2017. július 6., csütörtök

Filmajánló: The Tower

Elérkeztünk ahhoz a pillanathoz is, hogy egy magyar kereskedelmi csatorna fő műsoridőben adott le egy koreai filmet. Így csapjunk is csak bele, nézzük meg, miről is szólt a borzalmas magyar címet kapó "Ázsiai pokoli torony" c. alkotás, avagy a The Tower.

Cím: The Tower (타워)
Rendező: Kim Ji Hoon
Műfaj: akció, katasztrófa, dráma
Bemutató: 2012. december 24.
Játékidő: 121 perc


Szereplők:
Kang Young Ki - Seol Kyung Gu
Seo Yun Hee - Son Ye Jin
Lee Dae Ho - Kim Sang Kyung
Lee Sun Woo - Do Ji Han
In Gun - Kim Sung Oh



Történet:
Szenteste közeleg és ezzel egyidőben átadásra kerül Korea legpompázatosabb luxus lakóháza, a Sky Tower ikertorony. A két torony 108 emelettel büszkélkedik, melyet a 70. emeletnél egy üveg híd köt össze a tökéletes kilátás biztosítására. Persze csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak itt a lakásvásárlást, így a megnyitónak is ugyanolyan pazarnak kell lennie, mint az ő életszínvonaluk. Minden megy is a maga rendje és módja szerint, azonban a Szentestéhez jár a hó is, de ez most úgy tűnik, nem jön össze. A tornyok igazgatója viszont nem hagyhatja kuncsaftjait hó nélkül, így rendel helikopteren egy szállítmányt, hogy az átadó estéjén majd szépen beszórják azt a közönségnek. Azonban ahogy mindig, most is inkább a pénz diktál, mint az ész, és hiába szólnak a nem megfelelő időjárási körülményekről, a hozzá értőbbek elhatározták, hogy márpedig itt igenis jó lesz, így hatalmas katasztrófával néznek szembe.
Ehhez kapcsolódnak be a helyi tűzoltók, akik akár életük kockáztatásával is, de annyi ember akarnak kimenteni a tornyokból, amennyit csak lehet.

Whalemény:
Még pár éve láttam először a filmet, akkor Kim Sung Oh miatt kerestem rá. Első látásra nem tudtam elmenni amellett, hogy már megint átvettek egy amcsi 9/11-et. Igen, a sztori nem éppen eredeti, de ezen túllépve egy igazán élvezetes és lebilincselő katasztrófafilmet hoztak össze, amit most másodjára (ráadásul magyar szinkronnal ) is élvezettel néztem végig. Közben persze jópár más szereplőt is észrevettem, akik eddig annyira nem is voltak a nézőteremben, de hát ennyit számít pár év dorama tapasztalata :D
De kezdjük is csak az elején. Történetünk szinte egy családi vígjátékként indul, ahol is megismerjük a torony dolgozóit, életüket, kapcsolati hálójukat és kapunk egy szép kis betekintést az elit életébe is. Nem kis odaszúrással vannak a gazdagok is bemutatva, így köztük alig találunk szimpatikusnak mondhatót karaktert. Főszereplőnk a Tornyok műszaki/irányítási csapatába tartozó Dae Ho, aki egyedül neveli kislányát és titokban odavan kolléganőjéért Yun Hee-ért aki a konyháért felelős. Minden nap találnak valami kis műszaki hibát, azonban semmi sem állhat a nyitás útjába. Még az sem, hogy a beszerelt tűzoltó rendszerben kevés a víz, így a 80. emelettől feljebb szinte már nem is és fel a víznyomás. Itt már érezni lehet, hogy ezzel egy tökéletes teret adnak a közelgő katasztrófának, mert hogy miért is lenne követelmény egy luxus épületben a megfelelő tűzoltási technológia...Csak pénz és időpocsékolás. Elég a külcsín.
Másik szálunk persze a helyi tűzoltók élete, ahol is megismerjük a csapat lelkét, a Századost, akit sok-sok év után végre egyszer nem osztottak be Szentestén. Ehhez a csapathoz kapunk egy újoncot is, aki még csak most kezdené szolgálatát. Persze amint beüt a katasztrófa, a Százados nem tud uralkodni magán és a csapattal tart a helyszín felé. Itt ér össze a két szál és követhetjük figyelemmel sorsuk alakulását. Amit nagyon szépen le is vezetnek. Éppen annyi szenvedést és borzalmat tesznek bele, ami kell is egy ilyen szituációban, mégsem megy át egy erőszakolt "igen-is-most-érezz-együtt-velük" helyzetbe. Mindenki talál magának kedvelt karaktert, vagy olyat, akiért szurkolhat.
Persze nem hagyhatják ki a végső nagy érzelembombát, de valljuk be, kellett a filmnek.
Így nézzük is csak kicsit közelebbről szereplőinket.

Lee Dae Ho:
Egyedül neveli kislányát, Hana-t, aki rendszerint ki is van akadva rá amiatt, hogy nincs mellette egy nő, mint társ és hogy folyton csak dolgozik és sosincs ideje kettőjükre. Persze Yun Hee közelében sem tud kellően határozott lenni, így szinte már mindenki más tudja az egész Toronyban, hogy oda van érte, de sosem meri ezt meg is mondani kedveltjének. Hana-t mindennél jobban szereti és félti, így persze amint veszélybe kerül az élete, tűzön-vizen képes áttörni érte.

Seo Yun Hee: Ahogy mindenki más, úgy ő is rég tudja, hogy Dae Ho miért legyeskedik körülötte annyit és ennek szépen mindig hangot is ad, de sehogy sem sikerül kicsikarni egy vallomást belőle így inkább már csak saját magát szórakoztatja a férfi zavarba hozásával. Dae Ho mellett Hana-val is anyákat megszégyenítően tud viselkedni, így a végére szinte ő is már sajátjaként védelmezi a kislányt.

Young Ki százados:
Csak a munkájának él, nála senki sem tud többet a lángokról. Azonban pont emiatt szinte teljesen elhanyagolja feleségét aki szinte már csak telefonon tudja vele tartani a kapcsolatot. Szenteste apropóján végre alkalma lenne eltölteni vele egy kis időt és újra összemelegedni, azonban nála megint csak a hivatása győz. Minden ember sorsát a saját lelkére veszi, így nem is kérdéses, ha valakit meg kell menteni, akkor akár a falakat is kirobbantja.


Lee Sun Woo: A tűzoltóság újonca, aki a világ legjobb tűzoltója akar lenni és szinte istenként tekint a századosra, akiről számos legendát hallott már. Első napján, miután átesett a szokásos újonc avatáson, azonnal riasztják is őket és ezen feladat élete meghatározó részévé vált. Hiába tapasztalatlansága, gyorsan feltalálja magát és a csapat számára segítő kezet tud nyújtani.
(Itt kell megjegyeznem, hogy a Hwarang sorozat után üdítő volt látni Do Ji Han-t ennyire más szerepben és ennyire fiatalon :D )

Összefoglalva: Másodjára is ugyanúgy le tudott kötni, mint elsőre, így mindenképpen ajánlom megnézésre. Teljesen korrekt katasztrófafilm, elég jó látványvilággal, így tényleg odatették magukat a készítők a minőségre is ügyelve.

Trailer



Magyar Felirat (van szinkronos verziója is)


Pontozás:
Cselekmény: 8/10
Színészek: 8/10
Zene: 7/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése