerepet, gyakorlatilag ő hozta a vidám pillanatokat a sorozatba.

Park Gi Young/Hades:
Gi Young hirtelen lépett ki az Akadémiáról, még Woo Hyunnak sem mondta el, hogy miért, csak annyival magyarázta, hogy nem tud többé megbízni a Rendőrségben. Azóta hackerként ahova csak lehet betört, és próbált megszerezni olyan információt, ami miatt végülis otthagyta az iskolát. Gi Young Woo Hyun viccesebb oldala, nem érdeklik az elvárások (viselkedés, öltözködés), Woo Hyunként vissza kellett fognia magát, hogy a rendőrség által előírt szabályokkal nyomozzon, de azért így is becsúszott pár hackelés.
Choi Daniel-ből sokat ugye nem láthatunk, mert Ji Sub játsza a karakterét, de az emlékekből látott részekben nagyon aranyosan mutatja be a karakterét. Mosolygós arca mögött viszont láthatjuk azt a nagy titkot is, ami miatt kilépett, szintén nagyon meggyőzően, és meghatóan.

Összegezve: szerintem ez egy MUST-SEE dorama, aki elkezdi, tuti nem tudja abbahagyni. 
Nagyon jól működik a kémia a karakterek között, érthetően magyarázzák az informatikai részeket is, tehát nem érzi közben hülyének magát az ember. 
Tippek ehhez a sorozathoz:
  • aki nem vágyik romantikára, és részeken keresztüli vágyakozásokra, annak felüdülés lesz ez a sorozat
  • aki látta Micky/YooChun-nal a "3 Days"-t, annak ez kötelező darab
* +1 érdekesség:
A készítők még a logóba is elrejtették az informatika alapját, azaz a bináris számrendszert (0,1).
Trailer:
Magyar felirat és ezen az oldalon

Betétdalok: OST

Pontozás:
Cselekmény: 9/10
Színészek: 8/10
Zene: 9/10

17 megjegyzés:

  1. Kedves Sophie!
    Nagyon jól jellemezted ezt a sorozatot, minden pillanata izgalmas, és nagyon érdekes ebbe a világba belátni, és ha csak egy kicsi része igaz akkor is félelmetes hogy minden adatunk megvan, és aki ért hozzá az vissza is élhet vele.
    + So Ji Sub - t kapunk 20.részen keresztül :-)
    gyomar

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy neked is tetszett :) Próbálom ismerőseim körében is terjeszteni, mert ez szerintem egy alap darab :D

      Törlés
  2. Már csak So Ji Sub miatt is érdemes megnézni:)
    Érdemes meglátogatni az oldaladat, mindig jó tippeket adsz, mivel üthetném el az időmet; a kritikák többségével pedig egyetértek. Ezt az ajánlót is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülünk, hogy tetszenek az ajánlóink :)
      Én is So Ji Sub miatt kezdtem el, és ezek után azt hiszem, végigmegyek a többi alkotásain is :D A Master's Sunban láttam először, az is 5*-os élmény volt számomra, utána meg ez a szerepe...Zseniális :D

      Törlés
  3. Meghoztátok a kedvem a filmhez!
    Megnéztem az első részt és folytatni fogom - hab a tortán, most látom, hogy Im Ji Kyu is szerepel benne. :) Kedvelem, jópofa - igazán őszinte tekintete van és ennyi idősen is úgy néz ki, mint egy kölyök! :D ("Kis aranyos" kategóriájú - nálam! :D )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem jó választás lesz és tetszeni fog! :)

      Törlés
    2. Szia Blackfield!

      Im Ji Kyu eszméletlenül aranyos volt ebben a sorozatban :) Tényleg mint egy kis kölyök :D Majd ha végignézted, kíváncsi vagyok a véleményedre, hogy hogy tetszett :) :)

      Törlés
    3. Le vagyok nyűgözve ettől a sorozattól! Fordulatos, lebilincselő, alig vártam, hogy újra legyen időm a következő részt megnézni. Nem is tudom, ha a fordítás idején láttam volna, bizonyára végig izgultam volna a hetet, az újabb részig.
      A történetben a végén éreztem azt, hogy a lelki ráhatás a gyilkosra egy kicsit eltúlzott volt - aki ennyit ölt lelketlenül, szemrebbenés nélkül - annak ez az információ sem mozgatta volna meg a lelkét. De a nézők igazságérzetét helyre rakta - szomorú, ha már csak ilyen eszközökkel lehetett elérni.
      A szereplőkről:
      - teljesen egyetértek azzal, ahogy a főszereplőket jellemeztétek - nagyon kedveltem őket!
      - Im Ji Kyu csillogott a szerepében - aranyos volt és sajnáltam a viszonzatlan rajongásáért! :)
      - a kotnyeles riporternő szintén lazította a film feszült hangulatát - jól adagolták a viccesebb pillanatokat!
      - G.O.-t nem tudtam volna elképzelni árulóként, egyszerűen ilyen kinézettel, tekintettel - lehetetlen :D
      - no és a zseniális bűnöző. Hihetetlen szuggesztív alakítás volt! Nagyon tetszett - kedvelem Uhm Ki Joon-t akár intellektuális bűnöző, akár a Dream High tanár-nagybácsija, mindegyiket remekül alakítja és libabőrös lesz az ember a hangjától. :]

