2015. november 24., kedd

21 nap Koreában - 7. rész~Szöul/5~

2015. július 27. Hétfő

A mai nap célja egyrészt egy misszionárius temető, a Yanghwajin Külföldi Missziós Temető (양화진외국인선교사묘원) , másrészt a híres Namsan torony (남산타워).

Han folyótól nem messze található Yanghwajin Külföldi Missziós Temető (양화진외국인선교사묘원), amely jól megfér a  felhőkarcolók tövében, egy gyönyörű parkban.  



Ide temették azokat a külföldi misszionáriusokat, akik Koreába jöttek tanítani, dolgozni, gyógyítani, a koreai népért tettek vmit. Pl.: Francis Kinslernek és feleségének a sírja, akik a hátrányos helyzetű fiatalokat oktatták. 

Vagy Ruby Kendrické - texasi metodista misszionárius, gyerekeket oktatott - akinek „óhaját” is kőbe vésték: "If I had a thousand lives to give Korea should have them all" - Ha lenne 1000 életem, mind Koreáé lenne.  ~ 만일 나에게 천 개의 목숨이 있다면 모두 조선땅에 주기를 원 하노라 )  
https://www.youtube.com/watch?v=jB89evRn3LM

Josephine P. Campbellé, aki amerikai metodista vezető, pedagógus, ápoló, akit az első női missziósként tartanak számon, és a lányok tanításában jeleskedett. Ő hozta létre a  Dél-Metodista Lányintézetet, a Carolinát (남감리회의 대표적 여학교인 캐롤라이나 학당) 
Homer B. Hulberté, egy amerikai misszionárius, újságíró és politikai aktivista, aki támogatta a Korea függetlenségét. Sírkőfelirata így szól: “I would rather be buried in Korea than in Westminster Abbey . („Inkább temessenek el Koreában, mint a Westminster apátságban.")  
Érdekes, hogy a mai napig mekkora megbecsülést kapnak ezek az emberek. Iskolás csoportok is látogatják a temetőt,

oktató filmekkel, idegenvezetővel várják az idelátogatót.  



Szép, ízléses, nem giccses a hely, a sírok harmóniában vannak a környezettel.  


 Platánfák és virágok között sétálhat végig az ember.

Először kicsit furán éreztem magam, hogy temetőbe megyünk, de végül is nem éreztem nyomasztónak a helyet.
A vértanúságnak emelt templom teteje messziről érdekes formát mutat. Mint egy tengeralattjáró kibukkanó kalapja. Jeoldusan Martyr dom emlékmű.  
Emlékeztek? Írtam már a kabócákról, hogy amennyire láthatatlanok, annyira zajosak. Na most volt szerencsénk találkozni eggyel, szerencsére már döglött volt. Mit mondjak? Maradjunk a láthatatlanságnál XD, nem egy szépség. 

A temető után lesétáltunk a Han (한강) folyóhoz.   A folyó 494 km hosszú, kettévágja Szöult és a Taebaek hegységtől indul és a Sárga-tengerbe ömlik. 27 híd köti össze a városon belül a két partot. Mi a  Dangsan vasúti hídnál (당산철교) voltunk, 
tőlünk jobbra a  Yanghwa (양화대교) volt.
A túloldalon, ha ráközelítettem, láthattam a postahivatal kétszárnyú épületét is.
Csodálatos volt a széles folyót látni. Volt, aki a horgászással próbálkozott a parton .

Ha minden igaz egy szürke gémet is sikerült látnunk (회색 헤론)
Az úszást egy jópofa kiírás tiltotta: 인어공주도 입장불가 ~ (in-eogongjudo ibjangbulga,) azaz még a kishableányok is lehetetlen helyzetbe kerülnek XD

Namsan előtt irány ebédelni. Az utca forgataga megállásra kényszerített (külföldieket is láttunk)


Megint egy pincében eszünk, az már egyszer bejött.
Volt bőven választék, ráadásul itt képeket is láttunk, ami igen csak megkönnyítette a választást.


