2015. október 27., kedd

21 nap Koreában - 5. rész ~ Szöul/3~

2015. július 24. (péntek)


Hohó. Mindenki elaludt XD. 
9:15. Esik. Nem baj, mert a mai terv zárt hely, az MBC (문화 방송 주식회사, azaz Kulturális Műsorszóró Vállalat) látogatóközpontja. Az MBC szlogenje: Good Friends, MBC.   




MBC az egyik vezető dél-koreai tv és rádióhálózat, amely első adásait már 1961-ben sugározta. 2001-ben elindította a műholdas és kábelsugárzást is. Ma már az USA-ban is van leányvállalata. 1975 –ben megnyitotta a Munhwa Gymnasiumot. 
Nálunk is vetített doramák is készültek itt. Pl.: A palota ékköve, Yi San, Shilla királyság ékköve című történelmi sorozatok és a Pasta is. De doramások világában méltán népszerű Damo , Jumong, Time Between Dog and Wolf, The Legend, Beethoven Virus, Tamra, the Island, Coffee Prince, The Empress Ki, Kill Me, Heal Me is.  Csak hogy néhányat említsek, a sor hosszan folytatható XD. Szóval, mi ehhez a társasághoz tartunk. 
Busszal be a Sangam-dong –hoz.  Hoppá. Itt nemcsak az MBC , hanem az SBS (Seoul Broadcasting System ~서울 방송 시스템)  és az YTN épülete  is megtalálható.











Az SBS Dél-Korea második kereskedelmi műsorszolgáltatója, olyan sztorik szülője, mint a Brilliant Legacy, The Heirs, My love From The Star, különböző szórakoztató programok atyja:  X-Man, Running Man. Az YTN pedig egy 24 órás hírcsatorna,  szlogenje: "Always First".











Kint az épületen folyamatosan valami doramát adnak,  a másik oldalon meg az állandó reklámok.  Az arra sétálók gondolom, már megszokták, mert nem igen láttunk filmnézőket, de lehet, csak az eső miatt. Ki tudja? XD. Bementünk. Nagy, fémes, üres.  











Aztán a recepciónál  kiderült, hogy ez a látogatóközpont nem egészen úgy van, ahogyan azt mi gondoltuk. Ide előzetesen be kell jelentkezni minimum 10 főnek és akkor indítanak csoportot. :’( Hüp-hüp. Szóval itt nem lesz  „kulisszákmögélátás”.  Kicsit elszontyolodtam…. És ekkor a szemem sarkában feltűnt egy reklám. Hohohóóóóóóóó. JoonGiiiiiiiiiiiiiii. Első számú kedvencem, akinek egy nyelvkönyvet is köszönhetek XD.  Ha már élőben nem találkozunk, akkor legalább a „reklámosközösfotó” legyen meg . „Hülyeturista” XD.  (De azért az új, Scholar who walks the Night sorozat plakátja nem maradhatott ki).


Sóhaj, de ez van. Menjünk ebédelni (már megint eszünk). Azért menően ott ettünk, ahol az MBC-s dolgozók is szoktak. Ok, sokat nem nyomott a lattba, de jól hallatszik. Na, itt már kicsit megnéztek minket, hogy nyugatiak mit keresnek itt, biztos külföldi kollégák - gondolhatták, vagy vmi mást, de nem volt zavaró. Sokféle kajálda közül választhattunk. Mi a japán jellegű Teriyakiba ültünk be.    


Mivel a külső kirakatban már láttuk, hogy mekkora adagokat adnak itt is, ezért a 3-an eszünk egyet + egy levesre voksoltunk. Udongtésztás leves mmmmmmmmm.  Az asztalon itt már csengőgombbal lehet hívni a pincért.   

Praktikus, tetszik, mert: 1 – nem szemkontaktus keresésével töltöd az időt, hogy „hahó pincér, vegyél észre már”, 2- nem áll a nyakadban, hogy „ választottál már?”.
Gyorsan megérkeztek a rendelések.


Amin kicsit meglepődtem, hogy kajával együtt jön a számla is. Ha újra rendelsz, majd kapsz mégegyet. Az étterem fullosan van. Itt pörögni kell. A betérők ránk néznek, némelyikük mosolyog, biccent, van olyan is, aki jó étvágyat kíván. 

Mi sem eszünk sokáig, mert….. MERT VÁR RÁNK A 3D MÚZEUM….
A mai nap második meglepetése. Változatosan  reagálunk. Tééééééényleg????? Akkor ppálli-ppálli – most mi mondjuk XD
Ppálli-ppálli ide, ppálli-ppálli oda, azért muszáj az utcán is fotókat készíteni. Ez a terület tele van ismeretlen ismerősökkel. Az otthoni rajongóknak is kell vmit mutatni XD. Koreában amúgy is lépten-nyomon színész, énekes által reklámozott dolgokba fut az ember, ha kicsit szemfülesen figyeli akár a kirakatokat is. Tanáraim a maguk gyors tempójában igen csak előttünk voltak már, amikor Ji Jin-Het (지진희) fedeztük fel.
  