      Sajnáltam, hogy vége lett - esetleg a csoport további eseteit is elkészíthetnék, de ez így is remek volt. Megtartom, bár tudom a végét - egyszer még meg fogom nézni. :] Kár lett volna kihagyni!

      Törlés
    4. Örülök, hogy akkor neked is tetszett :)
      Én is épp erre gondoltam közben, hogy kb szívrohamot kaptam volna minden héten, ha épp akkor nézem amikor adják :D Így is vissza kellett fognom magam, hogy ne egybe nyomjak le hajnalig részeket ;)

      Kis riporternő magánélete a végén azért erőteljesen meglepett :D Nem gondoltam volna, hogy pont ezt a két karaktert hozzák össze :)

      G.O....igen, lehetetlen volt nekem is rá gyanakodni.

      Én is néznék ebből egy második évadot, vagy csak vmi spin-off jellegű sztorit a csoportról,bár az biztos, hogy az eredetit nem tudná felülmúlni :)

      Törlés
  4. Kedves Sophie, kérhetném, hogy a felirathoz ezt a linket add meg: https://www.facebook.com/notes/rx/ghost-fantom-2012/752861981437598 ? Csak mert itt azok is találnak letöltési lehetőséget, akik nincsenek regisztrálva a DSS-en. Köszönöm.
    RX

    VálaszTörlés
  5. ÁÁÁÁ egy fél regényt leírtam, erre véletlen a kilépésre mentem :((
    Na mindegy, igazából az egekig magasztaltam a doramát és Sophie-t, amiért ajánlotta nekem*-* Előtte a Sungkyunkwan scandalt fejeztem be és annyira beleszerettem, hogy utána 5-6 doramát elkezdtem, de egyik sem kötött le.. Egészen eddig. Ha nem kellett volna tanulni, nagyon gyorsan végeztem volna vele. Egy véleményen vagyok a bejegyzéssel, kb 15 perce végeztem az utolsó résszel és teljesen a hatása alatt vagyok*-*
    Mondjuk titokban reménykedtem benne hogy Byeon Sang Woo és Yoo Gang Mi összejönnek, mert annyira aranyos volt, hogy így oda van érte :')) Ja meg ami szívfájdalmam volt, hogy mi lett Lee Tae Gyunnal :c Na de ez van. A következő kiszemeltem pedig a Spy, állítólag nagyon izgi az is. Köszönöm szépen még egyszer a tippet ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ennyire tetszett ^^ Közben én is szurkoltam nekik, de aztán rájöttem, hogy ez így pont jó. Elrontották volna a szerelmi szállal :)
      Hogy még mindig ne hagyjalak békén: Szívesen ajánlom a Liar Game sorozatot ;) szintén nagyon izgalmas, és zseniális mini (12 részes) sorozat :) találsz erről is ajánlót Amyék tollából ;)

      Törlés
    2. Mondjuk igaz, végül is azért kezdtem el nézni, mert már untam a szerelmes dolgokat.. :D
      Közben gyors elolvastam a Liar Game ajánlóját és tényleg szimpatikus. Mondjuk mikor először olvastam csak egy történetleírást valahol még nem igazán fogott meg, de így hogy benne vagyok az izgalmas sorozatokban sikerült megfognia :P A Spy után neki is fogok :))

      Törlés
  6. Ezt a filmet magyar felirattal hol lehet megnézni? Egyetlenegy helyen találtam meg, ahol két perc után vége lett a filmnek, mivel törölte a feltöltő. Youtube-on csak silány minőségben és indonéz felirattal van meg.
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Viki.com-on elvileg van magyarral, bár nem néztem végig az összes részt, hogy leellenőrizzem :S

      http://www.viki.com/videos/188598v-ghost-episode-1

      Törlés
    2. Harigato gozaimaszu! :)) (tudom, hogy japánul van, csak a koreait nem tudom, hogy kell írni)

      Törlés