Bár már reggel óta tudtuk, ha lehet, mi egy könnyű csirkelevest (삼계탕) ennénk. Nagyon jól esett a melegben a fáradt szervezetünknek ez az „egyszerű” étel.
 Szanszengnyimék tteokpokki-rámjont (떡볶이라면) ettek.

De, hogy a laktatós levessel nehogy éhen haljunk, kaptunk még kimbabot is. 

És akkor irány Namsan, amit már eddig is több helyről megcsodálhattunk, hiszen a torony több méter magasan néz le Szöulra.
Mivel kisebb dugóba akadtunk, volt idő kényelmesen fotózni is egy kicsit



 
Namsan torony (남산타워), ami régen TV toronyként üzemelt, ma már Szöul jelképe.
1980-ban nyitotta meg az év 365 napján nyitvatartó kapuit a látogatók számára a 262 méter magas Nam-hegy (남산)tetején. Természetesen gyalog is megmászható a hegy,
illetve helyi busszal, de 605 méter hosszú kötélpályán is megközelíthető lenovkával  (filmeseknek jelzem a libegő, amivel felmentünk, az az, amiben Geum JanDi és Gyu JoonPyo a BOF-ban bent rekedt XD). Egy távolodó lenovka látható messze itt

 A látvány csodálatos, ami menetközben elénk tárult.
A felvonó tele volt, így nem tudtam ablaktól-ablakig „rohangálni”, ezért felfele egyik oldal, lefele a másik oldal fotózása volt soron. Szerencsénkre jó idő volt, messze el lehetett látni. Nem véletlenül egyik kedvenc helye ez a turistáknak és a helyieknek is.
A hegy tetején persze már külön dombocskákat, szívecskéket alakítottak ki a szerelmesek lakatjainak, hogy örökké tarthasson szerelmük.
(Szelfizni még mindig nem tudok, de legalább rajta vagyok a képen a lakatokkal és Szöul egy részével XD)
Szerintem Párizsban nincs ennyi, mint itt (remélem mindenkinek bejött, aki lakatot rakott ki XD) És akkor még mindenféle cukiságot is raknak fel XD
A toronylábánál a Namsan parkban található egy hagyományos pagoda, a Palgakjeong (팔각정), ahol az ember megpihenhet.
A parkban többszáz növény, gyógynövény, akác, juhar, cseresznye található. A parkot egész évben érdemes felkeresni, hiszen minden évszakban gyönyörű látványt nyújt.  


Tavasszal a cseresznyevirágok, nyáron a zöld szín, ősszel a juhar narancsszíne, télen a fehér hó ad gyönyörködni valót.
2 szökőkút, egy szabadtéri botanikus kert, vadvirágokkal teli rész, játszótér teszi még vonzóbbá, az amúgy is gyönyörű kilátást nyújtó területet. Helyet kapott egy Teddy maci múzeum, a Nemzeti Színház, könyvtár, sok különböző látnivaló is. Azt hiszem egy kicsit átestem a ló túlsó oldalára a fotózással, amint felértem és letekintettem a városra.


Méterről méterre mindent lencsevégre kellett kapnom, annyira fantasztikus látványt nyújtott a város. Elláttam a nagy Han folyóig, láthattam fentről, ahogy kanyarog.
A városra jellemző égimeszelő épületeket,
akár a házak tetejét
de a sok zöldet is.

 

         
És felmentünk a toronyba is (262 m).
Bár kint sokan voltak, de nem volt elviselhetetlen tömeg. Namsan toronyba egy lift visz fel. A plafont kell nézni, egy videót vetítenek (rosszullét nincs, észre sem veszed, h felértél). Kb. 2 perc. Iszonyat gyors és tényleg meglepő, hogy nem érzed (felvettem, videó driven). Mint sok toronynál itt is látható egy-egy ablaknál, hogy melyik más ország városa felé néz és az milyen messze van.

