2016. november 5., szombat

Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo

Senki se essen a torkomnak, de Jun Ki-tól (Lee Joon Ki :D) a My Girl óta futkos a hátamon a hideg és nem a jó értelemben. Őszintén én nagyjából annyit érzékelek belőle, hogy nagyjából minden második kdoramás ismerősöm sikítógörcsöt kapva vagy minimum hatalmas lendülettel mesél róla miért is ő a koreai színészek között a number one. Így próbálván elfeledni szívszorító squash-olásait, és fülbevalóját belevetettem magam a Moon Lovers-be.

Cím: Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo (달의 연인-보보경심 려)
Műfaj: romantikus, tradicionális
Epizódok száma: 20
Év: 2016
Csatorna: SBS

Szereplők:
Lee Joon Gi - Wang So / King Gwangjong
IU - Hae Soo
Kang Ha Neul - Wang Wook
Hong Jong Hyun - Wang Yo
Nam Joo Hyuk - Wang Wook (BaekA)
Baekhyun - Wang Eun
Ji Soo - Wang Jung
Yoon Sun Woo - Wang Won
Kang Han Na - Hwangbo Yeon Hwa
Jin Ki-Joo - Chae Ryung

Történet
Ha Jint szakítás emészti egy közkedvelt forrás mellett, amikor egy kisfiú beleesik és a lány a segítségére siet.
A vízből kibukkanva azonban egy másik korban találja magát, nevezetesen Korjoban, ahol éppen a hercegek a közös fürdőzésük közepén tartanak.
Ha Jin egy Korjo korabeli lány Hae Soo testében találja magát, aki kinézetre ugyan olyan mint ő.
A hercegek nagyon gyorsan megkedvelik a lányt, többen barátságnál is többet éreznek iránta, azonban a békés együttlétet megmérgezi a trónért vívott harc, aminek közepében Hae Soo is ott találja magát.
Whalemény:
Az első bemutatók alapján szerintem mindenki nyál csorgatva várta a sok-sok férfi koreai híresség neve által fémjelzett sorozatot. Az elején ez a nagy sokaság megfeküdte a készítők gyomrát. Buta mód mint a Power Ranger-ek kaptak egy-egy ruhaszínt és mindig abban jártak keltek, ha közös jeleneteik voltak. Ez nem tudom azért volt-e hogy egy 3 éves is megtudja-e őket különböztetni, vagy csak nem maradt egy-egy színből több méter anyag és ezért lett különböző...
Mindenesetre nem ez volt a főbb probléma. Az első pár részben érezhető volt, hogy nem tudnak mit kezdeni a rengeteg szereplővel, így nagyon aránytalanul volt megoldva kötelező szerepeltetésük, ha már bekerültek a stáblistába. Ez a közepe táján kicsit enyhült, és a végén meg is oldódott, hisz a tradicionális sorozatokban a trónért vívott harcok során mit gondoltok hány herceg marad életben? Nem lövök vele nagy spoilert ha azt mondom lesznek, akiket ki kellett kötelezően kukázni, hogy haladhasson a sztori vagy csak szimplán plusz drámát csempésztek be velük a történetbe.
Alapvetően egy egészen izgalmas és lendületes történetet kaptunk, sok-sok intrikával, romantikával és gyilkosságokkal. Így mint történelmi sorozat hozta a szokásos szabványt, de mégsem az unalomig ismételt módon.
Kifejezetten izgalmasnak tartottam a tényt, hogy mindenki a trónért áhítozva egy idő után elvesztette önmagát és egyfajta torz "lényük" alakult ki, akin nem tudott már uralkodni senki. Bárki aki a trón közelébe került lemondott minden kedves dologról, ami addig vele létezett és az őrületes magány lett a jussa.
Sok ponton ha nem úgy döntött volna egy-egy karakter, teljesen más irányt vett volna sokak sorsa és ezekbe picit belelátni nagyon izgalmas, még ha valójában nem is így valósult meg a sorozatban.
So dönthetett volna úgy hogy minden erejét annak szenteli, hogy szabadon éljenek Hae Soo-val, de helyette abban látta ügyük számára a megoldást, hogy király lesz és ő fog parancsolni mindenki felett. Aztán a politika és a királyra nehezedő hatalmas nyomás So-t is kicsit felemésztette.
A sorozat zárása nagyon tetszett, tele érzelemmel és olyan zárással ami ha nem is volt mindenki számára happy end végül a Hae Soo fő törekvése elérte a célját spoiler (és Wang So olyan emberré vált, akire szívesen emlékeznek) spoiler vége még ha ez sok lemondással is járt.
A karakterek közül többen megérnének egy nagyobb misét, de kettőjüket emelném ki leginkább és pár mondatban fejteném csak whaleményem a többiekről.

Wang So
Erősen depresszív férfi, akit az anyja ellökött magától és "fogolynak" adta, így messze nőtt fel testvéreitől és szüleitől, rengeteg régi sérelmet és traumát hordozva magában. Ennél fogva aktuális kedve szerint random gyilkol lovat(míg élek elkerekedett szemmel gondolok vissza arra a jelenetre) de rendszeresen tör ki sírásban is, vagy apróbb dührohamokkal tartja készenlétben környezetét. Karaktere apróbb változáson esik át, miután a palotában sikerül maradnia. So-nak megvan a magához való esze és hűséges (kutyaként?) segíti idősebb testvérét a trónra, elnyervén ezzel apja hőn áhított szerettét. Hae Soo-ba rövid idő leforgása alatt erősen beleszeret (mondhatni rajong érte) és a maga módján jogot formál a lányra ugyan akkor kettejük kapcsolatában mindig ő kerül ki alárendelt félként, mint élete során nagyjából minden emberi kapcsolatában.
Az anyjához fűződő viszonya végig kísérte egész életében és végül olyan zárást kapott, ami nem hozhatott számára igazi megnyugvást. Számomra az egyik legmegrázóbb lezárást kapta a doramában ez a szál és bebizonyította, hogy az anyjával lévő kapcsolata teljesen megmérgezte So elméjének ezen részét.
Még oldalakat tudnék írni a karakter komplexitásáról és ellenmondásairól, lelki erejéről ugyan akkor labilisságáról, de ezzel végig spoilerezném a sorozatot, így sajnos itt meg is kell állnom. Azonban azt feltétlen ki kell emelnem, hogy So egy olyan főhős volt, aki tele volt jó és rossz tulajdonságokkal, amiket maximálisan vállalt, ezáltal karaktere számomra egy pici piedesztálra került.
Számomra a nagy kérdés az volt sikerül-e megszeretnem Joon Ki-t ebben a sorozatban és sajnálatos módon nem. Mint színész elismerem közel sem az amatőr kategória,(sőt!) de So néha szinte már őrült jelleme sem őt sem pedig a karaktert nem tette számomra vonzóvá. Az elején a buta maszkokkal meg kicsit bohócot csináltak ebből az olykor erősen labilis, olykor igencsak erős jellemű karakterből.
Hae Soo
Az időugró lány a viszonylag kevés baki és értetlenkedés ellenére pár év alatt mesterien beilleszkedik a tradicionális társadalomba. Maximálisan betartva az udvar és a társadalom által meghatározott szabályokat.
Soo egy életvidám lány, aki szinte végig csak sodródik az árral és önmaga alig tesz bármit is a boldogulásáért. Kedveltem karakterét, de magatehetetlensége és sokszor csak bonyodalmat okozó jelenléte nem igazán hagyta hogy sokáig kedveljem őt, bármennyire is rajongott érte az összes herceg. Aki végig nézte a sorozatot számolja végig összesen hányan is esnek bele. :D
A legvégén Yeon Hwa azzal hibáztatja, hogy mindenről ő tehet és bármennyire is volt igazságtalan kijelentés ez részéről, (hisz egyetlen ember nem tehet mindenről, a harc a trónért már Haesu megjelenése előtt elkezdődött a háttérben) mégis akadt benne nem kevés igazság, emiatt Hae Soo számomra sosem lesz egy etalon női főhős...
Gyengesége a legvégén is megmutatkozik, mert egyetlen rossz esemény miatt mindent feladva elmenekül, cserben hagyva mindenkit, aki számított volna rá és a legvégsőkig más védőernyője alatt keresve menedéket éli életét a sorozat egésze alatt.
spoiler (Őszintén nincs gyermekem, (de egyszer lesz) mégis amikor a legvégén HaJin-nak eszébe jutnak mik történtek vele és nem csak álmodott megszólalt a bennem bujkáló anya, hogy egyedül csak a pasi magányossága miatt bőg, a megszületett gyereke eszébe se jut. Mondjuk ebből is látszik mennyire a szerelmükre akarták kiélezni a sorozatot.) spoiler vége
Sokaktól halottam mennyire nem szeretik IU-t, de őszintén én eddig magyar női rajongótól nem hallottam sose, hogy bármilyen fiatalabb generációhoz tartozó színésznőre pozitívat mondott volna. :D IU-t a Dream High óta kísérem figyelemmel és egészen szép színészi karriert futott be és önmagához képest rengeteget fejlődött. Úgy érzem picit most megállt ebben, hiába hozta Hae Soo-t nagyon is jól. Várom következő munkáját tud-e valami újat mutatni.

