2014. november 14., péntek

Ismertető: Surplus Princess

Az Inspiring Generation után mindhárman nagy Mo mester fan lettünk, ezért elhatároztuk, hogy ezt a sorozatot együtt fogjuk megnézni. A második rész után végül egyedül maradtam a habókos hableány történetével.

Cím: Surplus Princess  (잉여공주)
Műfaj: romantikus, vígjáték
Epizódok száma: 10
Év: 2014
Csatorna: tvN

Szereplők:
Jo Bo Ah - Kim Ha Ni / Aileen
Ohn Joo Wan - Lee Hyun Myung
Song Jae Rim - Kwon Shi Kyung
Park Ji Soo - Yoon Jin Ah

Történet:
Azt hiszem a Kishableány sztorit nem kell senkinek bemutatni, de röviden a történetről: Ailee egy hableány, aki a Han folyóban (igen, folyóban) úszkálva Shi Kyung séfről és annak formás tomporáról ábrándozik, a sosem lemerülő okostelóját nyomkodva. Egy bájital segítségével emberré változik, azonban csak 100 napja van, hogy meggyőzze szíve választottját arról, hogy ő számára az igazi. Egy már korábban emberré vált sellő segít neki szállást találni egy munkanélküliekkel teli házban, ahol barátokra talál és megpróbálja kideríteni mi is az igaz szerelem.

Whalemény:
Nos... Nem lesz egyszerű nyilatkozni erről. Az elején én is le akartam mondani róla, hiszen annyira sok triviálisan gáz megoldást tartalmazott az első két rész, hogy erősen kétségbe vontam a készítők józan eszét. Han folyóban egy sellő, aki a nyakába akasztott vízhatlan tasakos sose le nem merülő okostelóval figyeli a divathíreket és szíve választottjának SNS-ét. Ennél pocsékabban nem tudták volna kitalálni ezt. Ailee (később Ha Ni) hol tanult meg telefont használni? Mi ez a sose le nem merülő telefon? Miért ilyen közönséges és perverz ez a lány?
A sorozat bukását ki tudja mi okozta, (ezek együtt, vagy a már kicsit kiégett hableány sztori) de a tervezett 16 részhez képest a 10. résznél elkaszálták, mert 1 teljes százalékot se ért el a nézettség. Valamilyen szinten nem csodálom a dolgot, hiszen enyhén kritikán aluli színvonalat ütöttek meg egy-két jónak vélt megoldással, másrészről találtam én ebben a 10 részben pár pozitívumot, ami mellett nem tudok elmenni.
1. Nagyon sokat (és talán feleslegesen sokat) is foglalkozik a szereplők álláskeresésével és az ehhez kapcsolható hatalmas baklövéseikkel és pórul járásaikkal. Nagyon kedves bíztatásokat kapnak a szereplők egymástól, és az újra próbálkozások sok jelenleg munkát kereső embernek nyújthatnak vigaszt a sötét órákban.
2. BIG és An Hye Young kapcsolata személy szerint engem sokkal jobban lekötött, mint Ha Ni epekedése Shi Kyungért.
3. A közös bandázások, sütögetések, tanulás, nyomozás, bohóckodás igazán jó légkört adott a munkanélküli háznak. Még én is beköltöztem volna a sok bolond mellé. :)
4. Yoon Jin A főnökének "félelmetes" belépői a Shingeki no Kyojin betétdalára fergeteges poén volt. :D
5. És Do Ji Yong ökörködései. :D


Kim Ha Ni
A legnagyobb hibája a sorozatnak szerintem ő volt. Le sem tudom írni mennyire közönséges, felszínes és bosszantó Ha Ni karaktere. A világról fogalmas sincs, csak a ruhák és a pasik érdeklik, nincsenek céljai, vágyai. Egyedül Shi Kyung szerelme és feneke érdekli. Engem nőként taszított Ha Ni közönséges vagyok, de azért mindenki cukinak tart és az elég stílusa. A folyamatosan erőltetett angol kifejezések, amiket mondogatott, kritikán aluliak voltak és csak erősítették Ha Ni közönségességét. És komolyan az volt a legnagyobb érdeme, hogy tud finomakat enni… erre azt hiszem bárki más is képes.
A színésznővel is voltak gondjaim. Utoljára a Shut Up Flower Boy Bandben láttam, ahol megállapítottam róla, hogy nem tudom mit keres ezzel a tehetséggel a szakmában, de nyilván a kerek szemek és vékony arc biztos mindent megold.

Hyung Myung
Cuki, cuki és sajnálni való, de ennél többet nem raktak a karakterbe, pedig én azért többet is bele tudtam volna látni, mint amit kaptunk.
A színésszel most találkoztam először, nem mondhatom rá, hogy borzalom volt, de ezzel a semmilyen karakterrel nem is lehetett többek kezdeni.

Nyilván a 6 rész mínusz miatt is, de kicsit összecsapottra sikeredett a vége. Bár még így is ügyesen megoldották volna, ha lehagyják a sorozat utolsó öt percét. Senkinek nem hiányzott volna ez a teljesen értelmetlen és magyarázat nélküli betét.
Spoiler: Halál komolyan mi értelme volt az 1 év várásnak? A koreaiak sose tudnak várakozás nélkül lezárni egy sorozatot sem. Ráadásul Ha Ni eltűnésének majd hirtelen felbukkanásának okát sem tudtuk meg. Értelmetlen és szükségtelen volt, hiába volt jó látni a többiek sorsát jóra fordulni, nem kompenzálta ezt a hatalmas kérdőjelet bennem. Egyszerűen csak nem kellett volna Ha Ninak eltűnnie és kész, le van zárva a sorozat.

Süt mindkét író alkalmatlansága és ötlettelensége. Nem is csoda, hiszen egyiküknek ez volt az első sorozata és utoljára 2008-ban írt forgatókönyvet egy filmhez. A sorozatot most is a mellékszereplők és a kicsit mélyebb gondolatot tették nézhetővé és a szórványosan elrejtett poénok.
Nem egy olyan darab, amire azt mondanám, sose ülj le megnézni, mert találni benne pozitívumot, viszont arra se tudok senkit bátorítani, hogy a doramalistájának az elejére rakja és mindenképp nézze meg.

Pontozás:
Cselekmény: 3/10
Színészek: 5/10
Zene: 4/10

4 megjegyzés:

  1. Kicsit meglepődve olvastam a kritikát, mert nekem borzasztóan tetszett a sorozat (kivéve a legvége..), de valószínűleg éppen olyan hangulatban voltam, hogy egy ilyen végtelenül egyszerű történetre volt éppen szükségem. Adok a véleményetekre, sokszor megnézem mit írtatok egy adott doramáról mielőtt elkezdem, de kivételesen azt kell mondjam, jó, hogy utólag olvastam el. Persze ízlések és pofonok. :) Arra mindenképp jó volt a sorozat, hogy mindent meg akarjak nézni, amiben Song JaeRim szerepel :)) ..persze nem a feneke miatt :DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tapasztaltam, hogy elég megosztó a sorozat. Valakinek bejött, valakinek nem. A humort tudtam benne sokszor értékrlni. : D

      Jae Rimmel ajánlom az Inspiring Generationt, maga a sori se rossz, de mi Mo mesterként szerettünk bele. :3

      Törlés
    2. Köszi a tippet ^^ Akkor azt hiszem ha befejeztem a Yoochun-doramákat, neki is kezdek :3

      Törlés
  2. Nekem ez a kedvencem

    VálaszTörlés