Őt a tv-nézők A palota ékkövének Min Jeong-Ho-jaként és A királyi ház titkainak királyaként kedvelhették meg. Én ugyan nem rajongok érte, de még otthon úgy döntöttem, hogy bármilyen idolreklámot látok, lefotózom, akár ismerem, akár nem, szeretem vagy sem. Az itthoniak majd megmondják, hogy ki volt, ha nem ismerem. Ha nem is kedvelem, valaki biztos fog örülni egy ilyen képnek. De azért Ji Jin-He is rajongóra talált, akié a kedvenc, azé a közös fotó. Tehát meg kell állnunk. Eredmény: hangos „MokszányimyogiJiJinHee”-zéssel a tanárokat visszafordítottuk. Ezzel az utcán sétálókat is mosolyra késztettük. 
Fotó megvan, mehetünk a múzeumba, azaz a Trickeye Museum-ba(트릭아이미술관) . (http://trickeye.com/seoul/ ) Szöulon kívül Busanban és Jejun is megtalálhatóak. Már belépéskor megpróbálják elhitetni velünk, hogy az ajtón túl egy gyönyörű táj fogad minket.


Nagyon jól szórakoztunk. Minden kép elé, mellé, mögé, mikor hova beálltunk, pózoltunk.



Időnként megváltoztatják a koncepciót.  És Kim Soo Hyun  fotója jött velünk szembe, ahogy ő is kipróbálta a múzeum lehetőségeit. (Dream High tehetséges diákjaként, vagy a My Love From The Star 400 éves űrlényeként is láthattuk). 

Volt egy jégmúzeum is. Bár kaptunk valami mellényt a hideg ellen, sokat nem ért.


De azért tisztességesen végigmentünk, beültünk, ahova lehetett.
   

A múzeum kávézójában bio kávét és más italokat lehet kipróbálni. Kifele lehetett csoportképet készíttetni különböző stílusban. Naná, hogy kell nekünk ilyen. 
És este lett, mire végeztünk, tehát vacsora. Már a gondolat is sokkkk.  Hát még, amikor megláttuk a terülj-terülj asztalkámat.  


Itt ittunk először shikjét (식혜)


Meg valami teát. Valószínűleg hyeonmichát, azaz barna rizs teát (현미차). Finom volt mindkettő.
Bár a nap kissé borús idővel kezdődött, mindig eleredt az eső és az MBC sem jött össze, de ma sem panaszkodom. 3D igazán felvidított minket, valakinek ma is sikerült egy apró örömöt szerezni egy fotóval és a vacsoratársaságunk megint szuper volt. Ez a nap is jó volt.

2015. július 25. (szombat)

Ma a Nemzeti Múzeumba (국립중앙박물관) megyünk.


Kicsit fura, hogy szinte üres a járda, kihalt a tér. Betonlapokkal kirakott úton megyünk végig a bejáratig. Kicsit rideg, bár körülöttünk sok-sok fa van,

több millió kabócának (매미) otthont adva. Hallottam már otthon kabócát, de itt, mintha erősítőn nyomnák direktbe. Furcsa volt először, de ittlétünk alatt megszoktuk őket és már-már hiányoztak, ha nem hallottuk. Mint kiderült, gyönyörű ligetes terület ez.


Már messziről látszott, hogy egy letisztult külsejű épület fogad. Nekem valahogy mindig a monumentális ódon kastélyok a múzeumok. Azért mégis csak figyeltek egy kicsit, hogy a régi idők illúziója meglegyen.
Az épület előtt kanyargós, szép tó, a jellegzetes pihenővel,  
régies híddal,  
virágzó lótusszal.  
És persze a gyönyörű virágok.

Két szárny közül a jobboldaliban helyezték el az állandó kiállításokat, a baloldaliban az időszakosakat. Természetesen az állandót választjuk, hiszen az öleli fel Korea történelmét. Középső szabadterületen, délutánonként akár zenés előadásokba, koncertekbe is belefuthat az ember.


Belépve is egy hatalmas tér fogad, jobbra –balra apró folyosókon betérve lehet megnézni a kiállításokat  A múzeum ingyenesen látogatható. (link)


1945-ben alapították , az évek során különböző okok miatt többször is költöztették, amikor is  2005-ben a mostani helyére került a Yongsan-Gu (용산구) kerületbe .  Több mint 200 ezer kiállítási tárgyból egyszerre kb. 13000-et láthat a közönség. Bár koreai nyelvű, de itt lehet bogarászni a tárgyak között (link)
Az első emberre utaló nyom kb. 700 ezer éves.


A múzeum helyet ad a paleolitkortól a bronzkoron át Goguryeo, Baekje, Gaya, Shilla, korának is. Láthatunk külön Ázsiai pavilonban Indiával,  Dél-Kelet Ázsiával, Közép-Ázsiával, Kínával, Japánnal kapcsolatos kiállítást. Illetve egy külön rész foglalkozik a buddhizmussal is. Igen sok magánszemély is adakozik a múzeumnak. Van külön terem, ahol kicsit megpihenhet az ember és itt akár halk tanulásos folyamatokba is becsöppenhetünk. 

A folyosón az igen híres Gyeongcheonsa (경천사)   a 10-emeletes pagoda, ami 13,5 méter magas, gránitból és márványból készült.

1907-be Japánba csempészték, csak később sikerült visszaszerezni. Sajnos többször sérült, illetve mivel először az udvarra helyezték a savas eső is kárt tett benne, de 2005-ben sok nehézség árán végül is sikerült felújítva átadni a közönségnek.

Láthattuk a híres Silla (신라) korából származó arany, főnixmadárral díszített koronát is.

Királyi trónt, 
gayai harcost. 

És lehet rajtam röhögni XD. Elvesztettem a csapatomat, vagy Ők engem XD. Nézelődés, fotózás közben egyszer csak azt vettem észre, hogy nincsenek előttem-mellettem-mögöttem sehol. Mert aki a gép mögött él, nehezen látja a környezetet, pedig mindig ügyeltem, hogy félszemem a többieken legyen. De egy idő után ez nem megy.  Nézelődtem, fotóztam és azt vettem észre, hogy upszi egyedül vagyok. Akkor biztos lemaradtam, előre tempóztam. Semmi. Akkor vissza és még mindig semmi. Akkor a nagy hosszú közös folyosóra ki, gondoltam, kijönnek ők is. Legrosszabb esetben zárórakor a kijáratnál találkozunk. Jó pár percbe tellett, mire összefutottam egyikőjükkel. Mint kiderült, nem én maradtam le, hanem ők. Leültek pihenni egy beugróba XD .
Miután mindenki mindenkitől bocsánatot kért, abban maradtunk, hogy Szanszengnyim marad, mi megyünk.
Már igencsak délután volt, mindenki fáradt volt, így kicsit tempósabbra vettük a figurát és néztük végig a maradék emeleteket , mert azért mégis csak látni szerettük volna.


Azt hiszem Mokszányimék  büszkék lehettek volna ránk, ha látják, magunktól is micsoda tempóra vagyunk képesek. XD
Láttunk gyönyörű kerámiákat:  Georyo (거료) királyságbeli szürkészöld mázasokat,

és kék-fehér porcelánokat.

Szerencsémre itt is belemélyedhettem festészetükbe.  Már mondtam, hogy imádom az ecsethasználatukat?


A múzeumlátogatásnak egy hátránya van: a nézelődés, totyogás punnyadtá teszi az embert.  A vízautomatánál sorba állnak az emberek. Mindenki többször próbál inni, de ez a papírpohárral nehéz. Akadnak vicces jelenetek. De senki nem morog. 

De jó, kint a levegő friss, üde. Akkor ebéd. Igazi utcai kajálás, sátorból, ahjummától vagy ahjussitól. Wow. Persze muszáj kicsit metrózni, hogy lépcsőzhessünk, ma még nem volt úgy sem  XD.

Múzeumban lifteztünk úgy is XD. Majd lassan betértünk a piacra. Hühűűűű. Itt aztán van miből válogatni. Hú, micsoda embertömeg és hangzavar.


Néhol a tálakból, edényekből felcsapó gőz iszonyat forróságot eredményez az amúgyis párás közegben. De ezt akartam, erre vágytam. Miközben keressük a megfelelő helyet, a hova üljünk le, egy kedves öltönyös úr randomba magától bepózolt a gépemnek a kolléganőjével .


Ezen úgy meglepődtem, hogy majdnem lemaradtam a fotóról. Egyes helyeken szinte sorok alakulnak ki az emberekből. Ott biztosan jó a kaja. És választottunk.  Az eladónéni
nem az az ahjumma, akire én vágytam, de mivel van tteogbokkija (떡볶이),
japjaeja (잡재 ),
az otthon is ismert hurkája (블랙 푸딩),
kimbabja (김밥),
odengje (오뎅),

őt választottuk. Fél perc alatt átrendezte az ott ülőket, hogy legyen helyünk, de ezt velünk is megcsinálta, amikor új vendégek érkeztek. Na igen, ez nem az órákig ülünk és beszélgetünk hely, hiszen ők ebből élnek. Ettél, végeztél, viszlát. Hát én a "leülök, traccs-partizok"-ra gondoltam pedig. Az olyan szimpi, de majd legközelebb.  Fejünk felett wcpapírgurigák lógnak.

Egy pillanatra meglepődtünk, de praktikusság piac a neved. Gyors kéztörlésre tökéletes. Kiérve látjuk, hogy megint esik. Akkor valami zárt helyen sétálgassunk, amíg Mokszányim unokahúgával nem találkozunk egy közös vacsira. Őt otthonról már ismerem. Pff most ebédeltünk, de már a vacsorát beszéljük meg. Ilyen világ ez XD.
Séta közben átkelünk a híres Cheong-gyecheon (청계천) patakon,
de mivel a változatosság kedvéért megint eleredt, majd később visszatérünk ide, ma „lazítunkdélután”  van vacsiig. Úgy, hogy „plázanézésbe” fogunk valamelyik metrószinten.

Vagyis igazából madeinkínastílus között mozgunk. Ahogy körbenézünk csak ajummákat látni. Ajumma style (아줌마스타일) XD.
Séta közben felhangzik a kérdés: eszünk desszertet? - (mondtam már, hogy állandóan enni kell? XD) - Persze, hogyne. Mit?  - Koreai fagyit, patbingsut (팥빙수). – Fagyi mindig jöhet.


Dél-Koreában nagyon népszerű ez a fagyi. Tulajdonképpen a ledarált jeget ízesítik babpasztával, sziruppal, zöldteával, gyümölccsel, szerintem mindennel. Jól össze kell keverni és úgy eszed. Vagy inkább eszitek, mert az adaggal itt sem fukarkodtak. De úgy láttam, hogy a koreaiak is többen ülik körbe az 1 kelyhet. Itt a ketyere hívócsengőként szolgál.
Ez is praktikus, hiszen nem kell állva várnod és feltartania sort  .
Sétáltunk még itt-ott, aztán vacsi XD.
Persze megint szép adag vacsora várt bennünket. Ez a „sonkát-a-levesbe-mártom-és-utána-eszem-rizzsel” nagyon bejön. Ez a syabeusyabeu(샤브샤브).  

És kolát is kaptunk, koreai feliratos Coca Colát XD

 

















Vacsora után bár sötét van, de még nincsen késő, sétáljunk az úgynevezett bulinegyedbe. És ha már úgy is sokat sétáltunk, most a fagyi tölcséres változatát is kipróbáljuk, úgy is régen ettünk már XD. És milyen meglepő, 1 gombóc is nagy adag., bele se fér a tölcsérbe.