És hogy a többi szereplőről is szó essen, egy pár sor róluk. Sajnos ezek kevésbé spoiler mentesek, így óvatosan olvassák azok akik még nem látták a sorozatot.

Yeon Hwa hercegnő: Az egész történet legnagyobb nyertese, mert nagyjából mindent feláldozott azért, hogy a "világ" úrnője lehessen. Titkon vágyik rá, hogy szerelemre és boldog családra  találjon, de a trónért sokszor hajlandó ezt elfelejteni.
BaekA: Őt gondolnám a történetben az életét tekintve talán a legszerencsésebbnek. Nézzetek nyugodtan hülyének. Igaz érte két nagy veszteség (de élete során kit nem?) mégis megtudta őrizni szabadságát és önmagát a legvégsőkig, ami szerintem ennek a történetnek az egyik legnagyobb ajándéka.
Wang Eun: Hű, sajnos semmi pozitív nem tud eszembe jutni erről az igencsak gyerekes hercegről és mivel EXO rajongó sem vagyok, így maga a színész sem tudott befolyásolni ebben a kérdésben. Számomra karaktere majdnem fölösleges volt a történet során.
Wang Wook: A történet talán egyik legnagyobb vesztese,(So-t leszámítva) aki az elején igencsak sok figyelmet kapott, de egy idő után elvesztette ő is önmagát, még ha úgyis gondolta a szíve után megy sok rossz döntést hozott a megjárt útja során.

Sajnos nagyon sok rosszat írtam a sorozatról, engem mégis leültetett és vártam a folytatást. A vége közel sem szokványos és szerintem pont ebben rejlik az egész sorozat varázsa, ha az egész képet nézem. Nem bántam egyetlen vele töltött percet sem és nem tudnám sose rossznak titulálni. Számomra ha nem is lesz sose kedvenc, mégis a Jun Ki őrületen túl egy sok szempontból kiváló alkotást láthatunk. Kötelező darab minden tradicionális sorozat kedvelőnek és Jun Ki rajongónak! :)

Trailer
Magyar Felirat

Pontozás:
Cselekmény: 9/10
Színészek: 9/10
Zene: 9/10
-> OST lista elérhető >>ITT<<


41 megjegyzés:

  1. Ez a Te blogod, de ha nem bánod, azért szeretnék pár dolgot leírni, mert én másként érzem:
    Lee Joon Gitól ez az első sorozat, amit látok, ( persze megnéztem a King and the clown-t, és már abban is remek színésznek tartottam). Wang So herceg egyáltalán nem depressziós szerintem. A lovat hogy leteríti az egy üzenet mindenkinek: innen nem megyek sehova! Az apjához és Wang Mo herceghez szeretet és hűség fűzi, nem kutyahűség= szolgalelkűség. A kettejük kapcsolatában, sem máshol nem érzem alárendeltnek. Meghozza a döntéseit, legyenek azok jók vagy sem: két évig távol van Sootól az öccse, Eun herceg halála után. Talán kevesen tudják, hogy egy gyomorlövés, amit a másik bátyjától kapott a Kisherceg, sok szenvedéssel teli biztos halálhoz vezet! Ezért "segít" neki meghalni! Az is várható volt, hogy nem lesz nyugodt házaséletük, mert a Palotában mindenki a hatalomért intrikál. Ezért megy el Hae Soo, mert "modern" nőként nem tudja elfogadni azt, hogy nem ő az egyedüli- nem a Király, hanem Wang So életében.Van egy nyomósabb oka is : Már tudja, ha kiderül, hogy állapotos,akkor az érdekcsoportok megint zsarolni tudnák a szeretett királyát ővele. Hogy ő tehet-e mindenről? Te mennyiben vagy felelős egy téged ismerő ember cselekedeteiért? Pláne, ha az csak a rossz lelkiismeretét akarja megnyugtatni? Remélem, nem érted félre, tiszteletben tartom a véleményedet, de nekem nagyon nagyon és még jobban tetszett ez a sorozat! A színészek elbűvöltek, annyira éltek a szerepükben. Szerettem a kameraállásokat, hogy hagyták hogy lássuk, mit éreznek, mi megy bennük végbe! A ruháik is nagyon tetszenek, engem egy pillanatig nem zavart, hogy egy család egy színt használt. Igazából a "történelmi " sorik a kedvenceim! Na nem a rizskalapos, hanem a lobogó hajú! :) Köszönöm, hogy elmondhattam ezeket. Nálam ez a sorozat az abszolút első, (holtversenyben a Faith-tel, azt tizenvalahányszor néztem meg) Lee Joon Giról annyit még, engem nem a szinész- mint ember- nyűgöz le, hanem a szereplő, akit életre keltett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Én köszönöm, hogy leírtad! :) Engem sose bánt, ha vkinek nem ugyan az a véleménye. :)
      Kifejtem én is kicsit a gondolataim, mert egy bejegyzés is kevés minden leírására. ��

      Igen, a ló leölésével jelezte hogy innen el nem megy. De ez nem szegény lovon múlik és konkrétan 2 szolgálón kívül senkihez se jutott el ez az üzenetnek szánt tombolás.
      A kutyahűséget pedig pont azért írtam kérdőjelesen, mert So-t az anyja mindig eltaszította magától, ha akkor magához fogadja nem hiszem hogy So-t a nagy szeretet oda kötötte volna idősebb testvéréhez. Számomra ezért is kérdéses ez a pont.

      nagyon örülök, hogy tetszett a sorozat! Mindennél jobban tud dühíteni egy rossz sorozat, ami csak az időt rabolja. :/ Lehet nem teljesen jött át az írásomból, bár a végén leírom, de nekem is tetszett ugyan akkor sok dolog mellett nem tudtam elmenni... :/

      Törlés
  2. A pontozásod nem a leírt véleményedet tükrözi.Az első hozzászólóval értek egyet,mert a sorozatot szenzációsnak tartom.A színészeket Lee Jun Ki-val az élen nagyon tehetségesnek.A színésznő problémás volt egy kicsit,de nem volt zavaró.A doramát az Empress Ki mellé sorolnám.Abban igazad van,hogy a My Girl,egy elcseszett sorozat volt Junkival,és Junki nélkül is.Legtöbbször osztom a véleményed,de most nem.Ha belegondolok igaz hogy egy pillangószárny rebbenéstől valahol tornádó alakul,vagy:a pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve.Ezt mindet megmutatja HaeSoo és Wang Soo döntései.Nagyon is emberiek voltak a karakterek.Azoktól jó a film.Üdv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Én nem érzem azt hogy ne tükrözné. Számomra nem került a toplistás sorozataim közé, viszont ennél kevesebb pontot pofátlanság lenne adni, mert ez egy jó sorozat, de egy sorozat sem tökéletes...

      Köszönöm a véleményed! :)

      Törlés
    2. A pontozást azért említettem,mert az Empress Ki-nek ugyanennyit,vagy talán kevesebbet adtál,pedig szerintem elé nem lehet tenni,esetleg mellé.Amúgy imádtam ezt a sorozatot,bár az Empress Ki-t jobban.Üdv,és köszi a választ.

      Törlés
  3. Ó, épp most fejeztem be én is ezt a sorozatot. Nagyon izgalmas volt, de szerintem a szereplők nagy része egy beteg állat.
    A lóleöléses jelenet szerintem nagyon gáz volt. Az az erőltetett vicsorgás... meg is néztem, hogy ugye nem ez a balfék, hiteltelen, menyétképű ember lesz a főszereplő? :) Lee Joon Gi-t én még nem láttam, az Iljimae-ből az első részt sem bírtam végig nézni, így nem maradt meg belőle semmi. Az viszont tény, hogy bár viszolyogva nézegettem az elején, a végére teljesen meggyőzött a színészi képességeiről. Meggyőzően, és szimpatikusan alakította a sérült herceget, aki mindenek ellenére egy határozott, becsületes, igazságszerető ember, a végére pedig teljesen elhiszi róla minden néző, hogy pozitív hős (na persze).
    Nekem, a teljesen megdöbbentő egyértelműen Uk/Wook volt, a 8. herceg. Egyszerűen nem volt életszerű, hogy egy addig jó tulajdonságokkal, gyengédséggel felruházott ember 180 fokos fordulatot vegyen, de elhiszem, hogy ennyire ellenszenves fazonná kellett tenniük őt ahhoz, hogy Hae Soo elfordulása tőle szükségszerűen, sőt igazságosnak tűnjön. Mondjuk ő is jól játszott, mert mikor megláttam, megörültem, hogy végre kapott jó főszerepet, szimpatikus volt a Heirs-ben is, de a végére olyan undorító lett. :)

    Óhatatlan, hogy az ember összehasonlítsa a másik kosztümös sorozattal, ami pont előtte futott ki (Moonlight drawn by clouds), ami a csöpögős romantikus izgalmával is egy kiegyensúlyozott, igazi romantikus dráma volt (bűnösök elnyerték büntetésüket, jók meg boldogan míg meg nem), míg ez a sorozat nagyon zaklatott. Engem a vége sem nyugtatott meg, sőt, érdektelenül néztem meg az utolsó három részt, mert sejtettem, hogy ilyen lesz. Snassz megoldás már ez az odacsöppentem az időben, de vissza is csöppenek, ergo nincs happy end, de csodaszép emlékekkel gazdagodtam, meg megmentettem valakinek a lelkét, ehh.