Az obszervatóriumban (전망대) (3.szint 9000 won a belépő) 360 fokos panorámában gyönyörködhet az ember.  
Vajon milyen lehet egy esti kilátás?  
Az étteremben (레스토랑), ami 2 óra alatt tesz  meg egy teljes kört, ebédelni, vacsorázni is lehet hagyományos (1. szint) és nemzetközi konyha (4.szint) közül választva.
Lefelé jövet láttunk jelzőtornyokat a Bonghwadae-t (봉화대)
Hazafelé ismét átkeltünk a folyón, ittlétünk alatt most már sokadjára.
Szerencsére a vacsoránk bár bőséges, de mégis könnyű volt  

Azt hiszem, ma sem kell ringatni XD (és persze, ez ma sem jött össze, hiszen megint élményekkel gazdagodtunk és még „pörgünk”, ezek hatása alatt vagyunk)

További képeket és videókat láthattok ezen a  >> Drive link <<-en :) (folyamatosan frissül majd, csak várjatok egy kicsit, hogy betöltődjenek a mappák)



Írta: ~msandingo~

24 megjegyzés:

  1. Köszönöm az újabb élménybeszámolót. Ismét csak az volt az érzésem, "mintha én is ott lettem volna". :)
    Már vártam nagyon a folytatást, és persze tudom, hogy egyéb teendőid is vannak, ezért is várakoztam türelemmel :)

    Egy kérdés: az utolsó előtti képen a lila virág ehető vagy csak díszítő elemként szolgált?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia GTO KT!

      Elnézést a csúszással. Eredetileg nem volt betervezve. Igyekszünk tartani a heti rendszerességet. A lila virág elméletileg ehető volt, legalábbis azt mondták, de mi már nem bírtuk megkostólni XD

      Törlés
    2. Semmi gond :)

      Gyakran látom filmekben is, hogy virágot is szolgálnak fel, innen jött az ehetőségét illetően kérdésem :)

      Törlés
    3. Utána néztem, mert úgy rémlett, hogy láttam már itthon is főzős műsorokban. Meglepő, hogy mennyi virág ehető és használják is. A képen én ibolyának nézném. www.selectfood.hu - ; az ehető virágokat mutatják be

      Törlés
    4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    5. Köszönöm a linket, megszemléltem. Akácvirágot, bodzát, snidlinget már ettem, a többit viszont nem fogyasztottam. Milyen érdekes azért, hogy a gyümölcsök és zöldségek mellett virágokat is fogyaszthat az ember :)

      Képzeld, miként jártam tegnap este. Újfent rákerestem YT-n a koreai Death Note musical-re, hátha fent van. Kihozott két egy órás találatot, amelynek hamarjában megörültem, viszont örömöm gyorsan alábbhagyott, amikor tudatosult bennem, csupán interjú a musical színészekkel az egy-egy óra. A Remény bennem él továbbra is :) (Sőt, annak is örülnék, ha Dél-Korea is készítene egy DN sorozatot, ami a japán mangán alapulna. A japán verziót, mely idén készült, elkezdtem nézni. Igaz 11 részből 7 lett lefordítva idáig.)

      Még azt szeretném megkérdezni, hogy Szöul egy európainak mennyire drága? Pl.: műszaki cikk, csokoládé, ásványvíz, szeszesital, ruha, táska árukat illetően? Drágább vagy olcsóbb? Köszönöm. :)

      Szép napot!
      Üdv, GTO

      Törlés
    6. Szia GTO KT!

      Oh, A DN-nál felujjongtam hirtelen XD
      Érdekes, saját táblás csokijuk nincs, mint amihez nálunk hozzá vagyunk szokva. Amiket találni az a snikers és társai. Vannak élelmiszerek, amiket darabra árulnak, de rengeteg akciójuk van, ami sokkal-sokkal olcsóbbra jön ki, mint itthon. Ruha, táska stb is függ, hogy hol veszed. Mi belefutottunk egy olyanba, hogy 30% leárazással, majdnem 7-szerese volt ugyanaz a ruha (anyag, származási hely), mint egy olcsóbb részen. Amikor a helyi Tescóban voltunk, készítettem képeket direkt az árak miatt, hogy legyen összehasonlítási alap.
      Kicsit nehéz és furcsa, mert ők ugye nagy számokkal számolnak. Csak úgy röpködnek az ezer - tízezer wonok. Miközben, ha átszámolod (osztod kb 5-tel), meglepődsz.