Fények, kajáldák, kv-zók, norebángok mindenhol.  Ez talán a negyed széle, vagy még nincs elég késő, de igen visszafogottak még az emberek. Reklámok tömkelegével most is találkozunk. Pl a Running Man (런닝맨),

az SBS szórakoztató varietéműsorával. Vagy Hyun Bin  (Secret Gardenből, My Name Is Kim Sam-soon-ból,  Hyde Jekyll, Me –ből lehet ismerős) által reklámozott Hite sörrel.



Bár kicsit féltünk, mi lesz a mai nappal az eső miatt, de azért szerencsénk volt. A Nemzeti Múzeumban sem volt tömeg, a piacon evés is élmény volt, megkóstoltuk a patbingsut, ami nekem nagyon ízlett, mert én jobban szeretem a vizesfagyit, mint a tejeset. Sokat sétáltunk, így kicsit jobban beleláthattam az utcai forgatagba és több képet is csinálhattam Szöul utcáiról. 

Szomorú, de a valósághoz tartozik, hogy sajnos bizony láttunk hajléktalanokat is.     
Igaz, egyelőre 5-öt.
A metró aluljáróban 3-an  vackolták el magukat, most egy üres bolt lépcsőjére húzódott egy és az aluljáró lépcsőjén is aludt már egy szerencsétlen.
Igazából csak azon lepődtem meg, hogy csak ennyit. Nem tudom, hova mennek esténként, hol vannak nappal?
A munkanélküliség kb 10%. Azt mondják ez sok. (Nem azért fényképeztem le őket, hogy nyomorúságukat mutogassam, hanem, hogy azok az emberek is lássák, kint is kemény a valóság, akik valamilyen okból teljes álomképet alkottak maguknak Koreáról)
Sok helyen késő estig vagy akár hajnalig is nyitva vannak az utcai étkezdék.

A Cheonggyecheon patakon többször átkeltünk, de az idő nem kedvezett, azért a mini vízesés még sötétben, el-eleredő esőben is hangulatos .
 Hát igen, én vízi gyerek vagyok, lételemem a víz. Mindenféle formátumban hosszú-hosszú ideig le tud kötni.
Próbáltuk a híres Namdemun (남대문), azaz a Déli főkaput is fotózni, de sötétben, esőben se a gépem, se a telefonom nem szereti a fényeket :’( 

Pedig de szép így kivilágítva. Nem lettek tökéletesek a fotók, úgyhogy nagyon remélem, nappal visszajövünk még.  

Menjünk haza aludni XD   Ez a nap is bőven tartogatott szép élményeket.  

További képeket és videókat láthattok ezen a  >> Drive link <<-en :) (folyamatosan frissül majd, csak várjatok egy kicsit, hogy betöltődjenek a mappák)

Írta: ~msandingo~

27 megjegyzés:

  1. Már megint sokat ettem, sétáltam, nagyon szép és érdekes helyeken voltam.
    Köszi a beszámolót, nagyon várom a folytatást.
    Ja és az lenne hab a tortán, ha Lee Hong Ki jönne velem szemben, Ő a szivem csücske.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Marcsi! Azért pihenjél is ám. HongKi is volt már Európában :). Őt is szeretem. Hihetetlen milyen önfeledten, szinte már-már gyermekiesen tud bolondozni. Miközben igen csak odateszi magát.

      Törlés
  2. Kissé elmaradtam az olvasással, de most bepótolva nagyon jól éreztem magam. A beszámolód és a sok kép elvitt engem is Koreába. Gyönyörű utatok volt, köszönöm az élményt!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ququcs! Örülök, hogy ez a rész is tetszett.

      Törlés
  3. Köszönöm az újabb élményt! A látogatóközpontos túra elmaradásáról annyit, hogy én is így jártam Olaszországban a nyáron. Utazási irodával mentem ki, az egyik partnerirodánál foglaltam le az utat, ahol azt a tájékoztatást adták, hogy a fakultatív programra a helyszínen kell jelentkezni. Mire a helyszínen kiderült, hogy jóval az utazás előtt kellett volna jelentkezésemet leadnom a választott programra. Így nem jutottam el Velencébe. Hiába mondtam a csoportkísérőnek, hogy kifizetem külön a hajójegyet, hajthatatlan maradt, miszerint a csoportot egynek kell venni, külön jegyvételre nincs lehetőség, holott a többiektől megtudtam, lett még volna bőven hely a vaporettón. Úgyhogy meg tudlak érteni, milyen rossz az, ha nem vagypediglen félretájékoztatnak.

    Dél-Korában is van "csájna" áru? Omo. Az olaszban is volt. XD De hol nincs? :D
    Egyébként újfent jól éreztem magam az élménybeszámoló olvasása közben, mintha én is ott lettem volna. Egy valamit hadd kérdezzek már meg: miért kell olyan sokszor enni náluk? Nem elég laktató az ételük vagy annyira finom, hogy mindegy hányszor eszel egy nap, nem lesz telítve a gyomrod? Esetleg más oka van? Ebbe én nem látok bele, azért kérdezem. :) Biztosan finomak lehettek.
    Kamsahabnida!

    Üdv,
    GTO

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia GTO!

      Húúú! Mi szerencsére nem fizettünk előre, így pénzt nem veszítettünk. Azért még így is jó napunk volt.
      Hogy miért kell állandóan enni? 1 - (ezt inkább csak gondolom, bár a tanáraim halkan helyeseltek) a szegénységre vezethető vissza, amikor nem igen volt mit enni. 2 - nem szeretnék ha a a vendég éhen halna. Ők úgy érzik, hogy ők tesznek szívességet azzal, ha megetetnek. A különböző kajáldákban is (a legeldugottabban is) abszolút a vendég az első.
      Iszonyat milyen kettős az ország. Szinte halálra hajtják magukat, túlterhelik, mintha nem figyelnének AZ EMBERRE, közben meg tele vannak gesztusokkal, ami azt bizonyítja, hogy mégis csak számít az ember. És ezt most nem csak a külföldi turistára értem, hanem saját magukra is.Láttuk pl, hogy esőben esernyővel ment be egy kisboltba egy nő: az eladó mutatta neki, h ideállítsa az ernyőjét, itt nem lesz vizes-sáros minden. Csak nyugodtan, megvárom, amíg összecsukja stb. Persze ott is fellök a tömeg, ha nem figyelsz stb. De gesztusokban egyelőre a negatívumoktól függetlenül nekem első helyen vannak.
      Mint a képeken is látszik, bőségesek az étkek a sok körettel. Nem véletlenül már a 3. napon mondtuk, hogy kizárt, h megint együnk. De vendéglátót nem illik visszautasítani. Csodálkoztak is, hogy nem bírunk annyit enni. Laktatósak. Nem gondolná az ember, de ez a mindenből egy picit, nagyon jól lakatja az embert.
      Hiába mentünk annyit, amihez kell az energia. Mindig úgy éreztük, hogy tele vagyunk. Pedig nem nehezek, mint mjuk itthon egy pörkölt. Elnéztük néha, hogy némelyik annyit eszik, mint vmi feneketlen bendő. Nem is tudom, hova fért beléjük annyi. :)
      Ráadásul, ha vmi leves jellegűt ettünk és nem fogyott el, a végén jött a pincérnéni (ez több helyen is volt) és a rizst, zöldséget keverte is bele a lébe és lett belőle vmilyen - nevezzük rizseshúsnak. Már nevettünk rajta, hogy mindegy, mit eszünk, ha nem figyelünk, úgy is rizseshúst eszünk a végén.
      Ismered azt a mondást?: Ami nem Kínában készült, az már nem is eredeti :) :)

      Törlés
    2. Ez nagyon találó mondás! :D A mai világban szinte igaz is :)

      Oké, így már értem. A sorozatokban is olyan sokat esznek, bőven megtöltenek minden tálat, s ott sem értettem, hogy ezt most mire fel?! Az általad leírtak alapján már érthető :)

      ÓÓóó az olasz út az egy tanulságos lecke volt, hogy legközelebb én is jobban oda figyeljek. Én sem vesztettem el a pénzem, csupán félretájékoztattak. Nem nyáron kellett eljutnom Velencébe, nem búsulok miatta :)

      Továbbra is izgatottan várom a többi élménybeszámolót :) Ezt nem siettetésként írom, csupán jelzem, hogy örülök az élményeidnek :)

      Törlés
  4. GTO KT! 💗 Az uccsó sorodnak 😁köszönöm

    VálaszTörlés
  5. Élvezetes "napló", érdekes leírások. Egyedül az MBC látogatást nem értettem, nekem elég furcsa volt az egész... Azért odamenni, hogy színészek posztereit nézegesd, a falra rögzített kivetőkön sorozatokat nézz, meg hogy ott menzázz, ahol valamilyen színészek is ettek egyszer, hmmm... Gondolom ha csoporttal vagytok sem különbözött volna túlságosan. Konkrétan nem hiszem hogy csak egy csoport miatt Hyun Bin ölébe ültettek volna. :-)

    Köszi a beszámolót, egyetlen megjegyzés: kicsit több videót is feltölthetnél a galériába.

    VálaszTörlés
  6. Kedves mermalior1!
    Örülök, hogy élvezetesnek, érdekesnek találod a "naplómat".
    Ha figyeltél volna olvasás közben, írtam,h nem lesz kulisszák mögé látás. Mi ezért indultunk el. És nem az ölbeülés a lényeg. Hanem, h forgatások kulisszái mögé láthassunk egy kicsit. Jó pár forgatást már láttam még ano gyerekkoromban és igen érdekes volt. De bmilyen rajongó örül még egy apró plakátnak is. Legalábbis mi ifjonti korunkban is (és ahogy elnézem ez ma sem változott).
    A videókról csak annyit, az is ki van írva, h folyamatosan kerülnek feltöltésre. De nekem egyértelmű, h mindig csak annyi, amennyi az íráshoz kapcsolódik. Bár az is igaz, h ha csak ennyit készítettem vna és ennyit rakok fel, akkor sem érhetne emiatt vád, hiszen én döntöm el, h mit osztok meg.
    Azért remélem, h a továbbiakban is olvasol.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves mermalior1!
      Még vmi, amit az előbb kihagytam. Sajnálom, h nekem ilyen élményeim vannak. (de ez nem igaz) kg Sokan voltak és remélem még sokan is lesznek, akik eljutnak Koreába. És sokan közülük megosztják élményeiket. Van, aki csak tényeket közöl, van aki nem. Egyéne válogatja.

      Törlés
  7. Take it easy :-D

    Úgy tűnik nagyon érzékeny vagy, pedig eszem ágában sem volt megbántani téged. Hidd el én figyeltem olvasás közben, mindössze (számomra) furcsa volt, amit az MBC-nél csináltatok. Nem azért mert bármi kivetnivalót találok benne. Sőt örülök, hogy ennyire feldobott a reklámfotó "Hohohóóóóóóóó. JoonGiiiiiiiiiiiiiii. Első számú kedvencem. Ha már élőben nem találkozunk, akkor legalább a „reklámosközösfotó” legyen meg", meg a menza "Azért menően ott ettünk, ahol az MBC-s dolgozók is szoktak.". Kérlek ne érts félre, ki vagyok én, hogy bármi megjegyzést tegyek arra hogy mit csináltatok ott, mindösszesen leírtam, hogy ez számomra nem lett volna egy vonzó elfoglaltság (ízlések és pofonok) én biztosan nem ragadtam volna ott le ha csak plakátok, menza, meg sorozatkivetítők vannak. És ha már lehet itt kommenteket írni, akkor leírtam.

    Különbözőek vagyunk, és ha szabad terhelnem téged az én kificamodott ízlésemmel, nekem a koreai sorozatok leginkább a kinti kultúra habszirupos közvetítői, amikből ki lehet ásni sok mindent (izgalmas és érdekes dolgokat), de amik nekem nem többek, mint szórakoztató sitcomok. Valószínűleg az a baj, hogy én soha nem voltam érzelmileg ennyire megérintve tőlük mint Te, és nem voltam képes ennyire rajongani a bennük található színészekért, de ez sem engem nem nemesít fel, sem Téged nem degradál. Mindössze tényként írom le.

    "a videóknál akkor sem érhetne emiatt vád, hiszen én döntöm el, h mit osztok meg."

    Valaki megvádolt? Nem értem. Csak annyit mondtam, hogy számomra amennyiben lehet szívesen néznék többet belőlük. Miért? Mert nekem azok a legélvezetesebbek, mert nincsenek interpretálva, így a legautentikusabb részei a beszámolódnak.

    "Sajnálom, h nekem ilyen élményeim vannak."

    Mire jó ez? Ha valaki ír egy olyan mondatot ami valami miatt nem tetszik neked, akkor vége a világnak? Hidd el nagyon élvezzük a beszámolódat, nem kell felvenned a mártír pózt, ne foglalkozz egy hülyével ha mellette mindenki más szuperlatívuszokban reagál. Mellesleg én is nagyon örülök hogy megosztottad a kalandjaidat. Ha majd megyünk a párommal legalább lesz kiindulási alap mit érdemes megnézni...

    VálaszTörlés
  8. Kedves Mermalior1!
    Nem mártírkodok. És nem a vélemény nyílvánítással van bajom, hanem a stílussal. És emiatt olyan érzetem támadt, mintha számonkérnél. erre írónikusan csak azt tum válaszolni, hogy "Sajnálom, h nekem ilyen élményeim vannak."
    "kicsit több videót is feltölthetnél a galériába."-nal az a bajom, hogy nem azt mutatja, hogy Neked miért jelent többet, hanem , hogy miért nem töltesz fel többet. Esetleg, ha úgy írtad volna: "remélem, még több videót töltesz fel, mert "nekem azok a legélvezetesebbek, mert nincsenek interpretálva, így a legautentikusabb részei a beszámolódnak.", akkor, azt tom válaszolni, hogy igen, folyamatosan töltöm fel őket, ahogy a beszámoló halad.
    Látom az MBC-t még mindig nem érted. Arról volt szó, hogy betekintést nyerünk a kulisszák mögé. A cél, amiért mentünk, ez volt. De sajnos meghiúsult. (Nem bántani akarlak, de a kulisszák mögé részt nem érted? Mert nekem úgy tűnik. )
    "furcsa volt, amit az MBC-nél csináltatok" <<<< Mit csináltunk az MBC-nél? Semmit. Leragadtunk? Nem ragadtunk le. Amíg kiderült a recepciónál, hogy mizu, addig nézelődtünk a csarnokban és akkor láttam meg JoonGit.
    És igen, ehettünk volna bárhol máshol, de mi ott ettünk. Ez nem vonzó vagy nem vonzó elfoglaltság. Kajaidő volt, választottunk és mert jól hangzik, menősködtünk. Te soha nem játszottál el semmilyen gondolattal?
    Ha mjuk bemész egy moziba, Te nem szoktad a kifüggesztett plakátokat megnézni? Én igen.
    Te soha nem voltál feldobódva annyira vmitől, hogy egy apró dolognak is örülj, még ha a tervezett vmi nem is jön össze., hogy semmi nem tudja elvenni a kedved? Vagy , ha mégis megjelenik a szürke felhő, azt könnyű tovább lökni?
    Nem kell szuperlatívuszokban dicsérni, mert nem is várom el. Mert olyan nincs, hogy mindenkinek tetszik. De a stílus, hogyan reagálsz, ha már reagálsz, sokat számít.
    "nem többek, mint szórakoztató sitcomok." <<<< pontosan ez az, hogy szórakoztató. Akkor miért ne éljem meg szórakoztatónak az adott pillanatot? É "felvisítani, akkor is felvisítok" örömömbe, ha nem az én kedvencemet látom -hallom, akár csak papírfigurában, hanem vmelyik barátomét. Mert ha sikerül egy fotót csinálnom és megmutatnom, akkor azzal lehet, h örömet szerzek vkinek.
    Nem tudom, csak érdeklődöm: akkor te a panoptikumokat sem élvezed? Én igen, mert buli, mert szórakoztató. És az egésznek pont ez a lényege.
    Az élménybeszámolómban , ha figyeled, pár mondatot mindig írok az épen látott vmiről. De nem száraz tényeket közlök. Arra ott van a net különböző szakirodalmakkal stb. Az élményeim pedig ilyenek. Néha lehet, hogy gyerekesek, túlfűtöttek, de én így éltem meg

    Remélem, továbbra is olvasol majd és véleményt is írsz. Sőt meg is kérlek rá, mert úgy sem hiszem, hogy mindenkinek tetszik ahogy írok, amit írok. Szeretek véleményt cserélni. De megkérlek, a stílusodra figyelj oda, ne legyen félreérthető.

    Legyen további szép napod!
    msandingo

    VálaszTörlés
  9. ??? Ezt most miért?

    Próbálsz valami olyasmit harmadszorra is elmagyarázni nekem, amit egy ötéves gyerek is elsőre felfogott. Kulisszák mögé akartál nézni. És? Nem sikerült. És? Eredetileg nem a poszterek és a menza érdekeltek. És? Én nem arról írtam egy pár soros, totál indifferens, szubjektív véleményt, hogy mit szerettél volna ott csinálni, hanem amit csináltál. Érted? Amit csináltál. És azzal SEMMI GOND NINCS. Ha azért mész hogy táncolj az MBC igazgatójával de végül felgyújtod a székházat, nekem az is megfelel.

    Miért kell ennyire kétségbeesetten védekezned? Szíved joga hogy poszterekkel fotózod magad és hogy a menzán menőzzél, nekem meg hogy elmondjam róla itt a kommenteknél a véleményem. Amit írtam az nem egy abszolútérték, de úgy tűnik Te egy a szaros pár soros magánvélemény ellen is úgy harcolsz, mintha Észak és Dél egyesítése múlna rajta.

    Őszintén szólva ilyet én még nem láttam. Megdicsértem a beszámolódat, élvezetesnek és érdekesnek találtam, de volt 3 mondatnyi rész az elbeszélésedben ami nekem furcsa volt, és megjegyeztem. Erre felháborodásodban ide lassan már többet írsz, mint az egész beszámolód.

    Ha nem tetszik a stílusom, akkor miért nem engeded el az egészet? Minek magyarázod meg kisregényben hogy az én véleményem hülyeség?

    Már írtam TAKE IT EASY!
    Kicsit több önbizalom és nem fogsz mindenen kiakadni!

    VálaszTörlés
  10. Most találtam rá az oldaladra, és azonnal el is olvastam az összes beszámolódat:) Nekem személy szerint nagyon tetszik a lelkesedésed, fontosnak tartom, hogy az ember minden aprónak tűnő dologban is megtalálja az örömöt, már csak olvasni is igazán üdítő érzés. mermalior1 hozzászólására reagálva: ami valakinek lényegtelen, vagy nem nagy szám, az a másiknak igen is lehet nagyszerű dolog. Én személy szerint kicsattantam volna az örömtől, ha betehettem volna a lábamat az MBC épületébe. Persze a véleményed kinyilvánítása szíved joga, de a stílus valóban degradáló volt, ha kicsit kedvesebb lennél, akkor talán a poszt írójának is helyén maradna az önbizalma...
    andingo! köszönöm, hogy szánsz időt a beszámolókra, továbbra is szívesen látogatom az oldalad! Üdv: egy lelkes olvasó

    VálaszTörlés
  11. Kedves Névtelen, de lelkes olvasó!
    Jobb később, mint soha. Örülök, h ide tévedtél. Tényleg egyszerre végigolvastad? Minden tiszteletem. Az még nekem is sok XD.
    Ó a lelkesedésem nem csappan meg. Hiszen, amikor írom, újra élem az ott töltött perceket. S a képeket nézegetve folyamatosan jutnak eszembe a sztorik. Ami igaz, elolvasva kevésbé olyan, mint akkor ott abban a percben. És tényleg remélem, azért az olvasás legalább annyira élvezetes, mint amennyire az ott létet is és az írást is élveztem/élvezem. További jó olvasást.
    msandingo

    VálaszTörlés
  12. "amikor írom, újra élem az ott töltött perceket."

    Itt a lényeg. A beszámolód által mi is teszünk egy képzeletbeli utazást (de nyilván a kettő nem ugyanaz lesz). Viszont még ha nem is ugyanazt gondoljuk a látottakról, az egy picit sem változtat azon hogy hálásan köszönjük Neked ezt az utat Koreába.

    VálaszTörlés
  13. "a stílus valóban degradáló volt, ha kicsit kedvesebb lennél, akkor talán a poszt írójának is helyén maradna az önbizalma..."

    Egészen pontosan azt írtam hogy "élvezetes napló, érdekes leírások. Egyedül az MBC látogatást nem értettem, nekem elég furcsa volt. Azért odamenni, hogy színészek posztereit nézegesd, a falra rögzített kivetőkön sorozatokat nézz, meg hogy ott menzázz... Hmmm".

    Ez a degradáló stílus?

    Ha ennyire mimózák vagytok, akkor mit csinálnátok ha (a rajongott) Koreában kellene élnetek? :-)

    Úgy tűnik a legtöbb embernek nehéz terep lenne, mert a mindennapokban folyamatosan szembesülni kellene a bonyolult kommunikációs és rideg társadalmi szabályokkal. Nem lehet könnyű minden nap "túlélni" egy olyan hierarchikus, elvárt gesztusokkal és behódolással, megaláztatásokkal teli környezetben, ahol folyamatosan kontrollálni kell a gondolatokat, az érzelmeket, az egót, és a büszkeséget.

    És ez azért mókás, mert azt hiszem abban megegyezhetünk, hogy a legtöbben azért vannak itt a blogon mert valamiféle vonzalmat éreznek a Koreai / Japán / keleti kultúra, emberek, civilizáció stb. iránt. Én is azt gondolom, hogy csodálatos világ ez, rengeteg felfedezni való dologgal és megszámlálhatatlan apró "kinccsel", de a modern keleti kultúra és a rigid társadalmi hierarchia sokszor pont az ellenkezőjét képviseli annak amit egy ottani szemmel nézve "elpuhult", "tiszteletlen", szabadelvű társadalomban nevelkedett itteni arc tart alapvetőnek. A legtöbb reláció az ottani emberek között ezerszer kötöttebb / korlátoltabb.

    Mókás belegondolni abba, hogy az itteni mimózáknak maga lenne a pokol, amikor ott rájönnének mit is jelent ez a rendszer valójában. Hiszen reménytelenül elvesznének, mert kiközösítenék / körberöhögnék vagy lenéznék őket, ha elkezdenének toporzékolni hogy nem simogatja mindenki folyamatosan a buksijukat...

    VálaszTörlés
  14. Kedves mermalior1!

    Mi adminok nem szerettünk volna belefolyni ebbe a "vitába", de most szeretnélek megkérni arra, amire te is kérted msandigot: Take it easy!

    Úgy érzem ebből a vitából konszenzus nem fog kerekedni épp ezért folytatni sem érdemes.
    Ami másnak bántó, lehet másnak nem az, különbözőek vagyunk. Ezért nem kell lemimózázni senkit, és személyeskedni, hisz ők sem tették.

    Ezzel együtt megkérnék mindenkit, hogy zárja le a vitát, és lépjünk túl ezen.

    És amennyiben szükséges lesz törlésre fognak kerülni a személyeskedő kommentek, amik folytatnák a vitát. (amennyiben lesznek ilyenek) Nyilván véleményszabadság van, de mindenhol vannak íratlan szabályok. A személyeskedést nem tűrjük, ahogy azt máshol sem.

    msandingo-nak pedig külön köszönjük az élményeket és írásait!

    Amy
    ~Whalemények admin~

    VálaszTörlés
  15. Elnézést a "mimóza" szó miatt ha nagyon durva jelzőnek tűnt. Remélem emiatt nem törlitek a kommentjeimet.

    VálaszTörlés
  16. Kedves msandingo! Korea egy izgalmas ország, az írási stílusod pedig közvetlen és szórakoztató, a képek is jók, tehát aligha bírtam volna ki, hogy ne olvassam el mindet egymás után:) Annak külön örülök, hogy mindeközben te is újraélheted ezeket az élményeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen!
      Örülök, hogy tetszik. Remélem a következő részek is jók lesznek XD

      Törlés
  17. Kedves mermalior1!
    Abszolút igazad van Koreával kapcsolatban, de egyrészt ez egy magyar blog, másrészt a koreaiak szórakozni is szeretnek, tehát sokuk megértené a szerző lelkesedését az MBC-s látogatás kapcsán. A lényeg azonban az, hogy valószínűleg mindannyian, akik kedveljük ezt az országot/kultúrát örülünk ezeknek a beszámolóknak, még ha nem is értünk valamit. Tök jó, hogy megoszthatjuk a véleményünket is, remélhetőleg a jövőben mindenféle személyeskedés nélkül:)

    VálaszTörlés
  18. "Tök jó, hogy megoszthatjuk a véleményünket is, remélhetőleg a jövőben mindenféle személyeskedés nélkül:)"

    Hát igen, nem lenne rossz ha ezt tehetnénk, bár ezek után őszinte véleményt ezen az oldalon én már csak félve írnék le...

    VálaszTörlés
  19. Köszönjük, mindenkinek, hogy mellőzi egymás sértegetését és sikerült valamelyest lezárni ezt a vitát!

    mermalior1: írj őszinte véleményt bármiről a témákban, amiket olvasol. Úgy hiszem ebből eddig még egy admin sem csinált problémát és nem is fogunk.

    De esetlegesen sértő stílusban olyan civil (hozzászólók, vendégírók) ember/emberek személyéről ne írj kritikát akiket nem is ismersz. Ahogy írtam fentebb is, ezt (személyeskedést) nem fogjuk tolerálni, minden más építő véleménynek örülünk. Akkor is, ha az nem egyezik a miénkkel.
    Ha mégis azt a következtetést vontad le hogy itt nem lehet őszinte véleményt írni, akkor félreismered az oldalt, amit nagyon sajnálok. De úgy érzem nem tudok ennél többet tenni azért, hogy megértsd mit írtam fentebb, mert ebből a mondatodból úgy tűnik nem sikerült.

    Kérlek, zárd le magadban ezt a vitát, mert kívülállóként azt látom nem vezetne sehova, akkora nézetkülönbségek vannak.

    Egyúttal megkérlek ne válaszolj erre a bejegyzésre, mert én ezzel lezártnak tekintem minden szempontból a dolgot. Amennyiben magáról az utazásról avagy naplóról lenne még gondolatod bátran oszd meg.

    Amy
    ~Whalemények admin~

    VálaszTörlés
  20. Sziasztok!

    Annyira jó olvasni Koreáról/Szöulról szóló úti beszámolókat! :) Miközben olvasom és nézem a hozzá feltöltött képeket 1 kicsit olyan érzésem van mintha én is ott lennék. :) Na majd ha 1x én is eljutok oda tuti én is storyzgatni fogok és folyamatosan fotózni..meg valószínű menni és persze enni is! :)
    Lehet ki fogtok nevetni,de arra jöttem rá hogy az MBC előterébe forgatták a Kill me,Heal me és a She was Pretty(meg tuti még más sorozatok) munkába menős részeit..hogy én ennek hogy megörültem.. :D Valószínű nem ez lesz az első ilyen megvilágosodásom még :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Mimin!
      Örülök, hogy egy kicsit közelebb hozhattam, ha csak pár percre is az országot.Remélem,hogy eljutsz és személyesen tapasztalhatod meg a "megvilágosodásokat" is :) :)

      msandingo

      Törlés