    Ami még nagyon zavart, hogy valószínűleg eléggé elferdítették a történelmi eseményeket, és hogy röpködtek benne az évek.
    Pl. Moo herceg 2 évig uralkodott, Jo 4 évig, utána jöhetett Soo, aki 24 évesen került trónra, elvette féltestvérét, Daemok-ot (szóval nem JongHwa), akitől az elsőszülött fia is 31 éves korában született, vagyis a filmben említett (tudom, hogy a fiammal az életemre törtök) szöveg akkor még nemigen hangozhatott el, mert max. épp megszületett a kis herceg(aki nem is élet sokáig, de ez más tészta). Amúgy még egy felesége volt rajta kívül, akitől nincs gyerek, tehát lehet, akár kegyeleti, akár érdekből való házasság ez, de a történelemben valószínűleg szerették egymást ezzel a Daemok-kal. Szóval 6 év telt el, úgy, hogy se a 8. herceg, se a 3. herceg Hae Soo-val nem kezdett semmit, legfeljebb kerülgette! Jó, a filmben éltek a művészi szabadsággal, és nem telt el ennyi idő.
    A másik, hogy bár lehet, hogy Moo és Joo halála nem Soo lelkén szárad, de nagyon meg lett szépítve az összes többi testvér halála, mint önfeláldozó, meg zsarolásra tett tevékenység. Ez egy véreskezű uralkodó volt, tök jogosan, ha trónon akart maradni.

    A sok híresség szerepeltetésével maximálisan egyetértek, mikor felsorolták őket, különbséget sem bírtam tenni köztük. Aztán jöttek a logikátlan dolgok, pl. sosem tudjuk meg, hogy mitől is lett baromi jó barátja Hae Soo-nak BaekAh, aki az elején még jól le is szidja, és haragszik rá, a plátói szerelme miatt. És Wang So-nak mikor és miért lett ő az egyetlen testvére, akivel jóban van, és számíthat rá, mikor az elején még Wook herceg volt a nézeteltérések elsimítója, a nagy békítő? Eun herceg túl infantilis, de kellett egy ilyen, csak igazából a szerepben nem nyújtott túl sokat színész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, csak azt felejtettem el hozzáfűzni, úgy gondolom, maga a dorama egy nagyon izgalmas, látványos, lenyűgöző és jól nézhető sorozat, a pontozással egyetértek.

      Törlés
    2. Igen, én is úgy éreztem hogy a trónért vívott harcokba mindenki kicsit belebolondult a meglévő problémái mellett.

      Egy izgalmas és szerethető sorozatot kap bárki aki neki fog.

      Köszönöm a véleményed! :)

      Törlés
  4. Sziasztok!

    A blogírókkal értek egyet többségében. Számomra ez volt Lee Joon Gi első és megeshet az utolsó filmje is, amit láttam tőle. Színészileg nagyszerű, pár apróságot leszámítva, mint az erőltetett támadó kiáltásait, a krákogását, amit gyakran hallottam tőle akár csak egy részben is.
    Elkövettem azt a "hibát", hogy a 9. rész után belenéztem az így készült a sorozatba, persze csak azoknak a részeknek a forgatási jeleneteibe, melyeket láttam. Meglepett, hogy Joon Gi ennyire bohókás ember, aki magát már évekkel ezelőtt "sztárbetegségben" szenvedőnek hívta, amit én inkább feltűnési viszketegségnek mondanék. Bárki rákereshet YouTube-on; a szünetekben egyfolytában a kamerának produkálta magát, és meg kellett állapítanom, hogy nekem ez a férfi sok, filmben és azon kívül is. Azért is kerestem rá, mert az "eső csináló" (?) jelenetnél úgy vonult végig az utcán a nem tudom milyen fa ággal,mint egy homoszexuális, aki tudja, hogy minden kamera csak őt veszi. Elnézést kérek minden rajongótól, ahogy mondtam, itt éreztem azt, hogy meg kell néznem, mi van ezzel a pasival.
    Na és azért írtam hibának ezt az ellenőrzést, kutakodást, mert innentől kezdve, nem tudtam őt komolyan venni a sorozatban. Nem tudtam róla elhinni, hogy ő Wang So, egy félelmetes herceg, akinek, ha a lábára lépnek, már rád szól, "Meg akarsz halni?". Egy másik férfi szereplővel talán jobban élveztem volna.
    Ennyit róla.

    IU-val is most találkoztam először, aki eleinte szerethető volt, aztán már idegesített, hogy teljesen kiment a fejéből a jövőbeli élete, mindenkit elfelejtett, egy kicsit sem vágyott vissza, mert ebből csak az elején kaptunk némi utalást. Csak elfogadta, hogy ő már itt fog meghalni, akkor már úgyis mindegy.
    Engem leginkább a nem tudom hogy hívják férfi rejtélye érdekelne. Láthatjátok, ennyire maradt meg bennem a sorozat, hogy a neveket sem tudom. Arra gondolok, aki a csillagok állásából mondta meg, hogy melyik hercegnek ragyog fényesen a csillaga, lesz ezáltal szép jövője.
    Spoiler: Ő ott volt a múltban, a jelenben, és a végén is a jelenben. Ő is időutazó volt, vagy reinkarnálódott? Na és a lány? Míg kómában volt, addig visszament a múltba egy másik női testbe, s amikor ott meghalt, akkor visszatért a jelenbe? Vagy ő is reinkarnálódott volna, csak a kóma alatt élte át újra azt az előző életét, s az egész sorozat lényegében egy emlékezés lett volna? Ez a rejtély is érdekelne.
    Spoiler vége.

    Alapjában véve tetszett a sorozat, és jobban is tetszett volna, azonban a sok névben is elvesztem, illetve a trónért folyó harctól olyannyira elmenekültem, hogy a Wang So uralkodását átugrottam, tehát a 16-19. részt meg sem néztem, és az utolsót is beletekerve néztem meg.

    Lehet, nem kellett volna "megismernem" LJG igazi arcát a sorozat befejezése előtt, de megtettem, mert nem igazán nyűgözött le előtte sem. Jó volt az alapötlet, én szeretem az időutazásos filmeket, csak nekem túl sok minden történt benne, amit nem tudtam megemészteni. És egy kicsit másra is számítottam.

    Meg lehet nézni, egyszer mindenképpen, mondom én, aki csak háromnegyed részben nézte meg :) Ízlések és pofonok, hát nekem inkább pofon volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az "esőcsinálós" jelenetben nekem is bevillant egy ilyen gondolat Joon Gi-ről. :D
      Amúgy mindegyik színész hülyéskedik forgatás közben, persze, hogy a nevetgélős jeleneteket adják ki, biztos nem a veszekedőst, ha nem akarnak negatív reklámot.
      Nekem a színésszel, mint olyannal nincs bajom, nagyon jól játszott (jobban, mint a legtöbb felkapott színész). Ha csak nézett is, és elvileg semmi mást nem csinált, az érzelmeket tisztán le lehetett olvasni róla. Csupán a kinézete nem tetszett. Ha nem azt nézzük, hogy sztár, akkor biztos, hogy mindenki találkozott már ilyen emberrel, aki nem bír magával, elhülyéskedi az órákat, állandó jelleggel magával foglalkozik, igazi izgága. Írták is róla, hogy az apja már nem bírt vele, ezért íratta be harcművészetekre. Még az is meglehet, hogy hiperaktív. No mindegy, a lényeg, hogy a típusa nem jön be nekem.

      Törlés
    2. Kedves GTO!

      Sok elméletem volt az időutazás kérdésre. És szerintem reinkarnáció talán a legkézenfekvőbb megoldás. Viszont furcsa ha tényleg így van, mert IU karaktere kómába esett arra az évre, viszont JiMong karaktere hajléktalanként ott volt IU mellett.

      Én úgy hiszem IU reinkarnációja életének egy részét élte végig és JiMong valójában ennek valamilyen fentről(vagy bárhonnan) jövő felügyelője volt, nem pedig a sorstársa a lánynak.

      Köszönöm a véleményed! :)

      Törlés
    3. Én is köszönöm a tiédet. Osztom a véleményed :)

      Törlés
  5. Kedves Amy !

    Végigolvasva a sorozatról a véleményed és a hozzászólásokat az alábbiak jutottak eszembe.
    - Mi a jelenlegi kor mintái alapján tudunk csak gonolkozni, és ezért a gyilkosságok számunkra elrettentő. A trónért való harc szintén és hogy a bűn ösök nem lettek megbüntetve ! Lehet hogy igy nézett ki de az élet nagy tanitó..........és mindenkire sor kerül még ha nem is tudja.
    A jelenlegi korban is vannak országok ahol engedéllyel ölnek és megköveznek embereket, főleg nőket nyilvánosan.
    Mi hétköznapi emberek másként gondolkodunk érzünk de ha belegondoltok a jelenben is vannak emberek akik a hatalomért mindent odaadnak, nincs erkölcsi mérécéjük nem számit ha embereket sebesítenek meg, vagy tesznek tönkre.
    Igen ez a sorozat visszakerült egy régi korba, de igy hihetőbb mert igen a ló leölése az egy üzenet volt még ha látszólag kevesen látták, de a pletyka az gyorsan terjed és igy mindenki tudott róla.
    Lehet elitélni jó vagy rossz volt a sorozat, és a szereplők hogyan viselkedtek de tudomásul kell venni, hogy valaki megirta és rendezi a történetet és a szinészek az utasítások szerint cselekednek mégha néha nem is tetszik nekünk.
    Számomra Lee Joon Gi egy nagyon jó színész mivel majdnem minden sorozatát láttam és itt igen nehéz volt számára a szerep. Legyen jó is meg rosz is.
    UI meg olyan volt amilyen szokott lenni, még sokat kell tanulnia a szinészetről mivel énekes inkább.
    Számomra inkább rövid volt a sorozat és azért nem tudták igazán kibontani jól a történetet.
    Én láttam a kinai változatot ami az eredeti regény alapján készült, 35 részes volt és sokkal jöbban meg lehetett érteni a hercegek viselkedését a hatalomért vivott harcukat és Hesu viselkedését is, és a befejezés is egy kicsit pozitivabbra sikerült.
    Ez sajnos itt nem történt meg.
    Számomra ez egy nagyon jó többször nézhetős sorozat, és még olyan ismerőseimet is megfertőzte akik eddig nem láttak ázsiai sorozatot. Nekik is nagyon tetszett a történet.

    Köszönettel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves dsarolta!
      Egyetértek veled. Lehet, én vártam túl sokat ettől a feldolgozástól, azért lett inkább negatív a véleményem róla.
      Valamint meg szeretném kérdezni, hogy a kínai feldolgozásnak meg tudnád adni a címét? Köszönöm.

      Üdv,
      GTO

      Törlés
    2. Kedves dsarolta!

      Igen, a tradicionális sorozatokban más mércével gondolkodnak, amikor emberi életekről van szó, ott ugye bár bőven van mindig áldozat, főleg ha arról szól a sorozat, hogy a trónért küzdenek.

      Számomra összességében egy jó élmény volt a sorozat, de mégis voltak benne mozzanatok, amikkel nem tudtam megbarátkozni, de ez az én nézőpontom. Ez nem von le abból semmit, hogy ez egy közel sem sablonos és élvezhető sorozat, mint ahogy írtam is.

      Nem is tudtam hogy készült ebből egy kínai verzió! Köszönöm én is az információt, lehet bele lesek majd. :)

      Köszönöm a véleményed. :)

      Törlés
  6. Nekem tetszett a sorozat. Lee Jun Kit nem nagyon ismertem előtte, csak annyit tudtam róla, hogy a Király és a bohóccal szerzett magának hírnevet. A sorozatban szerintem jól alakította Wang Sot, nem láttam semmi gondot vele... viszont én is meglepődtem, ahogy ti, hogy Lee Jun Ki mennyire más az életben, mint a drámában... nagyon meglepődtem. O.O Ráadásul a legtöbb szerepében valamilyen hőst vagy hősies figurát alakít, így nem is volt neki újdonság ez az egész. Persze nem volt tökéletes, nehéz olyat találni, ami az, mert mindenkinek más tetszik, máshogy látja a dolgokat, így mindenkinek sose lesz tökéletes. Nekem nem LJK-val, inkább IU-val voltak bajaim. Pont beszéltük D-A-n, hogy mennyire nem lehetett tudni, hogy mit gondol-szereti-e Sot vagy sem, vagy még mindig Uk után áhítozik. Túl sok volt a totál plán róla, közbe meg mindig csak csodálkozott, míg a többiek szeméből (pl. Baeka, Jeong vagy Uk) ki lehetett olvasni az érzelmeket. Nem azt mondom, hogy rossz volt, de van hova fejlődni még.
    A lényeg, hogy nekem bekerült a kedvenceim közé. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sajnos nem néztem making videókat, így nem tudom megítélni mint magánember, viszont ha teljesen más az életben az csak azt mutathatja, hogy jó színész, ha ennyire szöge ellentéte. :D

      Hayako az IU-ról készült közeliekről nagyon igazat írsz! Szerintem is leginkább csak meglepődött fejet vágott, és így nem sok dolog jött át tőle ezekben a közeli képekben.
      Mondjuk összességében számomra tökéletes törékeny és másokra támaszkodó Hae Soo volt, magát a karaktert szerintem jól hozta, viszont ezekben a jelenetekben valóban elvérzett kicsit...

      Törlés
  7. Kedves érdeklódő !

    A kinai sorozat cime Bu Bu Jing Xin Sharlet, van magyar felirata is, és a folytatásnak is.

    VálaszTörlés
  8. szerintem Lee Joon Gi nagyon is jó színész majd ha a kedves cik írója úgy fog színészkedni legalább mint a színész egy krákogós jelenetben akkor minden elismerésem...melesleg nagyon kíváncsi lennkék ,hogy aki írta látta teljesen-e a drámát mert nekem úgy jött le,hogy Hesua nagyon is visszavágyott a multba :D nem látom az igazságot a leírtakban és ez már nem az első eset a számomra ennél az oldalnál igaz kritizálni mindig könyebb mint jót írni :D ha valaki nem tudja mit akar a színész a tudtára adni egy jelenetben főleg ha az már olyan szinten van mint pl. a moon loversban akkor ott már értelmi gondok vannak... és még egy dolog ha már jellemzést írsz akkor csak a filbeli karakterekről kellene nem pedig forgatáson lévő szünetekben, még száphogy bohockodni fognak :D ami a homoszexualitást illeti elkellene nézned egyre , hogy lásd hogy hogy vonul egy igazi homi....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Amy vagyok az ismertetőt én írtam, de szerintem összekevered a véleményem hozzászólókéval, mivel sok pontok onnan idézel.

      Tisztázásként:

      Végig néztem a sorozatot. :)

      Joon Gi-t mint színész nem becsméreltem az ismertetőben, pont azt írtam hogy közel sem amatőr színész és hogy So karaktere mennyire komplex. Olvasd el kérlek újra a róla szóló részt, mert számomra úgy tűnik nem értetted teljesen mit gondolok a színészről és a karakterről és összemostad a lenti hozzászólókéval, mert a forgatási szünetekről nem néztem videókat és az ismertetőben sem írtam róluk.

      Kritizálni mindig könnyebb valóban mint dicsérni, de mivel semmi sem teljesen fekete vagy fehér, így nehéz bármiről kizárólag csak jót vagy csak rosszat írni.

      Ettől függetlenül ha valamikor rossz színészi munkát lát bárki nincs joga leírni, ha nem a színészi szakmában tevékenykedik? Véleménye bárkinek bármiről lehet, szerintem az a fontos hogy meghallgassuk egymás véleményét, és helyén kezelni azt, ettől leszünk többek. Nem pedig attól, ha azért mert nem egyezik valakinek a véleménye rögtön az értelmi képességeit vonjuk kétségbe. A filmek és sorozatok a művészeti ágat képviselik, ennél fogva mindenkiben más érzések csapódnak le, valakinek átjön egy jelenet, míg másban semmit se mozgat meg.
      Például számomra a két hozzászóló által homoszexuálisnak leírt jelenet nem ilyen érzést kellett, de ettől függetlenül ők így látták azt és ez az ő saját élményük arról a jelenetről.