      Törlés
    7. Nahát, ott is hódít a Snickers :( Kár, hogy nincs saját csokijuk, inkább süteményesek lennének?
      Az igen! Jó drágák lehetnek ott egy helyes, viszont mások pedig olcsóbbak. Érdekes :)
      Remélem, nem zavarlak kérdéseimmel. Szeretek olyan emberekkel beszélgetni, akiknek van személyes tapasztalatuk, mint most neked Szöullal kapcsolatban :)
      Még egyet kérdeznék. :) A Soju pontosan milyen szeszes ital? Vodkafélékhez, pálinkafélékhez vagy mihez áll közelebb? Gondolom, kóstoltátok, nem? A többi kérdésem máskorra hagyom :)
      Köszönöm válaszodat előre is.
      Szép estét/napot!
      GTO

      Törlés
    8. Szia GTO KT!

      Egyáltalán nem zavarsz a kérdéseiddel. Nagyon szívesen válaszolok, amire tudok. Amit én láttam, a tteok, a babpaszta mindenféle formáját használják édességnek. Ráadásul, ezek nagyon tömények. Illetve mivel nyár volt, hódított a fagylaltok, jégkrémek különböző változatai, de az itthon is ismert gombócost nem láttam. Inkább sütiféléket láttam.Állítólag a saját elmondásuk szerint nem édesszájúak, de az összes péksüteményük tésztája édes volt :) . Sok szőlőt, görögdinnyét, sárgadinnyét ettek. Lehet, hogy tényleg csak a nyár miatt és a hideg napokon változnak a szokások. De a tteok és babpaszta biztos, hogy marad. :)

      Törlés
    9. Sojut itthon kóstoltam először. Inkább vodka jut róla eszembe, mint a pálinka. De nem volt olyan erős, mint az itthoniak és talán egy kicsit édesebb is

      Törlés
    10. Szia!

      Köszönöm a választ!

      Igen, igazad lehet. Megeshet a nyár miatt fagyiztak inkább, s télen pedig átváltanak a süteményekre. Nem édesszájúak, mégis édes a péksüteményük tésztája :) Talán számukra az édes alapú péksüteménytészta nem édesszájnak számít. Ha az ő gondolkodásukat nézi az ember, a felfogásuk jelentheti ezt. Vagy ki tudja :)

      Akkor Soju van itthon is (?). /Hol sikerült beszerezned? (^.^) /
      Én ma rament (rámen azt hiszem kiejtve) kerestem a Sparban, a szárított rákszelettől kezdve, a wasabin át, kimcsi szószféleséget, még szusi alapot is találtam, egyszóval minden egyebet árulnak, csak rament nem :D Lehet egy ázsiai boltban kellene keresnem, az viszont a környéken sajnos nincs. Még a Tesco-nál is bepróbálkozom, hátha... Úgy megkóstolnám legalább azt, annyit esznek a sorozatokban :) Egyébként volt kedvenc ételed, ami kifejezetten ízlett és finom volt?
      Egyelőre ennyi kérdést tennék fel. Lesznek még, csak szépen sorjában akarom feltenni őket :)

      Köszönöm még egyszer :)

      Szép napot/estét!
      GTO

      Törlés
    11. Egyszer láttam Pesten aBudagyöngye bevásárlóközponti japán-koreai boltban sojut. Nem tudom, hogy változtattak-e az alkohol behozási tv-ek miatt rajta és máshol is kapható-e?
      Az egyik kedvencem a samgyetang : Egy csirke belsejébe rizst tesznek és így főzik meg. A levesbe kerül ginszeng, gingko, fokhagyma. Annyira egyszerű és a melegben jólesett. A másik kedvencem a tteokbokki. Én szeretem a csípőset, de a piacon kikerekedett a szemem tőle .És a nyári kedvencem a patbingsu - fagyi. Ezt most találtam. 10 részen keresztül mutat be egy csomó mindent Koreáról
      https://www.youtube.com/watch?v=0SWU_7oR83k

