2015. október 2., péntek

Ismertető: Iljimae

Hirtelen felindulásból kezdtem hozzá ennek a sorozatnak, mivel a Scholar Who Walks the Night c. dorama újabb részeinek várása közben megvilágosodtam, hogy miért is nem néztem eddig én meg Lee Joon Gi ezen ikonnak számító sorozatát. Így hát a szünetekben elkezdtem nézni, és körülbelül 2 hét alatt be is pótoltam a hiányosságomat :) Úgyhogy nézzük is csak a koreai Robin Hood történetét.



Cím: Iljimae - The Phantom Thief (일지매)
Műfaj: tradicionális, dráma
Epizódok száma: 20
Év: 2008
Csatorna: SBS

Szereplők:
Iljimae/Yong - Lee Joon Gi
Si Hoo - Park Si Hoo
Eun Chae - Han Hyo Joo
Bong Soon- Lee Young Ah
Soe Dol - Lee Moon Shik
Dan Ee - Kim Sung Ryeong
Kong Gul Ah Je - Ahn Kil Kang



Történet:
Az 1600-as évek Koreájában kezdődik a történet, melyben betekintést kapunk egy nemesi család életébe, ahol is Lee Geom szemtanúja lesz apja brutális meggyilkolásának, majd árulónak kikiálltásának. Ezáltal családja női tagjait is eladják rabszolgának, őt meg az egész országban keresni kezdik, hogy kivégezhessék. Hogy elkerülje végzetét, egy tolvaj fogadja magához és saját fiaként (Yong néven) neveli fel, paraszti származásban. Ám 13 évvel később előjönnek a fiú emlékei családjáról, és elhatározza, hogy fényt derít az egész összeesküvésre, ami apja halálához és családja széteséséhez vezetett. Ehhez azonban csak egy kardon látott embléma áll rendelkezésére, melyről be tudná azonosítani a gyilkost. Viszont ezen kard valamelyik nemes birtokában van, amihez csak úgy juthat hozzá, ha maga tör be minden egyes házhoz.... Így kezdődik Iljimae legendája.
Whalemény:
Már az első rész annyi történést tartalmazott, hogy konkrétan jegyzetet kellett írnom magamnak egy kis papírcetlire, hogy akkor most ki kinek a gyerek lett a nagy felfordulásban. Csak kapkodtam a fejem az események követésénél, és egy akkora gombolyagot dobtak így oda nekünk elsőre, hogy elképzelni sem tudtam, hogyan fogják ezt érthetően kibontani. Aztán mikor már nem az előzményekről volt szó, hanem tényleg belekerültünk a jelen cselekménybe, akkor meg furcsamód felvett sorozat egy olyan lassabb szálat, melynél nem az volt fontos, hogy ezt a gombolyagot próbáljuk megfejteni, hanem az, hogy teljesen bekerüljünk abba az atmoszférába, ahol is játszódik ez az egész történet. Érthetőbben csak úgy tudnám megfogalmazni, hogy egy koreai "Barátok közt" jelent meg olyan 6 részen keresztül, ahol semmi nagyon létfontosságú esemény nem történt, csak úgy vannak a szereplőink, és így mindegyiket kicsit közel tudjuk magunkhoz engedni.
Aztán ezen 6-8 rész után kezd körvonalazódni, hogy itt sokkal sötétebb, és keményebb dolgok fognak történni. Mindezen elemekhez vegyük hozzá azt is, hogy furcsamód keverik a komikus elemeket a szomorú eseményekkel, így néha szatírikus az egész, és így még jobban fáj 1-2 jelenet. Fő szál mindig Yong körül mozog, így kb mindent az ő nézetéből tudhatunk meg, és az elején szánalmasan esendő fiúcskának szurkolunk, hogy végre kerüljön már egy tanító kéz alá, és kezdje meg élete fő feladatát. Aztán mikor ez megkezdődött, már nem volt megállás. Nemesről nemesre került közelebb Yong a céljához, de mindig egy hajszál választotta el attól, hogy ténylegesen meg tudja az igazságot, így egészen a legvégéig teljes homályban jár, csak mi tudhatjuk, hogy ki is áll az egész emberírtás hátterében. Közben, igazodva a megszokott tradicionális sorozatelemekhez, szép szereplővesztéseink is vannak, ezzel ösztönözve főhősünket arra, hogy még elszántabb, meggondoltabb legyen. A sorozat végére várjuk azt a hatalmas lelki "kő"zuhanást, ami jár azzal, hogy kiderül minden, mégis nem tudunk fellélegezni, mert nincs teljes győzelem.
De nézzük is csak szereplőinket.

Lee Geom / Yong / Iljimae:

Lee Won Ho nemesember fia, ki már kiskorában hatalmas intelligenciával és igazságérzettel rendelkezik. Mindene a családja, és mégis egyik éjszaka látnia kellett, ahogy apját egy karddal megölik. Szerencsésen kimenti őt a helyszínről egy tolvaj, Seo Dol, aki utána be is fogadja a kisfiút, mivel körözést adta ki rá. Annyi sokk érte utána szegény kisfiút, hogy ettől elvesztette emlékezetét, és így Yongként tudott felnőni, mit sem tudva hátteréről. Nevelőapja kiharcolja neki,hogy iskolába járhasson, ám az ottani nemesek nem nézik jó szemmel, hogy egy paraszt van köztük, így folytonos támadások érik Yongot, mely közben furcsa képek kezdenek megjelenni előtte, és így szépen lassan eszébe jut gyerekkora, és elhatározza, hogy megkeresi apja gyilkosát. Végig leplezni kell mindenki előtt, hogy ki is ő, mert csak veszélybe sodorná vele szeretteit, így kettős álarcot viselve kell folyton megjátszania magát még akkor is, ha ezzel olyanokat bánt meg, akiket szeret. Yong hatalmas fejlődésen megy át úgy, hogy közben fájdalmas veszteségek érik, mégis kitart, és sosem hagy senkit sem cserben.
Lee Joon Gi szerintem karrierje egyik mérföldkövét tette le ezzel a szereppel. Hatalmas palettát hozott a különböző érzelmek felvázolásánál, és tényleg egy végletekig szerethető karaktert hozott nekünk vegyítve a helyi kor hősével.
Itt meg kell említenem a gyerekkori énjét játszót is, mivel nem más alakította, mint az Orange Marmalade-ből mostanra már jó sokak által ismert Yeo Jin Goo :)

Si Hoo / Ja Dol:
Dan Ee fia, aki Lee Won Ho törvénytelen gyereke, ezáltal Yong féltestvére. Dan Ee nem akarta, hogy paraszti származású maradjon, így Byun Shik Hadügyminiszternek azt hazudta, hogy az ő gyereke, így kiszakították a családból, és nemesi körökbe került, de végig csak fattyúként bántak vele. Azonban ő a családban az egyedüli tehetséges férfi, aki nagy dolgokra vihetné, és tényleg saját erejéből ér el mindent, tesz le minden vizsgát, mégha közben mostohabátyja folyton keresztbe is tesz neki. Édesanyja - a saját érdekében - teljesen ellökte magától, így senkire sem számíthatott. Az új családjában egyedül Eun Chae fogadta be, és ápolta, ha baja esett. Ezáltal elkezdett vonzódni a lányhoz, bár abban a tudatban volt, hogy féltestvérek. Iljimae megjelenésével lehetősége adódott, hogy nagyobb rangot kapjon, mint mostohabátyja, mivel ha elkapja, azonnal nemesi címet kap. Így életcélja lett, hogy elfogja Yongot. Az évek megkeményítették, de belül mindig is tisztességes, és igazságos.
Park Si Hoo szépen hozta a karakterét, bár a sorozat közben kb minden neki "köszönhető", így fogtam is a fejem, hogy szegény jó kis szerepet kapott...

Soe Dol és Dan Ee:
Yong és Ja Dol "nevelő"szülei.
Soe Dol tolvajként híres, már többször megjárta a királyi börtönt is, de mindig megúszta egy kisebb veréssel. Lee Won Ho felbérelte, hogy rabolja el háztartásából Dan Ee-t, a szolgáját, mivel nem akarta, hogy a terhessége miatt bármi baja essen a nőnek. Így Soe Dol magához veszi a nőt és gyermekeként neveli Ja Dol-t, majd pedig Yong-ot is. Sosem volt egy rossz szava sem Dan Ee-hoz, pedig a nő folyton rideg vele. Ki is beszélik folyton az emberek, hogy még össze sem házasodtak, és hogy biztos Yong nem is az ő gyereke. Hiába nem vérszerinti apja, Soe Dol bármit képes lenne Yongért, és Si Hoo-ért is megtenni. Mivel ért a lakatokhoz,és a kovácsoláshoz, így Yong tőle tanul majd meg mindent, ami csak kell a lakatok kinyitásához.
Bong Soon és Kong Gul Ah Je:
Mikor Lee Geom menekült a katonák elől, elkerült egy hajléktalan faluba, ahol is összetalálkozott egy testvérpárral. Azonban a katonák itt is megtalálták őket, és egy félreértés miatt a testvérpár fiútagját ölték meg és kiálltották ki Lee Won Ho fiának, így Geom és a megmaradt kislány, Bong Soon együtt próbált elmenekülni a további üldözés elől. Ám volt egy bérgyilkos, aki tudta, hogy rossz gyereket ölt meg, így ráakadt Geomékra és az újabb üldözés folyamán elkapta a kislányt. Viszont ekkor már nem volt lelki ereje még egy gyerekkel végezni, így el akarta adni rabszolgának, de a kislány - nem tudva, hogy ő volt bátyja és szüleinek gyilkosa - elkezdett hozzátapadni, így végül felhagyott bérgyilkos életével, és szerzetesként felnevelte a lányt, reménykedve abban, hogy sosem kell meg tudnia az igazat arról, hogy ki is ő.
Mindkét színész tökéletes választás volt erre a szerepre. Biztosították a folytonos komikum helyzeteket a sorozat elején, és végig Yong mellett maradnak és támogatják. Ahn Kil Kang zseniálisan hozza a megtért szerzetest, akiben azért benne vannak a múlt sebei mégis a Tomorrow's Cantabile sorozathoz hasonló komikum karaktert próbálta behozni itt is.

Byun Shik és családja:

Byun Shik az ország Hadügyminisztere, és a Titkos Palota őrségének feje. Fia Si Wan, aki ugyanolyan semmirekellő, mint az apja, csak a szája nagy, de minden vizsgáját és pozícióját pénzen vesznek meg neki. Lánya Eun Chae, aki viszont okos, igazságos és szívén viseli a nehéz sorsúak helyzetét, így ingyen ételet oszt, és hajléktalanokat fogad fel munkára. Eun Chae kiskorában találkozott Lee Geom-mal, és azóta is reménykedik, hogy a fiú életben maradt. Yonggal találkoznak gyerekkori emlékük fájánál, ahol is ugyanazt a történetet hallja tőle, mint régen Geom-tól, azonban utána szembesül vele, hogy Yong milyen is. Mindeközben Iljimae-vel is találkozik, így nem is tud arról, hogy akibe beleszeretett, tulajdonképpen maga Yong, az a kisfiú, akivel találkozott gyerekkorában.









Mindegyik színész jó választás volt, szépen hozták a nekik szánt karaktert.

Összegezve: Mindenképpen ajánlom megtekintésre azoknak, akik szeretik a tradicionális doramákat, illetve akik bármelyik szereplőben kicsit is érdekeltek :)  Nekem kellemes és szomorú kikapcsolódás volt egyben, de szerintem pont ezért jó. Mindkét oldalból kapunk, így talán kicsit életszagúbb is az egész.

Trailer
Magyar Felirat 


Pontozás:
Cselekmény: 7/10
Színészek: 8/10
Zene: 7/10

6 megjegyzés:

  1. Köszönöm Byakuya a fordítást. Bár láttam már ezt a klasszikusnak számító Lee Jun Ki sorozatot, de most szívesen megnézem ismét a fordításodban, mert kedvet csináltál hozzá a leírásaid alapján.

    VálaszTörlés
  2. Ez egy örök klasszikus! Mindenkinek látnia kell! :)

    VálaszTörlés
  3. Én is köszönöm, nagyon szeretem ezt a sorozatot, többször is megnéztem már!

    VálaszTörlés
  4. Meg nem lattam a sorozatot de nagy kedvet kaptam rá. Köszönöm
    Szeretnem megkerdezni hogy megtudják egymasról hogy testvérek??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A választ fedje homály...úgy még élvezetesebb lesz :D

      Törlés
  5. Az egyik legjobb Lee Joon Gi szereplés!💖

    VálaszTörlés