      Nem kell maximálisan egyetérteni mindenben mindenkinek. :)

      Törlés
    2. Kedves Mindenki!
      Kérlek titeket, maradjatok annál a alapnézetnél, hogy ez egy nagyszerű sorozat volt, nagyszerű színészi játékkal! :)
      Én is megnéztem egy-két videót a forgatási szünetről, de én tökéletesen el tudom választani a színészt a szereptől.
      Számomra nem LJK csókolja meg IU-t , hanem Wang So csókolja meg Hae Soo-t!
      Nem éreztem melegnek Azt a jelenetet, viszont a népnek kellett a hókuszpókuszt csinálni.
      IU-val találkoztam már, én bájosnak találtam most is. Az érzelmei számomra egyértelműek, a figyelmetekbe ajánlom azt a részt, mikor elköszön tőle a nagykövetnek száműzött Wang So. Azt mondja, nem fogja várni, de ahogy utána néz...!
      A kapcsolatokat, -ki kinek lesz mikor, vagy miért a barátja, ellensége- talán az értette meg jobban, akinek volt ideje nyugodtan végignézni a részeket.
      Koreai sorozatokban azt is szeretem, hogy nem rágnak mindent az ember szájába, lehet rajta gondolkodni.
      Még ha nem bánjátok, LJK-ról annyit írnék, hogy egy élő műsorban mesélt az életéről: nem részletezem, mi az oka, de ő TÉNYLEG szereti a rajongóit,és így tud kedveskedni nekik, hogy amennyire lehet, "megosztja" magát velük.
      Nálunk ez idegennek, önimádónak tűnik.
      Engem LJK eléggé hidegen hagy, viszont Wang So...!
      Remélem nem borzoltam tovább a kedélyeket, nem az volt a szándékom!
      Akinek nem tetszik a blogja, azt nem kritizálom, hanem nem látogatom többet! :)
      Kedves Amy! Még ha most nem is egyezett a véleményünk, azért szeretem olvasni a blogodat, ezután is foglak látogatni.( Még ha nem is szólok hozzá! :D )

      Törlés
    3. Kedves Linerisz!

      Köszönöm, hogy látogatsz minket és a véleményed is! :)

      Törlés
    4. Kedves Unknown!

      Én voltam az, aki becsmérelni merte ezt a szuper jó színészt, akit én nem látok annak. Csupán a véleményemet írtam le, gondolom azt még szabad :)

      Engem a krákogása idegesített, ugyanis vettem a fáradtságot, s megnéztem másik két sorozatának az első részeit is, mégpedig az éjjeli tudóst, és a magisztrátust játszónak. (Nem volt kedvem kiírni a címüket, kérlek, ezt nézd el nekem.)
      Az egyikben, szintén ugyanúgy krákogott, mint a Moon Lovers-ben, ebből következtettem arra, hogy ez nem a karaktere része, hanem a színész egyfajta kényszer/pótcselekvése, amit meghagytak a filmben. Lehet, tetszett a stábnak... Egy másik dolgot is megemlítenék: a lovaglási stílusát. Ebben a sorozatban is, és a másik kettő első részeiben is pontosan ugyanúgy vágtázott a lóval. Bal kéz eltart, jobb kézzel kantárt fog. Ha már annyira hangsúlyozta a színész, hogy ő szereti beleélni magát egy karakterbe, akkor miért nem tud elvonatkoztatni saját magától, s alakított ki minden egyes történelmi szerepéhez egy-egy lovaglási stílust? Engem az annyira zavart, hogy ez s a korábban említett okok miatt sem tudtam azonosítani Wang So-val. Annyira unalmassá vált számomra a játéka, s az egész történet, hogy a 17. résztől nem is néztem. Az utolsó rész utolsó 10 percét néztem csak meg, mert a befejezés érdekelt, hogy mit hoztak ki belőle.

      A homoszexualitásra való utalás kissé túlzás volt tőlem, ezt elismerem. Inkább azt mondanám, amelyre már az egyik kommentelő is utalt, hogy önimádó, s bizonyos jelenetei nekem ezért tűnhettek annak, aminek. Igen, bohóckodni, viccelődni szokott valamennyi színész, csak nem annyit, mint LJK, vagy semennyit. Akárhány forgatáson lévő szünetet néztem meg, mindig elérte, hogy a kamera csak rá fókuszáljon. Ha mást mutattak, valamit gyorsan csinált, hogy ő legyen a figyelem középpontjában. Nekem ez a stílus sok volt és irritáló, igaz csak magamból indulok ki. Én is valaha ilyen voltam, volt akinek tetszett, volt, aki megutált ezért engem, mígnem én is megutáltam ezt a személyiséget, s rájöttem, hogy valóban mennyire idegesítő vagyok. Ezért változtattam a személyiségemen, s azóta is igyekszem mindenhol elkerülni az ilyen embereket.

      Nekem se színészileg, se emberként s egyben férfiként nem jön be. Vannak jelenetek, melyeket nagyon jól csinál, de az kevés, s ezért számomra ő egy hanyagolandó színész.
      Úgy érzem, egy kicsit, mintha magadra vetted volna, amit én és mások is írtak a színészről. Vállalom a felelősséget a szavaimért, nem fogom visszavonni őket, mert ha a megérzésem azt mondja, hogy egy színész nem jó, s ezáltal a film sem lesz jó, akkor az a legtöbbször tényleg úgy van.
      Eleje tetszett a sorozatnak, a felétől viszont nem. Nekem nem tudta átadni a karakterét, elhitetni velem, hogy ő egy erős ember, akitől mindenki fél, csak egy tipikus férfi "hisztirohamait" láttam, mert anyucija nem akarta szeretni őt. Elnézést, nekem ez jött le a karakteréből.

      IU-nál pedig az zavart, hogy egy idő után, túlságosan is szépen, múltbélien beszélt. Oké, hogy a múltban sikerült elsajátítani, s alkalmazkodott az ottani körülményekhez, de nekem ez túl begyakorolt volt. Nála sem éreztem az átmenetet egyik stílusból a másikba. Habár ez lehet nem a színésznő hibája, hanem az, hogy gyakorta írták ki, hogy már ennyi és ennyi év telt, s így kimaradt Hae Suu igazi udvarhölggyé alakítása. Ja, igen, meg annak, hogy az első néhány részt nagyon kidolgozták, a többiben pedig csakúgy szárnyaltak az évek.

      Törlés
  9. Kedves Mindenki!
    Először is Amy, köszi az ismertetőt, jót nevettem a Lee Joon Ki kontra My girl megjegyzéseden. Az a sorozat volt az egyik első kdrama amit megnéztem, hát nem vett le a lábamról. Amikor a Moon lovers felénél jártam, utánanéztem LJK szerepeinek és nem is emlékeztem, hogy volt a My girl-ben (ennyire mély nyomokat hagyott bennem :D). Aztán újra belenéztem és a reakcióm ez volt: „Úristen, hogy néz ki!!!”
    A My girl-ön kívül még a Two weeks-ben láttam, ahol tetszett tetszett, de nem értettem, hogy mért gondolják annyira jóképűnek… Na, de Wang So-val megfogott. Szerintem az a béna maszk is jól állt neki. A Two weeks-nél már lejött, hogy jó színész, de abban nagyon rájárt a rúd és bénázott is össze-vissza. Itt viszont! Lehidaltam tőle – kedvenc jelenetem pl. amikor az anyjával beszél miután megölte a szerzeteseket, vagy – SPOILER – amikor megissza a mérget. – SPOILER VÉGE.
    Általában azután kezdek bele egy sorozatba, miután véget ért, és csak azokat nézem, amikről jókat írnak a neten. Viszont most egyszerre kezdtem el nézni a Moon lovers-t és a Moonlight Drawn by Clouds-t, hétről hétre, ahogy megjelent az angol fordítás. Egy idő után viszont – időhiány miatt – döntenem kellett, hogy melyiket nézem tovább, és a Moon lovers-t választottam, mivel jobban izgatta a fantáziámat. Hogy őszinte legyek, kicsit megbántam a dolgot, mivel ha megvárom a sorozat végén születő kritikákat, megkíméltem volna sok-sok mérgelődéstől. A sorozatban végig voltak logikátlan dolgok (ez számomra mindig nagyon zavaró), de a vége felé ez egyre gyakrabban fordult elő. Konkrétan az utolsó két részt már félve néztem meg, hogy mit hoznak ki belőle. Szerencsére annyira nem volt borzasztó, mint képzeltem (biztos, mert felkészültem a legrosszabbra :)), de összességében ez az érzés maradt bennem: „Milyen remek sorozat lehetett volna belőle, ha más írja a forgatókönyvet, és más rendezi, vágja!” (Persze nem értek hozzá, ezért nem tudom, hogy e háromból melyikkel lehetett a fő gond.)
    Szóval ellentmondásosak az érzéseim, mert a sorozat vége nagy csalódás volt, de ha megvárom a kritikákat, meg se néztem volna, és így elestem volna egy csomó jó élménytől. Emellett kevés helyen olvasom, de nekem nagyon tetszettek a betétdalok a sorozatban, szinte mindegyik bekerült a kedvenceim közé.
    A jó színész rossz színész fronton az a véleményem, hogy egy rosszul megírt szerepet nem lehet könnyű jól eljátszani. Erre a legjobb példa szerintem Hae Soo. Sokszor nem tudtam vele azonosulni, nem tudtam megérteni a mozgatórugóit. És bocs, de nem éreztem, hogy igazán szeretné Wang So-t. Ti hogy voltatok ezzel?
    SPOILER – Ahogy olvastam különböző véleményeket, a sorozat végén sokan sajnálkoztak, hogy nem volt egy jelenet Wang So-val és Hae Soo-val a jelenben. Viszont én örültem, hogy nem volt, mert én Wang So-t szerettem meg, és nem éreztem volna fairnek, hogy neki egyedül kellett leélnie az életét a múltban, míg Hae Soo, vagyis Ha Jin boldogan élhetett volna Wang So reinkarnációjával… Mit gondoltok? SPOILER VÉGE
    LJK-val kapcsolatban még annyit, hogy én biztos (óvatosan megválogatva) megnézek még tőle pár sorozatot, filmet. Nézegettem én is forgatás alatti felvételeket, és leszűrtem, hogy szeret mókázni, és kissé őrült. De engem felvidított ezzel, és tetszett a kontraszt a drámai szerepével.
    Kedves Linerisz, ha olvasod ezt, megköszönném, ha leírnád hogy milyen interjúban beszélt LJK arról, hogy miért szereti ennyire a rajongóit!
    Ági