      Törlés
    12. Köszönöm ismételten a választ. Én ritkán vagyok Bp.-n, mint kakukk a mezőn :) Ennek ellenére nem adom fel. Reménykedem benne, hogy valahol majd csak ráakadok.
      Az ételben különbözünk :) Egyrészt vega vagyok, másrészt nem szeretem a csípőset. Nincsen semmi gondom vele, csupán annyi, ha olykor eszek, nem érzem az étel ízét. Ég a torkom, ég a fülem, folyik az orrom, köhögnöm kell, s csak azt érzem, hogy szétcsípte a nyelvemet, szájpadlásomat :D A rizst viszont szeretem, az jöhet bármilyen formában. A videót elmentettem, köszönöm :)

      Kedves Blog-írók!

      Mivel nincs FB-n, az oda kiírt "karácsonyi" szünetre itt reagálnék: kellemes vásárlást és nyugodt perceket kívánok nektek és persze kedves andingonak is! (^.^)
      S várlak vissza benneteket :)
      Szép estét.
      GTO

      Törlés
    13. Kedves andingo!

      Míg el nem felejtem, leírom. A Death Note musical két számára magyar felirattal most bukkantam rá, ha érdekel :)
      Az egyik Junsu (L) dala: https://www.youtube.com/watch?v=hiLy8Peeqdo
      A másik Kwang Ho-é (Light): https://www.youtube.com/watch?v=nh0aEIWw3RY
      (Tudom, hogy tudod, ki kicsoda, csak azok kedvéért írtam oda, akik nem s őket is érdekelné :))
      További kellemes estét!
      Üdv,
      GTO

      Törlés
    14. Kedves GTO KT!

      A többiek nevében is köszönöm a jókívánságokat. A linkekért meg ismeretlenül is egy ölelés jár :) Köszönöm

      Törlés
    15. Kedves GTO KT!

      Köszönjük a jókívánságokat! ^^
      20-a után pár kis meglepetéssel térünk vissza ;) Addig is minden jót kívánunk! :)

      Törlés
    16. Harigatou Gozaimashita (^^)
      Mindenképpen várom! :)

      Törlés
  2. Köszönjük a leírást (년인턴)채용) nagyon érdekes volt (입 공개채용).

    VálaszTörlés
  3. Danának köszönöm a javítást: "hogy az 입장불가 nem azt jelenti, hogy nehéz helyzetbe kerülni, hanem hogy tilos a bemenet (még hableányoknak is)."
    http://alldic.daum.net/search.do?q=%EC%9E%85%EC%9E%A5%EB%B6%88%EA%B0%80&t=example&dic=hu

    VálaszTörlés
  4. Köszi ezt a nagyon klassz beszámolót.
    Nagyon csodás helyeken jártam ismét.
    Csodás lehetett a " libegőn" utazni, no és a látvány pazar, a képek nagyon szépek.
    A Han folyóban nem mostad meg a lábadat? Én biztos nem tudtam volna kihagyni.
    Nagyon várom a folytatást.
    Ja és most is jókat ettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Marcsi!

      Köszi :) Megvolt a késztetés a "lábbelemártsamhoz" :) , de szerintem, nem véletlenül mutatták meg a hableányos táblát nekem. Véletlenül se próbáljam meg még a lábujjamat se beledugni a vízbe. Egy lábujj, egy boka, csak a térdemig stb megyeket szerették volna kihagyni
      msandingo

      Törlés
  5. Kedves andingo!

    Remélem örömhírekkel szolgálhatok neked :)

    Dél-koreai Death Note teljes musical (csak hang):
    https://www.youtube.com/watch?v=qD7fkp16uvY

    Japán DN teljes musical (ez full kép + hang + angol felirat):
    https://www.youtube.com/watch?v=xUZGpsugmHM

    Akit még érdekel, azoknak is szól :)

    Szép estét Mindenkinek!

    Üdv,
    GTO

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia GTO KT!
      Wow! Ez egy igazi karácsonyi meglepetés. Nagyon köszönöm

      andingo

      Törlés