2015. június 23., kedd

Recept: Húsos/Vörösbabkrémes gőzgombóc (Hoppang 호빵)

Korábban íródott egy Taiyakis recept, de az teljesen más tésztából készül. És előre is elnézést a ronda képekért, de sajnos elég késő volt már amikor készítettük, lámpafénynél mobillal fotózni horror. :D

Tészta:
30 dkg liszt (lehet tönköly liszt)
2 dkg cukor
1 teáskanál só
1 mokkáskanál sütőpor
1 evőkanál olaj
1/2 csomag porélesztő
1,5 dl kézmeleg víz

A lisztet a sót, a sütőport keverjük össze. Készítsünk egy mélyedést a közepén, ahova az élesztő kerül, plusz a cukor, kézmeleg víz, és az olaj, majd gyúrjunk nem túl ragacsos tésztát belőle. Lefedve, meleg helyen kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
Ha vörösbabkrémes verzióban szeretnénk elkészíteni nincs más dolgunk, mint venni egy kész vörösbabkrémet bármelyik ázsiaboltban (Tokyo Pláza, vagy a Kőbányán lévő bolt). A 450 grammos kiszerelés ára kb. 800 ft.

Ha mégis valamilyen Tölteléket szeretnénk bele rakni, bátran lehet kísérletezni. Számos magyar és angol nyelvű oldalon találni töltelék féléket. Én ezekből vegyítve készítettem egy sajátot, ami végül ha nem is lett osztatlan siker, de nem volt rossz. :)


Töltelék:
Teriyaki szósz
Szójaszósz
Fokhagyma
Sárgarépa
Újhagyma

Bors
Üvegtészta (mert én akárhányszor vettem volt benne egy kicsi üvegtészta )

Arányokat se igazán írnék, tényleg majdnem mindenki tetszés szerint készíti a belevalót.

Tehát ha van töltelékünk és megkelt a tészta is, akkor gyúrjuk át és osszuk 8 egyenlő darabra.
Ezeket lisztezett lapon nyújtsuk kb. fél centi vastagra.
Töltsük meg töltelékkel őket, majd csípjük össze a tetején a tésztát. Aki szerint esztétikusabb a szép kerek gombóc, az fordítsa fejjel lefelé és úgy párolja majd.

Mi még régebben rendeltünk ebayről egy bambusz párolót. Ha valaki nem akar Hong Kongból rendelni a Fővám téri Ázsiaboltban  (ugyan drágábban) lehet kapni ilyen párolókat. Legvégső esetben azok akik nem szeretnének semmilyen párolót vásárolni, azok bármilyen trükköt bevethetnek. (lobogó víz fölött textilbe rakni és társai)

Íme pár jobb minőségű kép a netről:

Forró víz gőzben kell őket 10-15 percig párolni és kész is lesznek a gombóckák. Mennyei finom lesz, egyik kedvencem. Ha másnapra is maradna esetleg egyszerűen pár másodpercig mikrózni kell és kész is. :) Nem kifejezetten 30 fok kompatibilis a gőz miatt, így kicsit hűvösebb napot válasszunk az elkészítésére.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése