2017. április 8., szombat

Filmajánló: Bloody Innocent

Shin Sung Rok miatt már ezer éve kinéztem magamnak ezt a filmet, de csak most vettem rá magam, hogy meg is nézzem. Valahogy mostanság filmek terén nem a könnyen emészthető/vígjátékokba futok bele, úgyhogy ez sem volt éppen gyalog-galopp.

Cím: Bloody Innocent / River of Murder (살인의 강)
Rendező: Kim Dae Hyun
Műfaj: thriller, bűnügyi, dráma
Bemutató:  2010. szeptember 30.
Játékidő:  97 perc


Szereplők:
Seung Ho - Kim Da Hyun
-> fiatal kori: David Lee
Dong Sik - Shin Sung Rok
-> fiatal kori: Jung Se In




Történet:
1985-ben kezdődik a történet egy kis létszámú vidéki városkában, ahol is Seung Ho és Dong Sik (középiskolás diákként) ugyanazon lányt szemelte ki magának, Myung Hee-t. Azonban a lány szinte megközelíthetetlen, így a két fiú fogadást köt, hogy kiderítsék, vajon melyikük is lesz a befutó mégis nála.
Azonban következő nap holtan találják a lányt ráadásul az elkövető meg is erőszakolta. Mikor a nyomozó leellenőrzi az egész iskolát, fény derül arra, hogy Dong Sik-nak van egy értelmi fogyatékos bátyja (Kyung Sik), akinél bizonyítékot is találnak, így azonnal le is csukják.


1991-re Seung Ho már egyetemre jár, azonban benne van egy aktivista csoportban, így lecsukják. Történetesen abba a börtönbe kerül, ahol Dong Sik bátyja azóta is tölti büntetését. Seung Ho mindenáron ki akarja deríteni, hogy tényleg Kyung Sik ölte-e meg a lányt, de egyik reggel holtan találják.

1998-ra Seung Ho már ügyészként kezd a munkaerőpiacon Szöulban és legelső esetének azonnal Dong Sik nővérét kapja meg, akit egy külföldi brutálisan megerőszakolt és a végén meg is ölt. Ezen a ponton találkozik újra Dong Sik-kel, amivel elindul egy olyan folyamat, aminek csak egyfajta kimenetele lehet.

Whalemény:
Nagyon tetszett a film koncepciója, amivel több idősíkra szedi szét a történetet, így mindig egy kicsivel többet láthatunk és össze tudjuk rakni a kirakós darabjait. Nem nyomják azonnal az arcunkba a tényeket, így mi is a nyomozóval együtt vártuk, hogy vajon tényleg ki követte el a gyilkosságot, vagy éppen ki hol volt azon az éjjelen. Egészen a legvégéig kapunk ilyen kis emlék morzsákat, így sosem hagyja lankadni figyelmünket. Azonban van egy bizonyos érzelmi töltete is a filmnek, ami lehet sokaknál inkább azt váltja ki, hogy ezt nem hajlandó tovább nézni. Sötét jelenetekkel operál, igazából sosincs egy igazi, pozitív, napsütéses jelenet, így érthető, ha valakinek elmegy közben a kedve az egésztől. De pont ezen folytonos komorság adja meg a thriller részét, ha nem is megy rá annyira a parafaktorra.
Nagy, világmegváltó dolgokat nem kell várni a filmtől, igazából 2 tini (és családja) élettörténetét mutatja be egy szerencsétlen éjszaka hatásaitól megtörve. Mind a gyerekszínészek, mind felnőtt verzióik egész jól megállták a helyüket. Semelyiken sem változtattam volna semmit. Persze az időugrásoktól hagynak némi ködös részt, amivel azért a kíváncsiság ott motoszkál bennem, hogy mégis hogy? De ezen infók pont nem kellenek a fő rész megértéséhez, így gondolom ők is erre az álláspontra jutottak, hogy ezen nincs mit tovább magyarázni.
Nézzük is csak 2 főszereplőnket:

Seung Ho:
Az osztályelső, mintadiák. Mindig is a legjobb volt és mindenki úgy tekintett rá, hogy ő lesz az, aki még nagy tetteket fog végrehajtani és kitör abból a kis porfészekből, ahol éltek. Furamód mégis egy olyan fiú volt a legjobb barátja, aki meg teljesen az ellentéte. Az iskola nagymenője, aki bandázik és nem éppen a tanulmányira fekteti a hangsúlyt. Viszont tényleg jó barátság volt kettőjük között, viszont arra nem számítottak, hogy Myung Hee ennyire felborítja majd az életüket. Végig lelkiismeret furdalást lehet érezni rajta, ami a végére kiderül, hogy miért is volt.

Dong Sik:
Szabadon él, szabadon dönt és eléggé csak az érzelmeire hallgat. Igazi lázadó gyerek, aki viszont annyira már nem kitartó, hogy az életben előrébb is tudjon lépni. Mondjuk már a családja sem éppen egyszerű eset. Az a tény, hogy első szerelmét pont a bátyja ölte meg, teljesen lerántotta egy érzelmi mocsárba, ahonnan sosem volt képes felállni. Sodródott csak az élettel, mindig az éppen aktuális mennyiségű pénzt szedte csak össze, hogy megélhessen, de sosem tudott továbblépni ezen a sokkon.

Összefoglalva: Nem bántam meg, hogy megnéztem, mégha nem is dobta fel a kedvemet, de mégis adott valami pluszt, mivel jól volt összerakva és jó színészeket is választottak hozzá. Pontozásban nem voltam annyira bőkezű, de egyszer ajánlott megnézni.

Trailer


Magyar Felirat - sajnos még nem találtam hozzá, viszont angolul letölthető >>ITT<<

Pontozás:
Cselekmény: 6/10
Színészek: 8/10
Zene: 6/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése