2015. május 15., péntek

Filmajánló: Close Range Love / Kinkyori Renai

Dorothy HunSub fordításának köszönhetően találtam rá YamaPi 2014-es filmjére, mely aztán sok-sok gondolatot hagyott maga mögött :)


Cím: Close Range Love (近キョリ恋愛)
Rendező: Kumazawa Naoto
Műfaj: középiskola, romantikus
Dátum: 2014. október 11.
Játékidő: 118 perc


Szereplők:
Sakurai Haruka - Yamashita Tomohisa
Kururugi Uni - Komatsu Nana
Nanami Kikuko - Yamamoto Mizuki
Takizawa Mirei - Mizukawa Asami


Történet:
Kururugi eminens mintadiák, mindig az iskolaelső, azonban teljesen elszigetelten él. Egyetlen egy barátnője van, de mivel nem osztálytársak, így teljesen magára van hagyva. Semmilyen érzelmet nem mutat ki sohasem, ezért osztálytársai is semmibe veszik, mintha ott sem lenne. Azonban az egyik vizsgaidőszak után az angoltanára, Sakurai Haruka - aki maga a megtestesült tökéletesség a diáklányok szemében - közli Kururugival, hogy minden nap tanítás után külön angol órákat kell vennie, mivel csak abból a tárgyból lettek rossz eredményei. 
Mivel az angol nyelv Kururugi számára teljesen rendszertelen, így nem képes megtanulni, ám ezzel saját álmát semmisíti meg, hogy a Kaliforniai Egyetemre járhasson.
Sakurai próbálja mindenféle módszerrel rávenni a tanulásra, ám Kururugi hajthatatlan, és csak igen nagy szenvedés árán hajlandó mégis elkezdeni a gyakorlást. Miközben tanítja a lányt, megpróbálja az emberekkel való kapcsolatra is, és az érzelmek előhozására is megtanítani. Ám ekkor egy váratlan dolog történik, ugyanis egymásba szeretnek. Itt indul el a tanár-diák közti szerelem okán felvetődött kérdések és problémák áradata.

Whalemény:
Furcsa érzésekkel tudok most csak bármit is írni, mivel olyan sebességgel haladt a film, és olyan hirtelen történtek az egyes érzelmek megjelenése, hogy először kicsit vicces is volt. Alapból kényes a téma, mivel a tanár-diák kapcsolat sosem volt elfogadott, így örültem, hogy ezzel is foglalkoznak. Ám a teljesen érzelemmentesnek mutatkozó lány ilyen gyors idő alatti átváltozása nálam kicsit káoszt okozott. Azt még megértem, hogy tini diákként csak úgy sodródik az egyes érzelmekben, de hogy az elvileg felnőtt tanár is gyerek szintre ugorjon vissza másodpercek alatt...
Ettől függetlenül élveztem a filmet, és teljesen jó egy sima kis kikapcsolódásra, mégis nem tudok szó nélkül elmenni a szokásos filmes dráma fogások mellett.
~SPOILERT TARTALMAZ~ !!!
1. "Szeretlek" lány erre szimpla dühkitörést kap: "Nem hiszek neked míg be nem bizonyítod" és elrohan....
2. "Be kell bizonyítanom? Ok, akkor elveszlek feleségül. Mit mondasz, hozzám jössz az érettségi után?"
3. "Nem akarsz elmenni a külföldi egyetemre miattam? Jó, akkor szakítok veled, persze úgy, mintha tényleg nem szeretnélek"
4. "Kérlek várj rám, míg végzek az egyetemmel, és utána minden happy"

Ezen apró, de annál idegesítőbb eseményeken túl azért nézzük is csak szereplőinket :)

Kururugi Uni:
Mint ahogy említettem, egy kis élő zseni, akinek minden tárgy megy, amiben rendszer és szabályok vannak. Csak éppen az angol nyelv könnyedségeivel van gondja. Szülei külföldön dolgoznak, így a suli matektanárja a gyámja, akivel együtt is él. Álmai egyetemétől csak az angol tudás választja el, amihez Sakurai hozzásegíti, ám másrészről pont vissza is tartja. Viszonylag rövid idő alatt éli meg az egyes érzelmeket, így talán nem is annyira hihetőek, de mivel a film korlátos időtartamú,így efölött inkább csak lépjünk át.

Sakurai Haruka:
Laza, jóképű, ráadásul tud angolul. Az egész iskola oda van érte, nem tud úgy végigmenni a folyosón, hogy ne lebegjen utána egy kisebb diáklányfelhő, így valamennyire megnyugvás is volt számára Kururugi társasága, mivel a lány egyáltalán nem mutatott felé semmilyen érdeklődést. Eddigi életét csak sodródva élte, középiskolában együtt járt ugyan a gyerekkori barátjával, de mivel képtelen volt úgy szeretni őt, mint ahogy kellett volna, így egyedül tengeti napjait. Kururugi megismerésével számára is érthetővé vált, milyen az, amikor valaki tényleg szeret valakit, így azonnal ragaszkodik a lányhoz, érte akár a jó hírét, és a tanári állását is kockáztatná. A lány érdekében ugyan elmarja maga mellől, de tudja, hogy ezt a lány később majd megérti.
YamaPi-t jó volt most az osztályterem másik felén állva látni, bár meg kell mondjam, róla azért nehéz volt elhinni, hogy tényleg egy tanár :D De ahogy a Nobuta wo Produce-ben inkább bohókás oldalát mutatta, itt azért csillogtatott némi komolyságot is.

Két főszereplőnk mellett több támogató szereplő is megjelenik, viszont róluk azért nem írnék most kibontva, mert ez a film inkább a 2 főszereplő érzelmeit hivatott bemutatni.

Összegezve:
Aki szereti YamaPi filmjeit/doramáit, annak ez egy MUST SEE alkotás, mivel nem volt benne olyan jelenet, amelyiknél nem kellett volna egy nagy levegőt venni YamaPi láttán :)
Amennyiben nem zavarnak az elnagyzolt, és hamar megjelenő érzelmek, akkor biztosan magával ragadó történetet ad ez a film.

Trailer:

Online magyar felirattal is megnézhetitek >>ITT<< (Köszönjük Dorothynak ;) )


Pontozás:
Cselekmény: 6/10
Színészek: 7/10
Zene: 7/10

5 megjegyzés:

  1. Nagyon vártam már egy új Yamapire. De sajnos a felénél leálltam, ennyire unalmas filmet már rég láttam. csalódás volt. Yamapiben sem láttam semmit sem. Egysíkú. :( :( Én imádom - remélem, h nem kell múltidőbe tenni :) - de a sóhajaim nem neki szóltak, hanem a "jajj ne, még mindig van egy óra hátra?"-nak. Nem tudom, adjak-e esélyt második órának?

    VálaszTörlés
  2. Végignéztem... pffff, de minek? Unalmas volt...ok, h egy 2 órás film és bele kell tömöríteni mindent, de a színészi játékok laposak voltak.. Sehol egy érzelmi vihar vagy vmi. Nem éreztem, h Yamapi tényleg szeretné a lányt. Csak mintha vmi különcségért ragaszkodna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tegnap este Sophie ajánlója miatt megnéztük. hát mondjuk úgy több dolgon is felszaladt a szemem... összességében tényleg csak Yamapi miatt és a öltönyök miatt érte meg megnézni, semmi másért.

      Törlés
  3. A vége felé jöttem rá, hogy már mangában olvastam. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy az igazi megnézni :D Mondjuk annyi mindent néz az ember, hogy összefolynak a dolgok egy idő után :D

      Törlés