Amikor először ettem kimchit, nekem túl csípős volt, így elkönyveltem, hogy nem lesz a kedvencem. Aztán megint kimchi közelébe kerültem és megdöbbenve vettem észre, hogy kimchi függő lettem :D
Ekkor bújt a kis bogár a fejembe, hogy ezt otthon is tuti meg lehet csinálni, nem kell ehhez koreainak lenni és valóban, bár még van mit finomítani a recepten.
Amit a kimchiről leginkább tudni kell, hogy ahány ház annyi kimchi. Valami 100 fölött van a regisztrált kimchi receptek száma, szóval végtelen a variálhatóságuk. Én ez alapján a recept alapján dolgoztam, de variálhatjátok saját ízlésre. Így én már érzésre teszem bele a mennyiséget egyes dolgokból, meg miközben összeállítom kóstolom.
Hozzávalók:
1 kg kínai kel
só (érzéssel, de ne finomkodjunk)
víz
2-3 kanál sója szósz vagy halszósz (bár ezek elhagyhatóak)
6 db újhagyma
1 fokhagyma
3 kanál méz
1 teáskanál reszelt gyömbér
jégcsap retek
még só
1 evk. chili paszta (gochujang) (helyette lehet piros paprika is, csak abból többet fog kérni)
kevés piros paprika (mindegy, hogy édes vagy erős, ha kihagyod a chili pasztát akkor értelem szerűen ez már nem fog kelleni bele)
1 evk. chili paszta (gochujang) (helyette lehet piros paprika is, csak abból többet fog kérni)
kevés piros paprika (mindegy, hogy édes vagy erős, ha kihagyod a chili pasztát akkor értelem szerűen ez már nem fog kelleni bele)
kínai kel sózva |
Legegyszerűbb módja, ha félbe vágod (torzsáját szedd ki), majd a feleket is félbe (magyarul negyedeld) és a negyedeket vágd fel. Ezt vízzel hígított sóval forgassuk át és hagyjuk állni egy fél napot. Az ideális, ha egy napot áll, mert a kel kiengedi a fölös vizet.
A hozzávaló szósz elkészítése:
Szeleteljük vékony csíkokra (julienne-re) a retket és az újhagymát. Igazából ízlés szerint lehet belőle többet és kevesebbet is tenni, de akkor a szósz is legyen kicsit több. A többi hozzávalót egyszerűen beletesszük egy kis tálba a felvágott zöldségekkel és jól elkeverjük
Végül a jól kinyomkodott kínai kelhez hozzá adjuk a szószunkat. Alaposan(!!!) el kell dolgozni benne a szószt. Kóstoljátok meg milyen, az a jó, ha brutál csípős és sós. Úgy is, amíg erjed kicsit változik az ízvilág, kicsit enyhülnek az ízek.
Én amikor chili pasztát rakok bele, mindig megy bele egy tisztességes adag édes piros paprika, azért hogy ne legyen nagyon erős viszont szép piros színe legyen.
Én amikor chili pasztát rakok bele, mindig megy bele egy tisztességes adag édes piros paprika, azért hogy ne legyen nagyon erős viszont szép piros színe legyen.
Elrakástól számított 5. napon kell hűtőbe tenni. Addig ne nyitogassuk, borogassuk. Amint hűtőbe kerül lelassul az erjedés.
Én kicsit variáltam annyit a recepten, hogy van ez a kakasos chili szósz (lásd. képen) ilyet is tettem bele. De ha erős piros paprikát nyomtok bele az is dob az ízen.
Ne add fel az első kimchi után! Nekem a 3. lett olyan, ami tökéletesen passzol az ízlésemhez. :)
Ne add fel az első kimchi után! Nekem a 3. lett olyan, ami tökéletesen passzol az ízlésemhez. :)
Eheted magába, vagy levessel, vagy akár levest is készíthetsz belőle.
Nagyon finom és nagyon egészséges.
Ha kérdésed van bátran írj :)
Nagyon finom és nagyon egészséges.
Ha kérdésed van bátran írj :)
*csám*csám* |
*fibhom* |
Szia!
VálaszTörlésNagyon tetszik a recept és meg is fogom szerintem csinálni ^^. Annyi kérdésem lenne, hogy mennyi ideig lehet tárolni illetve mikortól lehet fogyasztani? ^^ Mindenhol mást írnak ^^""
Előre is köszönöm a választ ^^
Szia!
TörlésKöszi! Várjuk az eredményt!
Fogyasztani igazából azonnal lehet, de 5 napig érdemes középhőmérsékleten tárolni és kicsit erjedni hagyni. (se túl meleg, se túl hideg helyen, nagy helyet hagyva neki, jól záródó tárolóban) Utána hűtőbe kell tenni és ott viszonylag sokáig eláll. :)