2015. október 23., péntek

Ismertető: Flowers for Algernon

Cím: Algernon ni Hanataba o (アルジャーノンに花束を)
Műfaj: dráma
Epizódok száma: 10
Év: 2015
Csatorna: TBS

Szereplők:
Tomohisa Yamashita - Sakuto Shiratori
Chiaki Kuriyama - Haruka Mochizuki
Masataka Kubota - Ryuichi Yanagawa
Asuka Kudo - Kosuke Hiyama
Fuma Kikuchi - Kazushige Kokubo
Mitsuki Tanimura - Rio Kawaguchi
Aya Omasa - Mai Koide


Történet:
Sakuto egy felnőtt férfi ki súlyos értelmi fogyatékosságának köszönhetően egy 6 éves gyermek értelmi szintjével él. Sakuto mérhetetlen naivsága és hatalmas szeretni való szíve mellett kitartóan tanul olvasni, mert minden álma, hogy okos lehessen. Szeretne megtanulni autót vezetni és megfelelni rég nem látott édesanyja elvárásainak, aki kitaszította a családból Sakutót és a férjét fia csökkent képességei miatt.
Egy orvosokból álló kutatócsoport egérkísérletekkel alátámasztott vegyületet fejlesztett ki az agyi képességek növelésére, amit hamarosan emberen szeretnének tesztelni. A kísérleti egér Algernon egy belső viszály folyományaként megszökik a laborból és Sakutónál talál menedékre.

Whalemény:
Daniel Keyes magyarul is megjelent Virágot Algernonnak című könyve adja a történet alapját. A nézői élmény növelésére lettek egyes részek aprót változtatva, de összességében megőrizte az eredeti könyv alapjait és mondanivalójának nagy részét. Már itt szeretném nektek javasolni, hogy aki inkább könyves az előbb fusson át a könyvön és frissítse az élményt a sorozattal. Valahogy másabb az élmény, ha a sorozatot látja az ember előbb és utána a könyvet.
Nehéz erről a sorozatról írni, mert rengeteg témát karol fel egyszerre és a lehető legeldugottabb érzelmeket is megmozgatja. Nem egy kifejezetten pozitív és életvidám sorozat. Az elején kellemes nézni Sakuto gyermeki világát, az egyszerűséget, ahogy az élethez áll. Nem képes komplex dolgokra organikus eredetű problémája miatt, ezért sokszor elgondolkoztam, hogy lehet neki van igaza. Minden egyes részét az életünknek túlbonyolítjuk, túlgondoljuk, elemzünk, érzünk, tudatosan cselekszünk mindezt az esetek nagy részében egyszerre. Sakuto meg a lehető legegyszerűbb érzelmekkel megoldja mindennapi dolgait. Leszögezem nyilván nem arra gondolok, hogy elkezd hisztizni egy problémán, de tegye fel a kezét, aki egy negatív vagy akár pozitív töltetű interakcióban kerek perec kimondja mit érez? Bujkálunk az érzéseink elöl nap, mint nap Sakuto meg megéli, kimondja és megossza másokkal. Azonban ahogy haladt előre a kezelés egyre inkább magamat láttam benne, így nehezebb is volt folytatni a sorozatot. De ezt majd ti is meglátjátok. Az elején nagyon sajnáltam Sakutót, mert jóformán magától nehezen menne neki az a bizonyos élet, de végül az okos Sakuto még jobban sajnálatraméltó vált számomra.
Sok kérdést és gondolatot ad át nekünk a sorozat és megadja rá a saját válaszait. A Japán sorozatokban mindig igyekeznek a készítők mélyebb gondolatokat kimondatni, megfogalmazni a szereplőkkel. Ez itt fokozottan érvényes, és igaz a könyv olvasása nélkül értékelve, de elmondhatom igencsak jóra sikeredett az összkép.
Sakuto Shiratori
Sakuto egyszerű, naiv és gyermeki. Ezzel a 3 szóval le is írtam a karakter összes tulajdonságát. Gyermekkorában édesanyja nem fogadta el, hogy nincsenek normális képességei, amit végül a húga is nehezen tolerált, aki normális iskolába járt, normálisan tanult, normálisan élt. Folyton édesanyja zord viselkedése nyomasztja és hogy csak az okos gyerekeket szereti. Ezért akar egész életében okos lenni megfelelni anyjának, aki kisgyermekkorában elküldte otthonról. Yamapi egyszerűen zseniális választás volt a szerepre. Egyszerűen jól hozza a "flúgos" karaktereket és a nagyon komoly zseniket is. Ne énekelj, inkább szerepelj sok-sok sorozatban!

Haruka Mochizuki
Haruka kutatói és szerelmi élete egy az általa nagyra tartott és bálványozott kutató köré épült fel. Mindent megtesz a szerelméért, de közben elveszti önmagát és fiatalságának nagy részét. Valahogy nehezen tudtam az érzéseinek élő Harukával azonosulni. Végig nagyon az érzelmei irányították, végül a legfontosabb résznél pont ezt felejtette ki, mint választási opciót. A színésznővel most találkoztam először, de nem kifejezetten fogott meg. Nem volt rossz, de kiemelkedőt sem alkotott.

Összességében egy egész okosan felépített, jó főszereplőkkel dolgozó sorozatot kapunk. Ahogy mindig írom, kicsit gondolkozós, nem a legkönnyebb darab, de nagyon sok esetben szívmelengető. Nem a felhabzsolom az összes részt egyszerre sorozat, de szépen elosztva jó kis élményt ad.

Trailer: (jó igazából most nem az, de japánnál nehéz konkrét trailert találni)
Magyar felirat
ITT

Pontozás:
Cselekmény:8 /10
Színészek: 8/10
Zene: 8/10

5 megjegyzés:

  1. A Virágot Algernonnak című könyv volt valamikor a legnagyobb élmény volt számomra és a film is lenyűgözött. Nagyon kíváncsi vagyok mit hoztak át belőle. Köszönöm és elkezdtem begyűjteni a fordítást, a filmet meg letöltöm . Köszi!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen :)
      Majd írj, ha megnézted! Kíváncsi vagyok, hogy ha ennyire szeretted a könyvet elvesz-e belőle a sorozat.

      Törlés
  2. Amint meg lesz a teljes fordítás belekezdek. Utána írok majd Sora. Köszi a választ és a munkádat!! :)

    VálaszTörlés
  3. Ja azt elfelejtettem, hogy a filmrészek már gépen vannak.

    VálaszTörlés
  4. Én a felénél dobtam, mert már rettentően idegesített. Sehol nincs sem a könyvhöz, sem a 2002-es japán doramához képest. Még YamaPi sem tudta megmenteni számomra sajnos. Pedig ígéretesnek tűnt.

    VálaszTörlés