2017. november 17., péntek

Filmajánló: House of the Disappeared

Most következő filmünk megint egy misztikumhoz nyúl és szellemek helyett egy egész más dolgot kapunk. A trailert nézve szépen berendezkedtem egy jó kis ördögűzős thrillerre, azt egy teljesen más dolgot kaptam, de egész jól tálalva.


Cím: House of the Disappeared (시간위의 집)
Rendező: Lim Dae Woong
Műfaj: misztikus thriller
Bemutató: 2017. április  6.
Játékidő: 100 perc

Szereplők:
Mi Hee - Kim Yun Jin
Choi atya - Ok Taec Yeon
Chul Joong - Joe Jae Yun
Hyo Jae - Park Sang Hoon


Történet:
1992-ben kezdünk, ahol is Mi Hee - felébredve ájulásából - lesiet a pincébe, ahol vérbefagyva találja férjét és a szeme elől ragadják el a fiát.
A rendőrség őt vonja felelősségre és 25 éven át tölti is börtönbüntetését, de mivel torokrákot diagnosztizálnak nála, így rendőri felügyelettel hazaengedik. Itt újra rátörnek az emlékei és szép lassan körvonalazódnak az ok-okozati láncolatok.
Újra 1992-be kerülünk, ahol Mi Hee családja egy szép családi házban tengeti mindennapjait. Hyo Jae testvérével Ji Wonnal élik a kissrácok felhőtlen életét, habár vele született szívbetegsége miatt aggódnak a testi épségéért, mivel Hyo Jae apját is ezen szívbetegség vitte el. Ji Won az anyuka második házasságából született és apjának, a részeges rendőrnek egyetlen szeme fénye.  Mikor egy hatalmas veszteség éri a családot, elindul egy olyan eseménysorozat, amire semelyikük sem gondolt volna álmában sem. Ugyanis nem laknak egyedül a házban...


Whalemény:
Tényleg úgy ültem neki, hogy majd megint kapok egy szellemekkel tűzött, jump-scare-ekkel tarkított thrillert, amiben a végén kiderülnek a nagy igazságok és megnyugszik a szellemvilág. Azonban tekertek egyet a sztorin és az IDŐ lett a főszereplő, nem a Túlvilág. Ha többet mondanék már róla, az rontana az élményen, így inkább megpróbálom részletek nélkül átadni az élményeimet.
Kezdetben kicsit kesze-kusza volt minden, mivel tényleg nem kapunk sok infót, a visszaemlékezések meg kicsit még lassabban is haladnak. De mindez csak megalapozza a folytatást. Látványban nem kell megijedni a filmtől, van benne néhány ijesztgetés, de semmilyen zombi/Körös kislány nem fog minket végigüldözni a verandán.
Kapunk egy kis sámán rituálét is, meg egy jó adag drámát is, így a végére már szomjazzuk a jó lezárást....és azt kell mondjam, sikerült. Nem mondom, hogy nem lett káosz a fejemben az egyes szálak kibogozása közben, de a végére szépen letisztult minden, és érthetővé váltak a motivációk is (mégha gondolom többen vannak olyanok, akik vitatnák a létjogosultságát azon motivációknak)
Szereplőinknek nincs idejük kifejteni a személyiségüket, igazából Mi Hee karaktere a fő szempont, az ő lelki állapotát kisérhetjük végig a film alatt.
Mindent képes lenne megmozgatni gyermekei jólétéért és egészségéért ezért akár a saját életét is képes alárendelni ennek. Második házassága nem tűnik a legfelhőtlenebbnek, viszont olyan sokat nem is tudunk meg arról, hogy mitől alakult ez így.
Történetünkben kulcsfontosságú lesz Choi atya, aki fiatal korával ellentétben teljes mellbedobással próbál segíteni Mi Hee helyzetén, persze némi saját célja is van vele, de ez majd csak a végén válik fontossá.
Tetszett, hogy igazából nem fordítottak semelyik szereplőre sem nagy hangsúlyt, tényleg mindig az anyán volt a figyelem és az ő cselekedetihez kapcsolódóan jönnek csak be a segítő mellékszereplők.



Összefoglalva: Érdemes egy esélyt adni a filmnek, mert tényleg a szálak kibontása kicsit megdolgoztatja az agytekervényeinket és a végén jó érzéssel tölt el, ha sikerült mindent a helyére rakni :)

Trailer




Magyar Felirat (még nem elérhető)
Angol felirat 


Pontozás:
Cselekmény: 7/10
Színészek: 7/10
Zene: 8/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése