2015. október 16., péntek

Ismertető: High Society


Teljesen egyedül fogtam neki nagy magányomban ebbe a sorozatba, végül erősen bántam ezt a döntést, míg admintársaim lassan hősnek kiáltanak ki rengeteg melléfogásom miatt az idei évben. Lássuk akkor a High Societyt.... mennyire is sikerült előkelőre.

Cím: High Society (상류사회)
Műfaj: romantikus, vígjáték
Epizódok száma: 16
Év: 2015
Csatorna: SBS

Szereplők:
Uee - Jang Yoon Ha
Sung Joon - Choi Joon Ki
Park Hyung Shik - Yoo Chang Soo
Im Ji Yeon - Lee Ji Yi


Történet:
Yoon Ha egy chaebol család utolsó gyerekeként nehéz helyzetben van. Anyja teljes elnyomás alatt tartja indokolatlanul, és a többi családtagjával sem igen felhőtlen a viszonya. Minden áron ki akar szabadulni ebből a körből és egyedül szabadon élni. Ennek érdekében titokban egy élelmiszerboltban dolgozik mint kóstoltató hostess.
Joon Ki (Yoon Ha főnöke) ezzel szemben egy nagyon szegény, de annál sokkalta boldogabb családban nőtt fel. Joon Ki jó állást szerzett magának és jó képességekkel is rendelkezik, de abban látja mentsvárát, hogy egy gazdag lányt vesz feleségül, így bebiztosítva azt, hogy sosem kell majd nélkülöznie.
Jó alapnak indul egy romantikus sztorihoz, nemde?
Whalemény:
Azt hiszem, már nem tudom elég helyre leírni mennyire is fáj nekem ez a 2015-ös év, ha a koreai sorozatokra gondolok. Általában pocsék a felhozatal, vagy ha mégis nézhető kategória, akkor se tudom a legtöbbnél eldobni az agyam. Nos, a High Society erősen inkább a pocsék kategóriába sorolható. Szinte meg se tudom fogalmazni ezt, de kb. olyan volt mintha nem is azért lenne a sorozat hogy minket szórakoztasson/lekössön. Nagyon igyekszem a megfelelő szavakat megtalálni az értékelés során, hogy átjöjjön a sorozat semmilyensége.
A történet egyetlen dologtól mentes, a szinte már szappanoperás fordulatoktól. Az elejétől a végéig egy hatalmas fordulatoktól mentes történetünk van, ahol Yoon Ha őrlődik családja fojtása és szabadságvágya között.
Ha meg kéne fogalmaznom, hogy miért is nem tetszett, nagyon röviden: untam. Semmi olyan extrát nem adtak számomra sem a szereplők, sem pedig történet, ami miatt izgalmasnak vagy különlegesnek éreztem volna.
Főszereplőink és maga a történet meg se próbál minket bevonni érzelmileg. Mindent csak a felszínen kapunk, semmit sem látunk igazán mélységeiben, vagy ha igazán mélynek szeretnék mutatni teljesen hiteltelen lesz. (mint például Yoon Ha szenvedése Joon Ki után, miután fél napi járás után úgy dönt szakítania kell a fiúval, mert ha nem valami szörnyűség történik vele) Yoon Ha és bátyja kapcsolatát éreztem egyedül teljesen megalapozottnak, olyan érzelemnek, aminek van története, mélysége és hitelessége.
Az első pár rész alatt (de igazából végig) egy karakter sem kerül közel a nézőhöz és ez hihetetlen, de igaz a főszereplőkre is. Talán a két mellékszereplő páros egy kicsit. Az elején igazából sokkal jobban érdekelt az ő párosuk, mint a két főszereplő kémia nélküli gyorsan összejövünk és meghalunk egymás nélkül kapcsolata. De sajnos az igencsak erős potenciált kiölik. Ji Yi és az igazgató folyamatos vitái és szenvedése már a ötödik alkalom után az agyamra ment, és az elején cukinak gondolt Ji Yi-t a pokol fenekére kívántam volna, nem pedig Chang Soo karjaiba, aki annyi közül pont ebbe a nőbe volt képes beleszeretni.
De mint mindig azért jót is kell tudni mondani, vagyis megpróbálok. A 4 főszereplőnk által összemosták a szegény és gazdag osztály közötti különbségeket, ami próbálkozásképp elmegy kategóriába esett. Semmilyen átgondoltság vagy felépítettség nélkül tették ezt. Logikátlanul változtatták meg az emberek a gondolataikat és motivációjukat. Néha nem hittem el, hogy van-e bármilyen valódi probléma a karakterek életében, mert úgy tűnt csak egymásnak generálják őket semmi ok nélkül.
A vége bizonyos szempontból lezáratlan maradt, szerelmi oldalról pedig egy tipikus és nyeh befejezést kaptunk, amit szintén nem tudok pozitívan értékelni. Közben pedig felbuggyant belőlem sok-sok kérdés: Mi is volt a célja a sorozatnak? Az hogy bemutasson nekünk valósan négy különböző társadalmi rangot képviselő embert és a szerelmük gyötrelmeit? Szórakoztatás? (tuti, hogy nem) Vagy pedig ez egyedül Yoon Ha története és az ő helyének (céljának) megtalálása? Mert igazából mindegyik akart lenni, de egyik sem lett. Egy felemás hol túlzó, hol gyenge érzelmekkel operáló nulla.

Yoon Ha
Egy gazdag család legfiatalabb szülötte. Anyja egy jelentéktelen jóslat (amit később meg se említenek, és kb. úgy tűnik mintha csak szimplán elmebajos lenne a nő és utálná a legkisebb gyerekét) miatt teljes elnyomás alatt tartja legkisebb lányát, aki se részvényt, se semmilyen jövőt nem kap, csak ha hozzámegy valami gazdag férfihoz.
Yoon Ha nagyon sokáig kiakar ebből törni és "szabad" lenni, a családjától függetlenül, de ezt a sok pénzgyűjtése ellenére sose merte meglépni, mert hát ő is megszokta a jót és nehéz lenne nélkülöznie a márkás sminket és a külön edzőtermet. Nekem ő kicsit a folyamatosan jár a szája arról, hogy nem fontos neki a pénz típus, de valójában létezni se tudna, ha a mostani színvonalnál rosszabbul élne. Mindenki körülötte arról beszél, hogy milyen tehetséges és neki kéne vezetni az egész céget, de én egyáltalán nem láttam benne a potenciált. Joon Ki és a sarki néni előbb ötlött ki bármilyen marketing ötletet mint ő vezetőként.
Az a bizonyos potenciál UEE-ban sem volt meg. Félre ne értsétek, nem tartom őt borzalmasnak, de ha ennyi amit tud, akkor nálam erősen tiltólistás lesz. Még egy sorozatnyi esélyt adok neki...

Joon Ki
Igazából fogalmam sincs mit tudnék írni róla. Képtelen voltam megérteni belőle bármit is. Célja talán volt: kilépni a szegénységből, azonban szüleihez fűződő jó viszonya ezt se tette teljesen egyértelművé. Joon Ki maga egy hatalmas kérdőjel volt számomra. Színészileg szinte nulla tehetség kellett ehhez a minden téren semmilyen karakterhez. Nem is tudom hogy voltak képesek a főszereplőt ennyire semmilyenre alkotni a készítők.

Összességében, sajnos nem tudom ajánlani. Még azt a fajta könnyedséget se adta meg számomra a sorozat, ami miatt a nézhető kategóriába sorolnám. Egy nagy romantikus hiszti/huzavona az egész gazdag-szegény párosítással, félbe hagyott testvérharcokkal megspékelve, rengeteg levegőben lógós és magyarázat nélküli elemmel.
Trailer
Magyar Felirat: viki.com-on online nézhető változatban végig feliratozva van a sorozat.

Pontozás:
Cselekmény: 2/10
Színészek: 4/10
Zene: 4/10

8 megjegyzés:

  1. Sajnos én is így éreztem, ezért is adtam föl a 7. résznél :(

    VálaszTörlés
  2. Csak félve merem leírni, hogy szerintem ez a sorozat sem 2/10. Igen, egy közepesen unalmas limonádé, nagyjából semmiről sem szól, de azt időnként egészen szórakoztatóan teszi (nem kifejezetten rosszabb mint a többi "B" dorama). A századik bőrt igyekszik lerángatni a szegények és gazdagok világáról, annyi árnyalattal, hogy kategorikusan nem mond ki olyan mesefrázisokat, hogy a pénz egy szar dolog, és hogy a túlzott ambíciók betemetik a jellemet, mint a többi népmesei darab.

    Sajnos a két párosból a történet szempontjából fontosabbik: Choi Joon Ki és Yoon Ha románca teljesen hiteltelen és érdektelen. A zéró kémia a kisebbik baj, de néha már zavaróan nem tudnak mit kezdeni egymással. A dolog azért is problémás, mert leginkább körülöttük forog az egész, az ő jellemfejlődésüket követhetjük végig az életfelfogásuk, családjuk, ambícióik valamint pénzhez való viszonyuk változásán keresztül, de egyiket sem tudjuk megkedvelni és igazából ők sem produkálnak látványos vagy katartikus dolgokat egymás felé.

    Ettől függetlenül szerintem egyénileg nem rosszak, a csaj néha egész szórakoztató is tud lenni, de nem mozgatnak meg semmit a nézőben. Egyéni vélemény, de nem tartom, hmmm... 'teljesen' korrektnek hogy a női főszereplőre azt mondod, hogy "ha ennyi amit tud, akkor nálam erősen tiltólistás lesz", viszont a férfira meg azt hogy "nem is tudom hogy voltak képesek a főszereplőt ennyire semmilyenre alkotni a készítők". Ha a színészi teljesítményt nézzük, akkor véleményem szerint a csaj jobbat alkotott mint a srác - de legalábbis nem rosszabbat mint a párja (az tény hogy egyik sem vitte túlzásba), így a végeredményt minősítve az egyikért a készítőket okolni, a másikért viszont magát a színésznőt... nem túl elegáns. Nyilván szíved joga, hogy máshogy ítéld meg, de a margóra azért ezt felírnám.

    Visszatérve a történetre: a másik páros viszont "cuki". Őket szerintem tán még kedvelni is lehet, igazi habókos kettős, akik nem is akarnak másnak látszani. Bár a végére a forgatókönyv írók próbálják elvenni az ártatlanságukat, és ugyanazt az ívet / fordulatot / párhuzamot rájuk erőszakolni, mint a ami másik párosnál fut, ők sokkal lazábban és hitelesebben nyomják (ráadásul a kémia is működik náluk).

    Egy biztos, a végét jó szokás szerint megint elhúzták, 3-4 résszel ez a sorozat is lehetett volna rövidebb. Az utolsó rész ismét kényszeresen össze lett csapva, a sok huzavona után hirtelen mindenki 10 perc alatt happy lett.

    Ha nincs jobb, a HS töltelék sorozatnak nézhető, de sok új dologgal senki nem fog találkozni benne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Félni semmiképp nem kell. :D :D Én iszonyatosan szenvedtem miközben néztem, ezért lett végül 2-es az értékelése. De olvastam hogy sokan azért tudták értékelni a sorozat egyéb elemeit, ezért ez mindenképp az én 2 pontom rá. És ha most is visszagondolok rá, se tudnék többet adni. :/

      Nem tudom mi a probléma a két mondattal. Az egyikben a színész a másikban a karakter volt értékelve. Sung Joon ugyan úgy gyenge volt színészileg, de a két mondat két külön dologról szólt. Gondolom akkor lenne igazságos, ha Joon Kihoz is oda lenne írva, hogy ő is pocsék volt. De ez meg is jelent: "Színészileg szinte nulla tehetség kellett ehhez a minden téren semmilyen karakterhez."
      Kettejük közül egyértelműen Joon Ki volt mind karakterileg, mind színészileg a rosszabb. Nem is tudtam igazán róla mit írni pont emiatt.
      Viszont UEE játékára vonatkozó kijelentésem azért történt, mert egy korábbi sorozatában se kápráztatott el annyira, hogy faljam a sorozatait, vagy keressem őket.
      Gyenge főszereplőket meg nem szívesen nézek, épp ezért szeretnék még egy sorozatot megnézni vele, hogy tud-e jobbat nyújtani.

      A többire nem reagálnék, mert nagyjából egyetértek. :D

      Törlés
    2. Nézd meg az oh my ghost-ot! Ott végre jó a főszereplő csaj. Meg úgy általában az egész sorozat a jobbak közé tartozik (amúgy is panaszkodtál, hogy 2015 milyen gyenge, itt a lehetőség hogy nézz egy egész jót).

      Törlés
    3. Folyamatban a dolog, de most minden sorozattal megakadtam időhiány miatt. :/ Remélem be tudom egyszer fejezni, mert ígéretesen indult. :D

      Törlés
  3. Mégvalami (csak hogy válaszoljak a kérdéseidre is)

    "Mi is volt a célja a sorozatnak? Az hogy bemutasson nekünk valósan négy különböző társadalmi rangot képviselő embert és a szerelmük gyötrelmeit? Szórakoztatás? (tuti, hogy nem) Vagy pedig ez egyedül Yoon Ha története és az ő helyének (céljának) megtalálása?"

    Ha tényleg választ vársz, akkor itt van egy:

    Nyilván ez a sorozat is a pénz / hatalom / ambíciók és az ezzel szembeállított jellem / erkölcs / érzelmek-szabadság felvállalása illetve a társadalmi helyzetek miatti elvárások (ezerszer elcsépelt frázisai) körül forgott. Semmi extra, ezredik felütés.

    Viszont szerintem amiben különbözött a többi ilyen sorozattól, az az hogy elég jól bemutatta, hogy a szegények és a gazdagok valójában nagyon hasonló kényszerpályán mozognak. Nem hitegetett azzal, hogy a pénz szar, vagy hogy akinek nincs az eleve erkölcsileg tisztább. Mindössze annyit akart megmutatni, hogy pénz bárkit gúzsba köthet vagy megváltoztathat, de nem ettől deformálódik / fejlődik a jelleme, hanem hogy az az attitűdjének az egyenes következménye.

    Az itteni felállásnál nem feltétlen sajnálatra méltó, tiszta, naiv vagy egyenes a szegény háttérrel rendelkező ember, és nem biztos hogy a gazdag legfőbb értéke a pénz. Tök mindegy mennyid van, nem leszel tőle szabadabb, vagy erkölcsileg vállalhatóbb / kevésbé vállalhatóbb.

    Hogy ezt mennyire sikerült megmutatni az más kérdés. Alapvetően érdekes volt a koncepció, mert legalább a fekete-fehér sablonokkal próbált szaktani, de sajnos a forgatókönyv ahhoz elég szarra sikerült, hogy bárki is közel kerülhessen hozzád, ami ugyebár nem árt, ha valamit tizensok részen keresztül akarsz nézni.

    o7

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem azzal van a bajom, hogy értettem mi akart lenni, hanem ahogy írtam és ahogy te is írtad: "Mert igazából mindegyik akart lenni, de egyik sem lett."

      Így nem is nagyon tudom értékelni azt ami akart lenni, mert nem lett az sajnos. :/

      Törlés
  4. Egyáltalán nem értek egyet veled. Én semmiképpen sem pontoztam volna így le ezt a sorozatot, ennél sokkal de sokkal unalmasabbakat és bugyutábbakat is láttam már. Nekem UEE kifejezetten szimpatikus volt és szívesen látnám több sorozatban is. Őszintén szólva jobban örültem volna, ha ő jön össze Chang Soo-val. Ji Yi-t èn már az elején sem tartottam túl szépnek sem szimpatikusnak. Engem a családi drámák elég sokáig érdekeltek, csak a vége felé kezdtem már unni és átpörgetni őket. A befejezés szerintem is lapos volt, de nálam egy 7 pontot érdemel ez a sorozat.

    VálaszTörlés