    VálaszTörlés
  10. Kedves Ági!
    Most megfogtál, mert koreai oldalon néztem, angol felirattal, és nem tegnap volt!!!
    Ha keresnéd, akkor 3-4 évvel ezelőtti szórakoztató műsorokban keresd. Amiben láttam, lóháton jött a beszélgetésre! :)

    Ha nem bánod, leírnám az én gondolatomat Hae Sooról( ha már kérdezted ) INNENTŐL SPOILER!
    Szerintem nagyon hamar megkedveli Wang Sot, és az "esőernyős" résztől már szereti is. Ahogy írtam, érdemes megnézni ,hogyan néz a nagykövetségbe száműzött So után! Megvan köztük a lelki kapcsolat is, hiszen MINDIG tudja, hol keresse, hol találja, sőt a jelenlétét is érzi.
    A hajtűt pedig őrizgetnéd, ha nemszeretem embertől kaptad volna?
    Amiért talán hidegnek érzitek, vagy távolságtartónak, az abból fakadhat, hogy ismeretségük alatt folyton ővele zsarolják, kényszerítik Sot. Szerintem azért megy el a végén az udvarból, mert evvel tudja a legnagyobb támogatást adni szerelmének, az Uralkodónak!
    A teljes szabadságot!
    Ha marad, támadási felület lett volna az első feleségnek, ha pedig összeházasodnak, akkor az egész nagyhatalmú klánt rájuk uszította volna.
    Ha az is kiderült volna, hogy gyermeket vár, hát lett volna mérgezés mérgezés hátán! Elmegy, mert evvel tudja a legnagyobb segítséget adni. Az eszébe sem jut, hogy a szerelmese már megfertőződött az uralkodók átkával: már nem tud bízni! Milyen rettenetesen megsértődik egy sok sok évvel azelőtti fellángoláson!
    Talán Wang So is érzi, hogy kettejüknek nincs jövője: vagy Hae Soo, vagy a trón! Amikor már uralkodóként utasítják vissza, nem rendez hiúsági balhét, nem ragadja kézen, és rángatja magával házasodni, hanem csak átöleli, mint ha tudná, hogy ez az egyedüli helyes döntés...a fájdalom könnyei pedig egyszer úgyis felszáradnak...
    ..és ez az oka annak is, hogy pillanatok alatt kisakkozza, hogy a lánya nem lenne mellette biztonságban...
    Ami Hae Soo mindennapjait illeti, nem találkoztak ők olyan sűrűn, mert élték a kötelességeiket. Az udvarhölgyeknek pedig érzelemmentesen, vélemény nélkül, pártatlanul kellett a dolgukat intézni. Ebben erősödik Hae Soo sokat: a forrófejű lányból egy diplomatikus hölgy lesz.Számomra nagy jelenet volt, ahogy bemutatják azt a két évet, ahogy várja vissza Wang Sot: valójában természetesen nem áll ott állandóan a találka helyükön, de lélekben igen, és amikor teheti,testben is,- mert az az ő valódi élete, hogy várja vissza a szerelmét. Amikor mosólányként kell élnie, zokszó nélkül teszi, mert ezzel vezekel bűntudata miatt Oh udvarhölgy halála miatt- és ezért, mert korábban egy méltatlan embert szeretett!( A film végén megtudjuk, hogy Wang Wook is rájön, a felesége volt az igazi) Ide fűznék egy gondolatot: nekem erős a gyanúm, hogy Wooki már a történetünk előtt kapcsolatban volt a lánnyal, nekem erősen kétértelműek a könyvtárban mondott szavai. Kár, hogy nem derült ki, miért kellett az igazi Hae Soonak belefulladnia a fürdőbe!
    Tudjátok, a Faith c. sorozatot is lefanyalogták, én viszont imádtam , rengetegszer megnéztem. Számomra ez a sorozat holtversenybe került vele, és még párszor meg fogom nézni, mert nem tartom unalmasnak gyönyörködni a színészi játékban. Meg a ruhákban. Meg a díszletben. Meg a szereplőkben.
    (Igaz, nem falom a sorikat, csak azt nézem meg, amelyik megérint )
    Úgy tűnik, engem elvarázsol a hosszú haj. Főleg, ha maszkkal viselik! :D
    Kedves Amy!
    Bocsásd meg, hogy szóvivő lettem itt, de bevallom, jól esett leírnom ezeket, mert nincs kivel megbeszélnem. Mint látod, eléggé ML fan lettem!:D
    Köszi a lehetőséget, és én megengedem, mindenki azt gondol erről a sorozatról is, amit akar!
    Puszi nektek!
    Linerisz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Linerisz!
      Köszi, majd kutakodok. Amúgy abszolút megértelek, nekem sincs kivel megbeszélnem a sorozatokat! Úgyhogy folytatom is a gondolataimat. :)
      SPOILER AHEAD: Számomra tényleg Hae Soo volt a gyenge pontja a sorozatnak. Igen, voltak jelenetek, amiknél „átjött”, hogy szereti Wang So-t (jó példa erre az a jelenet, amit említettél, mikor Wang So után néz), de szerintem az ő szerepe nem volt olyan jól átgondolva és felépítve, mint Wang So-é. Sokszor idegesített is, pl. amikor rejtegette Wang Eun-t meg a feleségét, és nem szólt róla Wang So-nak. Mi lett a vége? WS-nak kellett megölnie WE-t! Á de dühös voltam! Most akkor szereti és bízik benne, vagy sem???
      Amikor a 18. rész végén megüzeni Jung-nak, hogy ki akar jutni a palotából, megint csak nagyon dühös lettem. Oké, a barátnője (Chae-ryung) nagyon brutális körülmények között halt meg, de hogy egyből csapot papot ott akar hagyni? Ennyit ért a szerelme? Bár megjegyzem, hogy akkoriban WS tényleg kezdett nagyon furán viselkedni – amit pl. az anyjával csinált… nehéz lehetett megérteni.
      Az utolsó részben viszont már kezdtem kicsit máshogy látni a dolgokat. Amikor kiderült, hogy valószínűleg a 18. részben már tudta, hogy gyereket vár, kezdtem megérteni a mozgatórugóit. Végülis döntenie kellett a szerelme és a gyermeke között. De fenntartom, hogy ha legalább mi nézők tudtunk volna a terhességről, jobban megértettük volna a tetteit (nem csak utólag). Na ezért mondom, hogy sokkal jobb is lehetett volna. Mert nem bánom amikor gondolatébresztő egy kdrama, de itt kicsit túl sokat kellett sakkozni, hogy mi miért történik.
      Jellemző, hogy csak a rosszat írom le, pedig tényleg voltak nagyon jó pillanatok. Nekem is tetszett amikor bemutatták a két év elteltét, ahogy változtak az évszakok. Eltalálták azt is, amikor Hae Soo tereget, és hátulról megöleli WS, vagy amikor Hae Soo alig bírja mosolygás nélkül hallgatni WS farkasüvöltését. A korábban említett mérgezéses jelenet és az azt követő rész kedvenc lett. Emlékszem, hogy azzal lett vége a résznek, hogy WS megitta a három csésze mérgezett teát és szenvedések közepette elsétált. Hogy én hogy sírtam! Oh udvarhölgy halálakor szintúgy. Ha abban mérnénk, hogy jó-e a sorozat, hogy hányszor sírunk rajta, részemről elég előkelő helyen lenne. :)
      Ági

      Törlés
    2. Kedves Linerisz és Ági! Írtátok, hogy nincs kivel beszélnetek a sorozatokról. Mi ázsiai drámák rajongói általában az Ázsia ékkövei, D-adddicts, Ázsiai feliratok vagy facebook oldalt használjuk. Ott ki lehet beszélni mindent ezekről, csak regisztrálni kell. :)

      Törlés
  11. Kedves Hayako!
    Köszönöm az infot, élni fogok vele!

    Kedves Ági!
    Végső soron amit írsz, hogy nekünk legalább megmondhatták volna.. Úgy túl könnyű lenne! Így, hogy nem tudod, mi van a másik döntése mögött, így leszel részese a történetnek: te mit tettél volna? Kívül állóként (aki látja mind két felet) könnyű azt mondani, hogy mit csinált rosszul X vagy Z.
    Valójában minden nap ezt éljük, nem tudjuk, mi lesz a következménye tetteinknek, csak ha már megtörtént.
    Egyébként Hae Soo tényleg nem volt teljesen felépítve!
    -Miért volt a fürdőben,
    -hogy viselte, hogy a 21. századi jogait itt erősen el kellett felednie,
    - sokat küzdött-e a korszerű eszközök nélkül,
    -MIBŐL GONDOLTA gyenge történelem tudással, hogy Wang So lesz Gwangjong
    -Nem félt-e beavatkozni a történelembe, hiszen az időutazás óta tudjuk, hogy nagyon megváltozhat a jövő, rossz irányba is.
    -voltak-e más látomásai, amik igazolódtak, vagy amiket rendesen félreérthetett, vagy csak ez a kettő volt?

    Az a teregetős rész!!! Mit nekem összecsukható ruhaszárító! Tavaszra állványzatot csináltatok! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hayako a tippet!

      Kedves Linerisz!
      Nekem még lenne legalább 10 kérdésem Hae Soo-val kapcsolatban! :) És ez zavaró számomra. Van még néhány dolog, ami számomra sehogy sem akar megvilágosodni az egyes eseményekkel kapcsolatban:
      SPOILER
      Mégis miben halt meg Wang Yo? Elég érdekes egy halálnem volt. Ráadásul előtte az sem ölte meg, hogy Wang So leszúrta és lezuhant a szikláról… Ez számomra már a nevetséges kategória volt, de megpróbáltam túllépni rajta, hogy élvezni tudjam a sorozatot.
      Miért is ölte meg magát Baek-A szerelme?
      Ji Mong számomra egy alapvető rejtély… mire volt jó az ő szerepe? Csak okoskodott, de igazából nem volt különösebben szerepe az események alakulásában.
      Ha nem olvasok fórumokat, akkor azt sem tudnám, hogy Jung valójában mért tette bele egy másik borítékba Hae Soo leveleit.
      Az utolsó részben nem értettem, hogy ha Baek-A annyira jóban volt Hae Soo-val, akkor mégis mért nem látogatta sose? Ráadásul ismerte Wang So érzelmeit is, ezért alap lett volna, hogy legalább érdeklődik utána – így megtudta volna, hogy beteg és máris tudtak volna még egyszer találkozni WS-val.
      SPOILER vége
      Lehet, hogy fentiekre mind van logikus magyarázat, azonban a készítők nem osztották meg azt velünk. Ezért a hiányérzet.
      Ági

      Törlés
    2. Kedves Ági!
      Biztosat nem tudok mondani, de mivel már megnéztem kétszer, kezdem érteni az utalásokat, amit úgy veszem észre, koreaiak szeretnek használni!
      SPOILER! :D
      Wang Yot szerintem Wook meg Won ugyan úgy mérgezte, mint Mo-val tették, csak most valami hallucinogén anyaggal, amitől végül szívrohamot vagy agyvérzést kapott.
      Wang So nem akarta megölni Yot,( a testvérét), ezért a kulcscsont alá szúrt, ahol nincs semmi fontos szerv. A szikláról meg a fákra esett, azért élhette túl. A vágás, ami halálos lehetett volna, azt meg nem erővel kapta, ezért valószínűleg inkább csak a ruháját vágta föl, azért nézett olyan csodálkozva. Tudod, a klasszikus vágásra gondolok, amivel Eun herceget is átsegítette. Ugyanazt látod, amikor meglátogatja a bérgyilkosokat: elég szinte egy vágás mindenkinek, -tegnap megnéztem a harci jelenetet- egy vágás felkar artéria, combartéria, torok, és amire utaltam: mellkason keresztbe átvágja a bordákat, légmell keletkezik, sőt a kard hegye megsértheti a szívet is. Látszik a küzdésmódjából, hogy oda ölni megy.
      Baek-A szerelme azért hal meg, hogy a népével elfogadtassa, hogy ezentúl új uralkodójuk van, és már ne őrá számítsanak. Mindezt Wang Wook intrikálása váltja ki,( de erre nem számított Wook, mert nem akart ártani Baek-Anak), csak figyelmen kívül hagyta, hogy a nőben királynői tartás van. Ezért adja a lányának azt a nevet, lelkifurdalásból.
      Baek-A, mivel őt szerette mindenki, Ő látogatott mindenkit,ezért folyton úton volt, mert vitte a Királynak, Sonak a beszámolókat a családok állapotáról. Tudott Hae Soo betegségéről is, de a Király megtiltotta, hogy valaki is kiejtse a nevét előtte. Az valószínűleg Baek-At is meglepte, milyen gyorsan sorvadt el Hae Soo.
      Ji Mong szerepe nekem is elég kiismerhetetlen. Ha a lélek hordozza a tudást, akkor ő egy igen intelligens embernek kellett lennie. Támogatta a tudásával az öreg királyt, szövetségese volt a furmányokban ( az Égiek akarata). Emiatt -és Hae Soo miatt -szorongatja meg So a torkát, amikor kitalálja, hogy a lány a "jővőbeli tudásával" segíthetné az öreg királyt, de legalább is kivonta volna a hétköznapokból, a hercegek figyelméből.

      Szeretem, hogy ilyeneket kérdezel, olyan jól esik beszélni róla!


      Törlés
    3. Köszi Linerisz!
      Igazából én is tervezem az újranézést, de most vizsgára tanulok, így csak egy-két hozzászólást írok. :) Meg néha MVket nézek youtube-on. Vannak nagyon jók.
      Ha gondolod még gyűjtök kérdéseket neked. :)
      Ági

      Törlés
    4. Kedves Ági!

      Ildikó a valódi nevem, és képzeld én is tanulok, a végső vizsgára készülök! :D Viszont megfeszített egy év után már nagyon vágytam valami romantikus feltöltődésre, és Wang So-t pont nekem találták ki!
      Akkor tetszett a legjobban, mikor a legborzasabb: mikor megérkezik a palotába/ de még nem véres a lovától :) / Vagy menekíti a házasság elől a lányt! Meg igen, mikor a ruhaszárítónál megjelenik! Persze, a hajtűs búcsúzásnál is igen jó a frizurája (paróka ide vagy oda). Mondjuk ez csak azt jelenti, hogy nálam a "kopasz" emberek nem igazán jönnek be. :)
      Most újra nekifogok a tanulásnak, így nálam is az MVkre korlátozódik a kikapcsolódás lehetősége.
      Kérdésed, ha van, nyugodtan megírhatod, mert nem biztos hogy Te vagy más egyetért velem, meg ezek az én meglátásaim, de olyan jó beszélni róla!
      Jó tanulást kívánok!
      Ildikó

      Kedves Hayako!
      Körülnéztem az Ázsia ékkövei oldalon. Még ismerkednem kell, hogy mit hol és hogyan találok, de köszönöm az ötletet!
      Üdv. Ildikó

      Törlés
    5. Kedves Ildikó!
      Akkor neked is jó tanulást! Nekem munkával összefüggő vizsga, de szerencsére sikerült szabit kivennem. Csütörtökön túl leszek rajta, aztán... vissza a munkába. :)
      Wang So teljesen kihozta belőlem a fangirlt. :) Sokak szerint túl vad az elején, de nekem pont az tetszett, illetve ahogy bemutatták a "lágyulását". Persze az évődős jeleneteik is jók voltak Hae Soo-val. Érdekes volt, hogy a lófarkas, hajtűs frizurák után LJK esetében még a "király frizura" is bejött, pedig az abszolút nem favorit. Összességében maradok a kibontott-lófarkas változatnál. :)
      Egyet értek, jó beszélni róla. Szívesebben reagálnék hosszasabban, de már tényleg tanulnom kell. :) Neked mikor lesz a végső megmérettetés?
      Ági

      Törlés
  12. Szia Ági!
    Nekem is munkából adódott a tanfolyam, és én január végén fogok végső vizsgát tenni!
    Egyetértek, nekem is tetszett minden frizurája!
    A vadságáról, meg a könnyeiről -amit valaki kritizált-, csak azt tudom mondani, hogy a történet szerint 17-18 éves, mikor megismerkedünk vele, és majdnem 30, amikor kilép az életünkből. Ha így nézzük, akkor a tinédzser kor végén van,ami lássuk be, még átlagos körülmények között sem könnyű életkor. Ahhoz képest viszont eléggé hamar FÉRFI lesz belőle!
    Nem folytatom, kedves barátnőm, sipirc tanulni!!!
    Csütörtökön gondolok Rád!
    Tudod: Fighting! :D
    Ildikó

    VálaszTörlés
  13. Kedves Amy!
    Ha tudsz ebben valamit tenni, kérlek hogy segíts!
    Persze, ha megsértek valami szabályt véletlenül, akkor töröld ki, jó?

    Kedves Hayako!
    Remélem, visszanézel még ide, mert ezt szerettem volna megmutatni.
    Regisztráltam az Ázsia ékköveinél, de tovább egyszerűen nem tudok jutni!
    Szerettem volna ezt a linket megmutatni, hátha valakinek lenne kedve "játszani". Jó lenne megmutatni ott Koreában, hogy erre felé ez a sorozat nagyon is tetszik!
    Naponta egyszer, 24 óránként lehet szavazatot leadni rá.

    http://www.koreandrama.org/the-best-korean-drama-of-2016/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mindenki, aki olvastad itt a bejegyzéseket!
      Még egyszer írok itt, ha nem bánjátok.
      Nem léptem még túl ezen a sorozaton, ahogy írtam már, nem falom a filmeket.
      Ez pedig nagyon megfogott!
      Szeretnék még egy-két dolgot leírni:
      pld Wang So "krákogása" valójában a lónak szóló biztatás, úgy szól hogy KÁ. Szakavatott nyelvészek tőlem jobban tudnák elmondani, hogy ez a menj megfelelője. Magyarban a lovasok GyÍ-t mondanak, sőt Gyiát, ha nagyobb sebességet akarnak.
      Hae Soo udvarhölggyé válása egy folyamat, amit még Wook felesége mellett tanul meg napról napra: az illemet, ha úgy tetszik etikettet. Ezt tökéletesíti benne Oh udvarhölgy.
      Wook, a 8. herceg számomra nagyon is kétséges, hogy olyan egyenes lett volna, s ezért nem is 180 fokos az ő fordulata. Vajon miért esik kétségbe, mikor rájön, hogy vonzódik ehhez az új Hae Soohoz? Simán elvehette volna, ha akarta volna,( a feleség benne volt, többnejűség megengedett, családi kapcsolatok megmaradtak volna az 1. feleség halála után is... mégsem veszi el, mert más céljai vannak!
      Az nagyon érdekelne, miért kellett az igazi Hae Soonak vízbe fulladnia?
      Baek Ha akkor lett jóban Soval, mikor a 3. herceg, Yo becsmérlő megjegyzést tesz a családjára, és So megválaszol helyette, mert Baek HA a rangsor miatt nem is védekezhetne.
      Hae Sooval akkor lesznek jóban, mikor megérti, hogy a lánynak nincsenek hatalmi vágyai, csak szeretne túlélni ebben a számára szokatlan világban.( gyászolás után elmennek inni, Soo ott beszél neki " fura " dolgokat.
      Eun herceg ma zseniális játékfejlesztő lenne!!! Az ő halála azért tragikusabb, mert a legártatlanabbal kezdték a trónra várók amortizálását .
      Igazából, azt sem tudom megérteni, hogy miért kell egy másik / kínai/ filmhez hasonlitgatni ezt a sorit!?
      Vagy pld. miért baj ez a forgatókönyv? Még sose akartam átírni, se Andersent, se Benedek Eleket. Számomra ez egy mese volt, ami akkor jó, ha katarzist ad. Ez pedig adott!
      Már gondolkoztam azon is, hogy könnyű nekünk így kívülről, mert látjuk az összes szereplő cselekedeteit, de ők a filmben csak magukban lehetnek biztosak.
      Még amit szeretnék leírni, hogy Lee Joon Gi azért nagyszerű szinész, mert beleéli magát a szereplő bőrébe, átéli annak minden fájdalmát-örömét, csalódottságát, dühét, néha boldogságát,és szerelmét.
      Nem handabandázással, gesztusokkal hanem arcrezdüléssel, kifejező pillantással. A lelke mélységeiben jár,hát kell neki a másik véglet is.
      Olvastam, hogy egy előző filmben nagyon súlyos beteget játszik , ott még be is lázasodott!!
      Ráadásul a Fanok biztos nem arra az oldalára kiváncsiak, ahogy egy hiteles gesztus kidolgozásán töpreng.
      Személy szerint nem kedvelem a koncerteken édibédiző LJK-t, ezért nem is nézem azokat a videokat,de ott másként működnek bizonyos dolgok.
      ...és valljuk be, olyan kosztümökben én is folyton fényképezném magam :)
      Na talán most már tovább tudok lépni, miután leírtam ezeket, ami kikívánkozott belőlem.
      Számomra ez nem a történelem volt, hanem egy történet, ami igen ütős lett,és nagyon szeretem.

      Törlés
  14. Sziasztok! Hát először is én tuti odaírnék a műfajhoz valami drámát és tragédiát pluszban :((
    Másrészt, hááát.. ez egy komoly mű, és a vége.. nos nem tudom nekem értelmet vesztette a történet ezzel a lezárással, bár én egész véletlen kezdtem el nézni, valami vígjátékra gondoltam eredetileg hogy valami olyasmit nézek, de ez lett, bár nem csalódottság, de azért nem biztos hogy ez egy olyan dorama amit szívesen néznék mindig újra :D
    Köszi egyébként a sok véleményt, nagyon örülök hogy vezetik ezt az oldalt, kb 3-4éve olvaslak titeket, és mindig örömmel tölt el, ha valami újat látok erre fele :)

    VálaszTörlés
  15. Sziasztok,
    én nagyon néztem a sorozatot, és nagyon magával ragadott, az utolsó részt kb végig bőgtem. Van ennek történelmi alapja, így annak is bőven utána olvastam. Az eredeti sorozatot is megnéztem ( kínai adaptáció, csak az jobban elrugaszkodik a történelemtől.... naaaagyon ) ott egy második évaddal megadták a happy end-et :)
    Egyszóval én szerettem ezt a sorozatot, a zenéit is imádom, volt itt ott hiányérzetem, túl mimikázás vagy éppen alul, de számomra egy még egyszer nézős sorozat lenne, de fájna a szívem helyenként :(

    VálaszTörlés
  16. Én a kínai eredetit (bu bu jin xin, vagy Scarlet heart mindenféle ryeo nélkül) néztem először, és csak áttévedtem a koreaira.

    Nem tudom, milyen lehet a regény, amiből készültek, és nem is lett ingerenciám elolvasni egyik sorozattól sem, pedig már volt pár könyv, aminek egy-egy sorozat miatt álltam neki. Felismerhetők a két sorozatban hasonló elemek (többnyire azonban egészen más kontextusban jelennek meg ugyanazok az események), de a két sorozat és a két történet is egészen más.

    A kínai sokkal lassabb, és egy árnyalatnyival kevésbé ostoba benne a főszereplőnő, és sok árnyalattal elviselhetőbb (és megkülönböztethetőbb) benne a sok herceg, mindegyik hercegnek meg is van a maga létjogosultsága a történet előrevitelében, nem úgy, mint a koreaiban, viszont sokkal brutálisabb ütéseket mérnek gyomorszájra a trónért/főszereplőnőért vívott harcban a felek egymásra, kizárólag érzelmi síkon, semmi lassú mérgezés, gyilkolás nincs benne. És az elmebeteg csillagász is kimarad, ami szerintem igen pozitív. A női mellékszereplők itt, a koreaiban alapvetően ördögök, ott inkább angyalok és szentek.

    Az ottani színészek, szerintem általában egy nagyságrenddel jobbak, mint ezek. Lehet, hogy vicces sorozatot akartak a koreaiak csinálni, de ahhoz nem elég jók, a komolyhoz meg túl sokat pózolnak sablonosan. A 4. herceget nem ismertem föl, hogy ő volt a bohóc a Király és a bohócból (ezeréve láttam a filmet, s most újranéztem, még mindig piszok jó), és nem tudtam semmiféle sztárallűrjéről, de alapvetően ő tűnt úgy, mint aki tud néha játszani, ha összeszedi magát és nem épp szívdöglesztő derékonkapós, vagy bőgőmasinás jelenetet adnak alá. (A kínai 4. herceg ellenben iszonyatosan jó színész, el tudja érni, hogy egyszerre élvezd, hogy belegyalogoltak a lelkébe, és sajnáld is érte annyira, hogy meghasad bele a szíved, s bónuszként sokkal kevésbé néz ki ufónak, mint a koreai, még a mancsu-copfos félig kopasz fejjel is).

    Nem nagyon rossz ez a sorozat, kár, hogy az az egyik fő üzenet, hogy ha van egy sebhelyed, tegyél rá make-upot, és minden rendben lesz.

    És kár, hogy a jó kis harci jelenetek elhaltak valahol a negyedik rész felé, mert azok szépen komponáltak voltak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem ez volt az első koreai drâmám. És én ezzel a sorozattal elfogult vagyok. 💖Kicsit ezt kicsit azt lehetett volna alakítani, de nem Lee Joon Gi -t. Igazából teljesen megértettem. Nekem tökéletes volt. Imádtam minden pillanatát.
      És röhejes, de a Moon Lovers óta minden sorozathoz úgy állok hozzá, hogy jaj istenem ugye jó vége lesz!? Pl:Tokkebie💖

      Törlés